Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Nästan längst upp på Ölands norra udde finns en lång bukt med vit sand. Där ligger Böda Sand, en Beach Resort som lätt kan misstas för en liten stad. Här finns allt man kan önska sig, plus mycket mer.

För 45 år sedan fick resenärerna snällt vänta på färjan som tog dem över Kalmar sund. Nu för tiden sträcker sig den imponerande Ölandsbron från det småländska fastlandet till Sveriges näst största ö. Efter att bilen rullat över på rätt sida av bron går färden rakt norrut. Passera först centralorten Borgholm, därefter följer ungefär åtta mil med utsikt över öppna fält, kohagar och mäktiga tallskogar. Väl på öns nordligaste del, vid den milslånga Bödabukten, ligger den lilla orten Böda och strax därefter Sveriges största Beach Resort: Böda Sand. Ta första avfarten i rondellen och sväng in på Böda sandsallén. Bakom bommarna väntar familjens bästa semesterupplevelse.

Mängder med upplevelser
– Det här stället har allt man kan önska sig, säger Stina Oscarsson som har tillbringat många somrar på Böda Sand tillsammans med sin familj. Hon räknar upp barnens favoriter Youth Camp och Nordpoolen. Själv tycker hon om träningsanläggningen SportCamp där det under högsäsong erbjuds flera träningspass om dagen. Det finns ingen risk att bli uttråkad: sommarlovsskolor av diverse slag hålls dagligen och varje vardagskväll uppträder en professionell showgrupp för hela familjen. På utvalda fredagar anordnas även succén Scensommar där tidigare artister har varit Samir & Victor och Panetoz.

Härliga utbud
En dag på stranden eller i poolen kan göra vilken frisyr som helst rufsig. Den ordnas lätt till hos frisör Maria Åberg som har sin salong i anläggningens centrum. Tvärs över gatan finns förmodligen Böda Sands mest uppskattade lokal: Bageriet som varje morgon sprider väldoft över området. De har flera år än lovligt i rad vunnit gästernas speciella servicepris. En utmärkelse som personalen är mycket stolta över.
– Orkar man inte grilla på kvällen finns möjligheten att äta på någon av restaurangerna på området eller köpa något i ICA-butiken, säger Stina Oscarsson och menar att det till dessert gärna blir en glass från glasskiosken, det är ändå sommar.

När är det som bäst att campa på Öland?
– När som helst, tycker Stina Oscarsson men tillägger att hon alldeles särskilt uppskattar eftersäsongen då tempot blir lite lägre i centrum och vattentemperaturen är högre i havet. Hon älskar Ölands särpräglade natur, de trevliga invånarna och naturligtvis solen. Det är inte för intet, menar hon, som norra Öland för det allra mesta toppar solligan.
– Man vet att när det regnar i övriga Sverige så är det för det mesta alltid sol här. 

Böda Sand, det här får du inte missa!
– Promenera längs stranden i gryningen och få Instagramsflödets vackraste soluppgång.
– Spring varv efter varv i Böda Sands löparspår i tallskogarna. Pausa för blåbärsätning.
– Utmana familjens yngre medlemmar i minigolf.
– Tryck ut muskelknutorna på SPA-avdelningen vid Nordpoolen.
– Ta en stödbensmeny tillsammans med grannen i husvagnen bredvid.
– Överraskas när största vattentunnan vänds upp- och ner i Skeppet Makalös i Nordpoolen.
– Delta i en golftävling anordnad av Böda Sands GK.
– Åk jättefort på en jetski vid vattensporten nere på stranden.
– Ta en selfie tillsammans med Bödde.
– Kryssa hem segern i Brasseriets musikquiz, varje tisdagskväll.

 

 

Öland erbjuder inte bara sol, bad och avkopplat häng vid husvagnen. Ön har även en vid samling besöksmål för alla smaker och intressen. Följ med på en guidad tur till några smultronställen på Sveriges vackraste ö.

För er som uppskattar unik natur

Blå Jungfrun
Den mytomspunna ön Blå Jungfrun – eller Blåkulla –  är ett måste för campare som vill förtrollas av vacker natur, vandringar och myter. En tur i labyrinten på öns södra sida sägs bringa tur. Se till att inte råka ta med någon sten hem; sägnen varnar för att det ger livslång olycka. Turistbyrån i Oskarshamn får årligen kilovis av småsten som otursförföljda besökare vill returnera till ön.

Förboka plats på båten som avgår från Byxelkrok dagligen under sommaren med start i juni. Länk: http://olandsfarjan.se/

Byrums raukar
En pärla på norra Ölands västra kust är naturreservatet Byrums raukar. Här kan besökare duka upp picknickbordet och njuta av en vidunderlig solnedgång över horisonten. Raukarna sträcker sig metervis upp i luften och ger en känsla av utland. Tävla med familjen om vem som först upptäcker fossil i kalkstenshällarna eller den som snabbast kan stava till Ortoceratiter.

Trollskogen
På Ölands nordöstra udde liknar träden troll. Eller är det riktiga troll, fast i trädskepnad? Det är klart bäst att själv avgöra saken i Trollskogen. Spring i kapp till Trolleken, ta vandringsleden till vraket efter skonaren Swiks eller bli lärd i Naturums utställning. Se till att inte snubbla över trollens knotiga tår, eller om det är trädrötter. Vem vet? En utfärd till Trollskogen kombineras med fördel med en tur på Böda Skogsjärnväg, en fyra kilometer lång museijärnväg mellan Fagerrör och Trollskogen.

 

När musik och kultur står högst på listan

Borgholms slottsruin
Vad passar bättre än kombinationen av en 1200-talsborg med imponerande historia och modern musik? I Borgholms slottsruin anordnas varje sommar en hel drös med konserter, utställningar och evenemang. Passa även på att besöka tätorten Borgholm för att testa öländska delikatesser, strosa ut på piren shoppa i någon av de lokala butikerna.

Kackelstugan
Något söder om Borgholm ligger den kringbyggda Ölandsgården Kackelstugan. Här erbjuds bland annat mat, lokalproducerad dryck, hantverk och kulturevenemang. Om kvällarna besöker välkända artister gården och ger spelningar med intim känsla. Se till att boka biljetter i god tid, de går åt som smör i en kroppkaka.

 

Om sprudlande hamnliv lockar

Byxelkroks hamn
I gästhamnen i ”Kroken” på Ölands nordvästra kust är det ständigt aktivitet och det är lätt att slå ihjäl åtskilliga timmar. Här hittar man restauranger, krukmakeri, shopping i söta sjöbodar, barer, caféer och naturligtvis en äkta fiskaffär. Där dignar isfyllda diskar av nyfångade blötdjur från både när och fjärran. Härifrån avgår även båten till Oskarshamn och Blå jungfrun. Om fötterna börjar kännas slitna finns möjligheten att hyra en cykel och trampa runt Ölands norra kust.

 

När de yngre förmågorna får bestämma

Lådbilslandet
Här återfinns landets i särklass yngsta bilförare med eget körkort. Det är inte ovanligt att en treåring kommer körandes i en polisbil eller att familjens sjuåring tar hem första pris i en Formel 1-tävling.  Föräldrarnas viktigaste uppgift är att stå för energipåfyllningen, antingen i form av ett cafébesök eller egen medtagen matsäck.

Mellböda Gård
Den före detta bondgården har lagt om kursen och erbjuder nu förtiden drakflygning, styltgång, jättesåpbubblor plus väldigt mycket mer. Besöket involverar naturligtvis en plats under trädkronorna och gottsaker från något av Café Kex stora utbud. Det är så här man skapar lyckliga barndomsminnen. Åtminstone kommer instagramflödet avslöja det för era nära och kära.

Detta ska du packa när du campar på Öland

Skriv ut och sätt upp på kylskåpet

nov 21

Golvet i vardagsrummet är fyllt av prylar. I garaget eller förrådet ligger fjolårets badleksaker, cykelpump och golfset. Det är dags att sortera ut, lägga till och dra ifrån packlistan inför årets semester på Öland.

Vi har alla varit där, att packa alldeles för mycket prylar inför en resa. Det behövs mindre grejer än vad man från  början trott. Och om det skulle fattas en powerbank eller varm tröja så finns det alltid butiker som säljer sådan på ön. Med det sagt så är det värt att nämn att det är skillnad på husvagns- och tältsemester. Nedan följer packlistor med det som behövs för en lyckad vistelse på Öland.


Tältsemester:
 – Tält efter behov. Kanske ett stort tält specialgjort för campingplatser eller ett mindre och lättare som du kan bära med dig på vandringar?
– Footprint som läggs under tältgolvet för förstärkt vattenpelare.
– Gummihammare för att få ned tältpinnarna med.
– Luftmadrasser är skönare än liggunderlag.
– Sovsäck, lägg gärna till en liner som ger extra värme om det skulle behövas.
– Kudde, skönare att sova med än utan!
– Pannlampor och stormlampor.

Om tältet har ett allrum mellan de olika tältrummen är detta bra att ha:
– Varm golvmatta så fötterna slipper bli kalla.
– Stolar och bord.
– Förvaringsbox till prylar som inte alltid behöver vara framme.
– Kylväska som håller maten kall.

Annat bra:
- Tio liters vattendunk, så ni slipper oändliga vändor till servicehuset.
– Stormkök med kokkärl av metall, gas och tändstickor.
– Liten balja att lägga disk i.
– Powerbank plus grenkontakt så att alla elektroniska produkter kan laddas samtidigt.
– Öronproppar för att slippa nattljud.
– Vattentäta påsar om regnet är framme.

Gemensamt för husvagn och tält:
– Campingkort, inget kort - ingen semester.
– Torklina och klädnypor för blöta badkläder och handdukar.
– Hygienartiklar.
– Eventuella mediciner, solkräm, fästingplockare, myggmedel, plåster, pincett och nagelsax.
– Första hjälpenväska.
– Kläder och skor efter väder (glöm för Guds skull inte badkläderna).
– Stort badlakan och brassestol till stranden.
– Solglasögon och/eller solhatt, parasoll.
– Cykel och cykelhjälm.
– Underhållning som böcker, tidningar, kortlek, kamera, sällskapsspel, Tv, dator.
– Grill med tillbehör.
– Paraply.
– Foppatofflor kanske inte är det snyggaste som Gud skapat, men de klarar av precis allt: stranden, dusch i servicehuset och strövtåg i närområdet.

 

Packlista husvagn:
– Husvagnsspeglar för att fästa på bilens backspeglar.
– Vattenslang till husvagnens vattentank samt eventuellt vattenlås eller tratt för manuell påfyllning.
– Spillvattensdunk/lunga.
– Elkabel, eventuell adapter och förlängningssladd.
– Fylld gasolflaska.
– Stödbensvev och plankbitar att sätta under stödbenet för att hindra att det åker genom lera eller sand.
– Vattenpass för att vara säker på att husvagnen står rakt.
– Liten verktygslåda för att kunna fixa småsaker som går sönder.
– Rengöringsvätska till latrin och färskvattentank.
– Förtält, matta, tältpinnar och tillhörande möblemang.
– Lyktor, filtar och annat som gör förtältet mysigt.
– Värmefläkt för de kvällar som påminner mer om Nordpolen än Öland.
– Köksutrustning och valfri proviant.
– Diskbalja med tillbehör.
– Städprylar.
– Kuddar, täcken och sängkläder.

Fick ni trots allt inte med er allt? Ingen fara, det allra mesta går att komplettera på Böda Sand.

Kolla in https://www.bodasand.se/gora/shopping/

 

Ring oss E-post