Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Vecka 27, som i år kallas för VM-veckan på Böda Sand, har under de gångna dagarna verkligen levt upp till namnet. Tisdagens rekord- krossande VM-fest på restaurang Centro lockade över 700 personer och deras euforiska måljubel när Sverige tryckte in 1-0 mot Schweiz ekade över hela Öland.

Under onsdagen anlände VM-legenden Thomas Ravelli till området och har sedan dess deltagit i ett flertal aktiviteter. På torsdagen var han med och spelade den mycket välbesökta fotgolfen på Böda Sand GK och på fredagsförmiddagen hade han ett eget lag som spelade i den stora beachfotbollturneringen.

– Om jag hade vetat att Böda Sand har utvecklats så här pass mycket så hade jag tagit hit min familj för länge sedan. Aktiviteterna har varit långt över förväntan, både när det gäller personal och gäster. Deltagarna har tagit med sig så mycket hjärta och vi har haft det väldigt trevligt på allt som vi har varit med på, säger Thomas Ravelli.

VM-veckan avrundas under lördagen med allt från CoBödaBana, en proffsturnering i beachsoccer, till ett peppande uppsnack med Ravelli inför lördagens VM-match. Den hett emotsedda kvartsfinalen mellan Sverige och England visas därefter på restaurang Centro med utökade platsmöjligheter och både bar och matservering utomhus.

Nästan längst upp på Ölands norra udde finns en lång bukt med vit sand. Där ligger Böda Sand, en Beach Resort som lätt kan misstas för en liten stad. Här finns allt man kan önska sig, plus mycket mer.

För 45 år sedan fick resenärerna snällt vänta på färjan som tog dem över Kalmar sund. Nu för tiden sträcker sig den imponerande Ölandsbron från det småländska fastlandet till Sveriges näst största ö. Efter att bilen rullat över på rätt sida av bron går färden rakt norrut. Passera först centralorten Borgholm, därefter följer ungefär åtta mil med utsikt över öppna fält, kohagar och mäktiga tallskogar. Väl på öns nordligaste del, vid den milslånga Bödabukten, ligger den lilla orten Böda och strax därefter Sveriges största Beach Resort: Böda Sand. Ta första avfarten i rondellen och sväng in på Böda sandsallén. Bakom bommarna väntar familjens bästa semesterupplevelse.

Mängder med upplevelser
– Det här stället har allt man kan önska sig, säger Stina Oscarsson som har tillbringat många somrar på Böda Sand tillsammans med sin familj. Hon räknar upp barnens favoriter Youth Camp och Nordpoolen. Själv tycker hon om träningsanläggningen SportCamp där det under högsäsong erbjuds flera träningspass om dagen. Det finns ingen risk att bli uttråkad: sommarlovsskolor av diverse slag hålls dagligen och varje vardagskväll uppträder en professionell showgrupp för hela familjen. På utvalda fredagar anordnas även succén Scensommar där tidigare artister har varit Samir & Victor och Panetoz.

Härliga utbud
En dag på stranden eller i poolen kan göra vilken frisyr som helst rufsig. Den ordnas lätt till hos frisör Maria Åberg som har sin salong i anläggningens centrum. Tvärs över gatan finns förmodligen Böda Sands mest uppskattade lokal: Bageriet som varje morgon sprider väldoft över området. De har flera år än lovligt i rad vunnit gästernas speciella servicepris. En utmärkelse som personalen är mycket stolta över.
– Orkar man inte grilla på kvällen finns möjligheten att äta på någon av restaurangerna på området eller köpa något i ICA-butiken, säger Stina Oscarsson och menar att det till dessert gärna blir en glass från glasskiosken, det är ändå sommar.

När är det som bäst att campa på Öland?
– När som helst, tycker Stina Oscarsson men tillägger att hon alldeles särskilt uppskattar eftersäsongen då tempot blir lite lägre i centrum och vattentemperaturen är högre i havet. Hon älskar Ölands särpräglade natur, de trevliga invånarna och naturligtvis solen. Det är inte för intet, menar hon, som norra Öland för det allra mesta toppar solligan.
– Man vet att när det regnar i övriga Sverige så är det för det mesta alltid sol här. 

Böda Sand, det här får du inte missa!
– Promenera längs stranden i gryningen och få Instagramsflödets vackraste soluppgång.
– Spring varv efter varv i Böda Sands löparspår i tallskogarna. Pausa för blåbärsätning.
– Utmana familjens yngre medlemmar i minigolf.
– Tryck ut muskelknutorna på SPA-avdelningen vid Nordpoolen.
– Ta en stödbensmeny tillsammans med grannen i husvagnen bredvid.
– Överraskas när största vattentunnan vänds upp- och ner i Skeppet Makalös i Nordpoolen.
– Delta i en golftävling anordnad av Böda Sands GK.
– Åk jättefort på en jetski vid vattensporten nere på stranden.
– Ta en selfie tillsammans med Bödde.
– Kryssa hem segern i Brasseriets musikquiz, varje tisdagskväll.

 

 

Öland erbjuder inte bara sol, bad och avkopplat häng vid husvagnen. Ön har även en vid samling besöksmål för alla smaker och intressen. Följ med på en guidad tur till några smultronställen på Sveriges vackraste ö.

För er som uppskattar unik natur

Blå Jungfrun
Den mytomspunna ön Blå Jungfrun – eller Blåkulla –  är ett måste för campare som vill förtrollas av vacker natur, vandringar och myter. En tur i labyrinten på öns södra sida sägs bringa tur. Se till att inte råka ta med någon sten hem; sägnen varnar för att det ger livslång olycka. Turistbyrån i Oskarshamn får årligen kilovis av småsten som otursförföljda besökare vill returnera till ön.

Förboka plats på båten som avgår från Byxelkrok dagligen under sommaren med start i juni. Länk: http://olandsfarjan.se/

Byrums raukar
En pärla på norra Ölands västra kust är naturreservatet Byrums raukar. Här kan besökare duka upp picknickbordet och njuta av en vidunderlig solnedgång över horisonten. Raukarna sträcker sig metervis upp i luften och ger en känsla av utland. Tävla med familjen om vem som först upptäcker fossil i kalkstenshällarna eller den som snabbast kan stava till Ortoceratiter.

Trollskogen
På Ölands nordöstra udde liknar träden troll. Eller är det riktiga troll, fast i trädskepnad? Det är klart bäst att själv avgöra saken i Trollskogen. Spring i kapp till Trolleken, ta vandringsleden till vraket efter skonaren Swiks eller bli lärd i Naturums utställning. Se till att inte snubbla över trollens knotiga tår, eller om det är trädrötter. Vem vet? En utfärd till Trollskogen kombineras med fördel med en tur på Böda Skogsjärnväg, en fyra kilometer lång museijärnväg mellan Fagerrör och Trollskogen.

 

När musik och kultur står högst på listan

Borgholms slottsruin
Vad passar bättre än kombinationen av en 1200-talsborg med imponerande historia och modern musik? I Borgholms slottsruin anordnas varje sommar en hel drös med konserter, utställningar och evenemang. Passa även på att besöka tätorten Borgholm för att testa öländska delikatesser, strosa ut på piren shoppa i någon av de lokala butikerna.

Kackelstugan
Något söder om Borgholm ligger den kringbyggda Ölandsgården Kackelstugan. Här erbjuds bland annat mat, lokalproducerad dryck, hantverk och kulturevenemang. Om kvällarna besöker välkända artister gården och ger spelningar med intim känsla. Se till att boka biljetter i god tid, de går åt som smör i en kroppkaka.

 

Om sprudlande hamnliv lockar

Byxelkroks hamn
I gästhamnen i ”Kroken” på Ölands nordvästra kust är det ständigt aktivitet och det är lätt att slå ihjäl åtskilliga timmar. Här hittar man restauranger, krukmakeri, shopping i söta sjöbodar, barer, caféer och naturligtvis en äkta fiskaffär. Där dignar isfyllda diskar av nyfångade blötdjur från både när och fjärran. Härifrån avgår även båten till Oskarshamn och Blå jungfrun. Om fötterna börjar kännas slitna finns möjligheten att hyra en cykel och trampa runt Ölands norra kust.

 

När de yngre förmågorna får bestämma

Lådbilslandet
Här återfinns landets i särklass yngsta bilförare med eget körkort. Det är inte ovanligt att en treåring kommer körandes i en polisbil eller att familjens sjuåring tar hem första pris i en Formel 1-tävling.  Föräldrarnas viktigaste uppgift är att stå för energipåfyllningen, antingen i form av ett cafébesök eller egen medtagen matsäck.

Mellböda Gård
Den före detta bondgården har lagt om kursen och erbjuder nu förtiden drakflygning, styltgång, jättesåpbubblor plus väldigt mycket mer. Besöket involverar naturligtvis en plats under trädkronorna och gottsaker från något av Café Kex stora utbud. Det är så här man skapar lyckliga barndomsminnen. Åtminstone kommer instagramflödet avslöja det för era nära och kära.

Under hela sommaren har Böda Sand GK:s golftränare Linn Larsson gett sina bästa tips till hur du kan förbättra ditt golfspel. Nu har vi kommit till den sista delen där hon berättar hur du lyckas med din spelstrategi.

”Ditt spel börjar redan när du kommer till tee. Ställ dig frågorna hur långt du vill komma och hur banan ser ut. Om målet är att få bollen till 200 meter, ta hellre en klubba som du är säker på och hamna på fairway för att därefter satsa på inspel. Där har du en god chans att få ett bra resultat än om du blir övermodig och sätter bollen i skogen.

Studera banan noga. Finns en bunker? Är banan smal? Finns ett dogleg? Måste du slå bollen kortare än vad du egentligen önskar? Riskerar du att hamna i ruffen? Svaren på dessa frågor kommer naturligtvis att styra vilken klubba du kommer att använda och hur långt du slår bollen. Det är väl värt mödan att träna på det som du har svårt för, det kommer att hjälpa dig i situationer när banan inte är som du önskar eller om bollen går åt fel håll. Stort lycka till med ditt golfspel och jag hoppas att du har haft nytta av mina tips under sommaren.”

Under hela sommaren har Böda Sands yogainstruktör Jennie Landahl gett sina bästa råd till hur du kan leva mer harmoniskt. Här är hennes sista tips som handlar om acceptans.

”Under yogaträningen försöker vi lära oss att acceptera oss själva. Vi undviker också att jämföra våra framsteg med någon annans. Din yogaresa är enbart din egen. Om det fungerar på yogamattan kan rentav den icke-dömande attityden även rymmas i din vanliga vardag. Ett sådant tankemönster gör att vi känner att vi duger som vi är. Det innebär också att vi accepterar att vi alla är olika med olika förutsättningar. De allra flesta av oss gör ju så gott vi kan, hela tiden.

Men många tror att vi blir lyckligare och mer lyckade om vi bara vore lite smalare, snyggare, når milstolpen i träningen eller i karriären. Vi sätter ofta upp mål och drömmar och hoppas att vi vid den tidpunkten detta nås kommer att bli både perfekta och lyckliga. Men de flesta mål uppnås inte, de utgår nämligen från att vi inte är tillräckligt bra. Och om du inte tycker att du är bra från början – hur ska du någonsin kunna bli tillräckligt bra i dina egna ögon? Du kanske inte behöver förändra något hos dig själv, bara att älska dig själv lite mer. Jag tycker att det är dags att vi börjar acceptera oss själva som vi är. Du kanske redan är tillräckligt smart, smal, hälsosam och stark – precis som du är just nu.”

Övning
Nästa gång du ser dig i spegeln, se om du känna kärlek till dig själv och din kropp. Dra ett djupt andetag och känn en glädje och en acceptans inför alla de egenheter - både styrkor och bräckligheter - som är du. Var tacksam för alla de erfarenheter som har gjort dig till den du är. Du kan från och med detta ögonblick, välja att leva ett bra liv. Ett liv som gynnar dig. Ett liv som gynnar de personer som finns i din närhet och i din omgivning. Ett bra liv som gynnar den jord du lever på. Vartenda ögonblick bär på en möjlighet att göra något bra. Tag vara på den möjligheten.

 

Jennie Landahl har varit yogalärare i 13 år. Hon driver en egen yogastudio och bor utanför Göteborg tillsammans med sin man och två barn och har under flera år semestrat på Böda Sand.

 

Ring oss E-post