Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Varje år satsar Böda Sand Beach Resort på att hitta nya sätt att förfina det oerhört populära midsommarfirandet på området, utan att för den delen frångå det folkkära och traditionella firandet allt för mycket.

Mellan torsdagen den 21:e juni och söndagen den 24:e juni kommer hela anläggningen i vanlig ordning sprudla av midsommarglädje och bjuda på ett flertal trevliga aktiviteter för både vuxna och barn. Nyheten för 2018 är något som kommer befästa Böda Sands självklara plats på Sverigekartan.

– Vi ska inte bara leverera ett ljuvligt midsommarfirande, vi ska sätta tårtrekord! Den skickliga personalen på vårt bageri ska nämligen anta utmaningen att baka den längsta, och sannolikt även godaste, jordgubbstårtan i Sveriges historia, säger Anna Barkevall, VD på Böda Sand.

Det rådande rekordet i Sverige är okänt, men världsrekordet ligger på 106 meter och sattes av franska bagare i Finland år 2015.

– Riktigt så lång blir den inte, men vi kommer sätta ribban väldigt högt och de som kommer härnäst och ska försöka toppa vårt Sverigerekord kommer att få det väldigt tufft. En bra bit över 40 meter ska vi klara, fortsätter Anna Barkevall.

Klockan 14.00 på midsommarafton kommer tårtan att visas upp och serveras, följt av den årliga dansen och lekarna kring midsommarstången. Senare under kvällen anordnas en mysig familjekväll med musikunderhållning vid havet.

Presskontakter: 

Anna Barkevall
VD, Böda Sand
0706-004951
anna@bodasand.se

Viktor Jerner
Marknad/Bokning
0723-893065
viktor@bodasand.se

Vid Ormöga på nordvästra Öland ser den uppmärksamme att vägbanan är svartrandig från däck som tvärnitat. Bilförare tror nämligen inte sina ögon när de - mitt ute på det öländska Alvaret-  ser mängder av tvåpuckliga kameler och enpuckliga dromedarer betar lugnt bredvid varandra. Just dessa djurarter brukar man inte helt naturligt koppla samman med Öland. Men varför inte, egentligen? Under sommaren har Öland torra och något brunbrända landskap. Det är brist på vatten, men det är inte något som en kamel känner större besvär av.  Nej, det är inte på grund av att kameler lagrar vatten i pucklarna. Snarare på grund av att det är djur som i sitt naturliga habitat trivs utmärkt i ökenmiljö. Till skillnad från andra djur har kameler och dromedarer inte sitt fettlager fördelat över hela kroppen, istället är de samlade som pucklar på ryggen. Tack vare detta minskar fettets värmeisolerande förmåga och överskottsvärmen avdunstar utan att de svettas. Vips så har fem liter vatten sparats - vatten som de inte behöver att dricka i förväg.

Vill du veta mer om dessa tåliga packdjur? Då är ett besök på Ormöga kamelranch en god idé.

Hur mycket kamelmys kan man få egentligen?

Den skyldige till bromssträcken på vägbanan är Bengt Erlingsson. År 1989 fick han en envis tanke om att installera kameler på Öland. Tanken bet sig kvar och handlingskraften tog över. Kort därefter, år 1991, fick två kameler flytta in på gården. I samma veva grundades Ormöga Kamelranch. Den något annorlunda familjen utökades sedermera med lamor (som för övrigt också tillhör släktet kameldjur). En annan glädjande milstolpe nåddes år 1996 då gårdens första kamelföl Emmy föddes.Precis som andra djurungar var hon vansinnigt söt och fick hjärtan att klappa. Ungefär vid denna tid blev gården redo för att ta sig an besökare som alltid drömt om att få färdas på dessa vaggande skepp. Med andra ord hade turridningens era hade startat.

Allt hade kunnat gå på i sin vanliga lunk om inte Bengts dotter Signe varit proaktiv. Verksamhetetn utvecklades nämnligen år 2010 med “Ölandsoasen”. Det är en liten djurpark på gården där besökarna får bekanta sig med runt trettiotal kameler,  ett femtontal lamor, en bunt afrikanska dvärggetter, mängder av kaniner och minigrisar och Herefordkor. När ni går omkring och är alldeles förtjusta av alla djur, bli inte förvånade om gårdens hundar och katter kommer fram för att tigga gos. Och det är fritt fram att klappa så mycket man bara vill. Men gården är mer än en djurpark och kamelridning. Här bedrivs, bland annat, även konventionellt jordbruk, avel och försäljning av kameler och lamor samt skräddarsydda upplevelser vid kick-offer, födelsedagar eller möhippor och svensexor.

Kamelridning

Vaggad till sömns eller bli framvaggad på kamelrygg? Bestäm själv när du väl är på kamelryggen! Från 25 juni och åtta veckor framåt är Ölandsoasen öppen för besökare. Efter du löst entrébiljett får du spatsera fritt i Ölandsoasen och umgås med djuren. Eller varför inte uppleva öknens skepp i VR en går för alla? För 80 kronor extra får du uppleva passgång på riktigt. Väl mellan pucklarna kanske du begrundar varför kamel inte styrs via betsen som exempelvis hästar gör, utan genom nosen eller käken. Varför detta? Jo, det är för att betsen skulle störa kamelens idisslande, och det vill vi ju inte.. Således använder Kamelranchen en helt vanlig grimma för att tryggt leda kamelerna längs den planerade rutten.

Om svajandet gjort dig lite illamående kan en glass, kaffelatte eller minipizza från kamelcafét hjälpa. Eller så tar ni fasta på stadig jord och slår er ner på gräset med en picknick-korg. Familjens lurviga fyrbenta är också välkommen men såklart i koppel.

Kamelsafari

Bjud kollegorna på en kamelsafari som kick-off och ni har garanterat spikat ett framgångsrikt år för företaget. Under cirka en timme skräddarsys programmet efter era premisser och innehåller en massa intressant information om djuren. Därefter kan man, om man nu inte briljerar på jobbet, bevisa sig på kamelryggen alternativt testa på att leda en minst 400 kilo gående ullkappakamel. Eller, om du hittat en favorit, gosa så mycket med en det att det är nog för ett år ett årsbehov. Är ni upp till femtio personer på bolaget kan ni även boka guidning som under en timme inrymmer kuriosa, kamelkunskap och klapp.

Hitta hit

Bromssträcken, förlåt, jag menar kamelranchen hittar ni cirka 14 km norr om Borgholm, på öns västra sida. Ni som tagit er an utmaningen Ölandsleden på cykel kan med lätthet göra en avstickare för något svalkande, eller en kamelritt, på er väg mot Äleklinta. Några timmar, helldag eller heldag? Upp till er! Till sist, någon gång under dagen bland alla ljuvliga djur och fina kameler kommer den fråga som är oundviklig (eller något som nästan alla funderat på i alla fall någon gång i livet): hur allsindar går man vill väga för att köpa någon av de små bedårande och underbart snövita kamelfölen som föds på gården varje år?  Slå Bengt en pling och hör efter vad som krävs av dig som ny kamelägare.

//Matilda (som alltid velat ha en kamel)

 

Ölands största tätort går inte att missa. Såvida du inte simmat, seglat, åkt bananbåt, flugit din privata visp eller på ett annat fiffigt sätt tagit dig till ön. Färjestaden är nämligen det första som dyker upp efter Ölandsbron passerats. Som namnet antyder uppkom orten under den tid då färjan puttrade mellan Öland och fastlandet. När Ölandsbron väl invigdes år 1972 var namnet alltför fast förankrat i folkmun för att ändras.  

Idag bor ca 6 000 året runt i den centrala delen av Färjestaden, vilket gör henne större än centralorterna Borgholm och Mörbylånga. Och båten? Jodå, år 1999 köptes den gamla bil-och passargerarfärjan Kalmarsund VIII tillbaka av Färjestaden och ligger nu och guppar nöjt i hamnen. Vattentrafiken ligger dock inte på latsidan efter tillskottet av katamaranen Dessi. Mellan april och september varje år transporterar cykelfärjan flitigt cyklister, turister och pendlare de 30 minuter av ren körglädje som det tar att åka över sundet.

Marknad och godbitar i hamnen

Marknader finns det gott om på Öland och Färjestaden är inget undantag. I början, eller mitten, av juli varje år arrangerar fotbollsklubben Färjestadens GoIF ett hejdundrande evenemang vid hamnplan. Under dagarna två tar sig säljer knallarna allt från marknadsgodis till städprodukter, väskor i skepnad av Minions, Zlatan-tröjor, hemmagjorda smycken och förrädiskt goda nybakade munkar.

Har man inte ätit sig mätt på lakritsstänger så finns ett ypperligt tillfälle att besöka en av hamnens caféer och restauranger. För de lite mer hungriga står Sea Salt Kitchen med öppna armar och likaså den mer klassiska Kaj 4. För er på språng erbjuder Hamngrillen ett gott och snabbt alternativ och för fikasugna finns caféer med nybryggt kaffe och goda bakverk. Glöm för allt i världen inte att besöka Ölandschoklad för att köpa med er ett stort lager lokalt handgjorda praliner och italiensk glass hem. Får ni feeling och vill stanna kvar i cafét erbjuds även charkuterier från Italien, ostar från Öland, smörgåsar och baguetter. Allt kan fås tillsammans med ett gott glas vin.

Kombinera gärna matsmältning med konst. I de närliggande bodarna hittar ni Lotta & Marys keramikverkstad, Lilla Galleriet och Humleboden.

Loppis för fyndgalna

Inte bara marknader, utan även loppisar, poppar upp här och var på ön under sommartid. Året runt kan besökare åka till Lions på Storgatan för att köpa möbler, husgeråd, leksaker eller böcker. Likaså Kupan, Röda Korsets secondhandbutik, står öppet varje dag, förutom söndagar, för att sälja och ta emot begagnade varor. På somrarna fullständigt exploderar utbudet så se till att hålla er uppdaterade om vad som är näst på tur.

Vem älskar inte att fynda på loppis?

När sommaren nalkas mot sitt slut tar Skördefesten vid

I september har de flesta turisterna åkt hem till sina respektive hemvister och återgått till de vardagliga bestyren. Som en färgsprakande bomb dyker då Sveriges största skördefesten upp på Öland och lockar tillbaka flertalet besökare med sina över 900 arrangemang över hela ön. I Färjestaden anordnas så mycket att det blir svårt att inte knopa ihop tiotalet A4:ror. Hemslöjd, konst, inredning, mat, bra boende och mycket mycket annat både samarbetar och konkurrerar om besökarnas uppmärksamhet. Bara stanna till där en utskuren pumpa balanserar på höbalar, vilket symboliserar att stället är öppet för besökare och ta del av festen. Stanna helst flera dagar så att ni verkligen kan njuta av årets nyskördade delikatesser och evenemang.

Enjoy!

//Matilda

 

Är du en av dem som älskar att dansa natten lång? Tillhör du skaran som smidigt klarar en foxtrot eller buggar du mest hela tiden? Vilket som, ska du komma till Dansveckan på Öland. Vecka 27 varje år förvandlas nämligen Lundagårdens camping vid Köpingsvik till en jättelik dansbana där tusentals besökare svänger sina lurviga. Hit kommer dansintresserade i alla åldrar från hela Sverige för att njuta av fantastiska Öland, bra musik och härlig gemenskap. Det finns plats för såväl proffsdansare som nybörjare och de som tycker om att ta en spinn någon gång ibland. Och det bästa är att alla har möjlighet att briljera.


Populära dansband hela veckan

Under mitten av förra seklet var dans en av de mest populära aktiviteterna för en rolig utekväll. I Stockholm samlade det legendariska danspalatset Nalen nästan tusen besökare varje vecka. Man ville inte vara sämre på Öland och drog under 1960-talet igång logdans. Det blev så populärt att man under hela 1970-talet dansade hela sommaren lång. Nu för tiden har man koncentrerat dansen till en enda vecka, i år med starten den trettionde juni. Under sju dagar kommer populära dansband som Expanders och Voyage, Blender, Sannex och Casanovas att spela. Ett till två band bjuder upp till dans per kväll –  det innebär med andra ord mängder av chanser till ett riktigt omväxlat och välfyllt dansgolv.

 

Sol, dans och semester

Även om den renodlade dansen enbart pågår om kvällarna finns det gott om saker att hitta på under dagarna. Vad sägs om workshops om just dans, undervisning, tävlingar, volleybollturneringar och inte minst sillbord för att mätta magen och återställa saltbalansen i kroppen? Därtill finns naturligtvis solen och stranden och allt annat som Öland kan erbjuda. Du befinner dig på – i vår mening– Sveriges mest fantastiska ö med oerhörda möjligheter till både semester, äventyr och rekreation mellan dansturerna.

Glöm inte dansskorna och en storvattenflaska!

//Ruth

Ring oss E-post