Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

De har dansat sedan barnsben och har hållit i dansundervisningen på träningsveckan. Möt Tobias Karlsson och Maria Bild från Let´s Dance.

Maria Bild och Tobias Karlsson virvlar runt på scenen vid SportCamp som om det vore den enklaste saken i världen. Framför dem på träningsytan följer deltagarna med i rörelserna. I stort sett alla ler lyckligt och gör sitt bästa i att hänga med bland alla steg och rytmer. Efteråt pustar träningsdeltagarna ut och flera ber om dansarnas bästa tips till hur man blir en proffsdansare.

Ja, hur blir man bra på dans?
– Det är egentligen inte så svårt att svara på. För att bli bra på att dansa måste man också dansa, man blir ju bra på det man tränar. Gör det så ofta som du vill och kan, säger Maria.
Hon får genast medhåll av Tobias som lägger till att det är viktigt att också våga prova och testa sina gränser.
– Alla kan dansa, det finns ingen tvekan om det. Men många tror att dans först och främst handlar om en massa regler med raka ryggar och sådant, säger han och menar att det egentligen är helt fel. Det ska vara roligt att dansa, diverse regler och dylikt kan ta plats om någon väljer att tävla. Men fram till dess bör nöjet med dansen vara den allra viktigaste aspekten.
– Dansa för att det är kul och se till att börja på en lagom nivå. Ta en nybörjarkurs för att lära dig stegen och ta dansen därifrån, säger Maria som själv har dansat sedan barnsben.

Redan då visste hon att dans var något hon ville satsa på. Och i år vill hon ge den chansen till de barn som finns på Böda Sand. Hon har nämligen hand om en av träningsveckans nyheter: barndans. 
- Barnen är verkligen fantastiska. De har fått testa på allt från jive till quick step blandat med olika roliga danslekar, säger hon och skrattar.

Så till sist, vad är det bästa med Böda Sand?
Det bästa med det är stället är alla fantastiska omgivningar. Miljöerna är oslagbara med stora, luftiga ytor. Dessutom är alla jättetrevliga och folk är så engagerade. Jag ser redan fram mot nästa år, säger Tobias och ler.

Under onsdagskvällen fylldes Böda Sands strand av löpare. De deltog i den prestigefyllda tävlingen som går genom sand och vatten.

På slaget 19.00 smäller startpistolen av och 95 löpare i vuxenklasserna sätter fart mot stranden. Brisen går genom träden och löparnas skor dunsar dovt mot den första asfaltsbiten. Här känns ännu steget lätt men om några meter väntar den riktiga utmaningen; sanden. Calle Nilsson, arrangör från Högby IF är nöjd över uppslutningen.
– Jag, det är verkligen häftigt att så många är med. Vi har kört loppet i tre år och det blir bara fler och fler som anmäler sig. I år hade vi totalt 175 anmälda i samtliga tävlingsklasser. Och ikväll är det verkligen perfekt löparväder, säger han och återgår till att kommentera löparnas förehavanden nere i vattenbrynet. Som väntat ligger löparna från Högby IF i täten och det är syskonen Ida och David Nilsson som drar med en lång radda konkurrenter efter sig.

Blött vattenhinder
Ett varv på banan är 2,5 kilometer och löparna viker av mot mål beroende på distans. Stranden ovanför banan är full av publik som hejar fram sina nära och kära. Barn hoppar upp och ned med handskrivna skyltar och kan inte hindra sig från att springa bredvid löparna när de tar sig upp ur vattnet. Det är nämligen tävlingens andra utmaning.
–  Deltagarna ska egentligen runda flytpontonen som ligger en bit ut från land. Men det är ganska högt vattenstånd i år och därför räcker det med att de rundar flaggan, säger Calle Nilsson och pekar mot löparna som kämpar sig genom det 100 meter långa vattenhindret, med vattenytan precis vid bröstkorgen.

Alla får medalj
De första som springer 2,5 kilometer är i mål efter 16 minuter, först är Per Bladh som representerar Team Böda Sand.
– Det här loppet måste ha skapats av en sadist, flåsar han medan svetten rinner från pannan. Men det är skoj ändå, speciellt nu när jag är i mål.
Ute på banan fortsätter de andra löparna varv efter varv. Ansiktsfärgen på de som spänstar i mål på fem kilometer vittnar om en hård kamp mot elementen. En av dem är Martin Barkevall:
– Det värsta måste ändå vara mjölksyran som kom när jag sprang i vattnet. Man är ju inte van vid att ha motstånd på så sätt, jag springer ju mest på landsväg i vanliga fall, pustar han och fingrar på medaljen runt halsen.

Nilssons i topp
Under hela loppet är syskonen Nilsson ohotade. Efter 44 minuter kommer David i mål, synligt glad över sin seger i tio kilometer herrar. Han berättar att taktiken var att känna hur banan kändes det första varvet för att kunna ösa under det sista. Det är uppenbarligen en plan som gick hem.
– Jag sprang på känsla och kortade aktivt steget i vattnet. Det funkade bäst tror jag, säger han och ler.
Sex minuter senare är det dags för systern Ida att komma in som segrare i damernas 10 kilometer-klass.
– Det var faktiskt varmare i vattnet än jag trodde, det var skönt, säger hon med ett skratt.

Ikväll är det dags för årets upplaga av Böda Beach Run. Det är tredje gången gillt och loppet blir allt mer populärt för varje år. För deltagarna väntar en utmaning i både vatten och sand, tufft för vem som helst.
– Det är dock ett lopp för hela familjen med banor från 500 meter till 10 kilometer, säger arrangören Calle Nilsson från Högby IF.
Alla som slutför loppet får en medalj och träningsstipendierna för de snabbaste löparna uppgår till 16 000 kronor. Fjolårets segrare var Nils Hammaräng Grip och Ida Nilsson, båda från Högby IF. För den som ännu inte har anmält sig finns möjligheten att göra en sen anmälan innan start.

KLASSER & STARTTIDER
Miniklass: 10 år och yngre – 500m. Start 18.00
Pojkar och Flickor: 11-15 år – 2 1/2 km. Start 18.15
Män och Kvinnor: 10 km. Start 19.00
Motion: 2 1/2 km och 5 km. Start 19.00

Läs ett längre reportage om Böda Beach Run imorgon!

Åsa Persson är en av Böda Sands mest populära instruktörer. Under träningsveckan håller hon i flera utmanande pass.
– Livet blir så mycket enklare med träning, säger hon.

Träningsytan bredvid SportCamp kokar. Ett hundratal träningsdeltagare utför hoppande utfall medan instruktören Åsa Persson visar hur en burpee går till: ett upphopp som följs av en armhävning plus ett hopp upp i stående igen. Solen slösar sina strålar över deltagarnas huvuden och svetten lackar. Det är precis som det ska vara när Åsa håller ett pass. Hon är sedan flera år tillbaka en av Böda Sands mest uppskattade träningsprofiler, känd för sin högexplosiva energi.
– Jag tror absolut den kommer från att jag tränar så mycket. Träning gör livet så mycket enklare, säger hon och ler stort.
Här, utanför hennes husvagn på Böda Sand, verkar livet inte vara överdrivet svårt. Men under de dagar när vardagen rullar på allt för snabbt fungerar träningen som en ventil. Hon kan komma in i träningslokalen med huvudet brinnande av stress.
– Men efter att ha maxat allt jag har en timma känns situationen mer överskådlig. Det handlar om att få kärlek och att få ge kärlek. Visste du att det faktiskt är vetenskapligt bevisat att gruppträning med musik gör så att kroppen utsöndrar mer Oxytocin, du vet det där lyckohormonet.

Regelbunden träning

Och här på Böda Sand flödar träningsglädjen. Åsa har varit en återkommande träningsinstruktör under åtta, nio år och hon stortrivs. Träningsveckan är, säger hon, en av sommarens höjdpunkter och beskriver träningen som blandad med varierad intensitet med den gemensamma nämnaren rörelseglädje.
De gånger i livet hon inte har kunnat vara fysiskt aktiv – som under de fem graviditeterna – gav en känsla av att inte vara i fas med sig själv. Åsa hoppas kunna vara en inspiration för de mammor hon möter:
– Det finns ett hopp, även efter man har fött barn. Jag menar att det handlar om att ta hand om sig själv, att välja regelbunden rörelse och mat som är bra för både kropp och sinne.

Instruktör i Västindien
Träningsintresset tog på allvar fart när Åsa som sjuttonåring gick en instruktörsutbildning i aerobics. Snart fick hon hoppa in som gympavikarie när läraren fick en tandläkartid. Efter gymnasiet gick kosan mot Gran Canaria där Åsa inte bara instruerade på hotell, utan även arbetade med andelslägenheter. Samma sak upprepade sig i Västindien, Toronto och i Frankrike. Numer bor hon tillsammans med sin familj strax utanför Stockholm. Dagarna delas upp mellan att vara säljare på ett IT-företag och att vara instruktör på en gymkedja. Det är träningen som ger energi till livet i stort och som bidrar till harmonin inombords.
– Men det är också viktigt att njuta av nuet. Gå ned på stranden och känn sanden mot fötterna. Böda är verkligen paradiset på jorden, det är rent av magiskt.

Nu är äntligen årets träningsvecka igång med en stor mängd träningspass som passar både adrenalinjägaren som dansentusiasten som den yogafrälste.

Mellan spridda skurar, solskensglimtar och sommarvärme utspelar sig årets träningsvecka. Det är elfte året i rad som Böda Sand under fem dagar erbjuder sina gäster ett trettiotal olika träningspass. På schemat står bland annat danspass med Let’s Dance-profilerna Tobias Karlsson och Maria Bild, löparskola med löpgurun Calle Nilsson från Högby IF, yoga och intensiva konditionsträningar på såväl träningsytorna vid SportCamp som nere på stranden.

Träningspassen lockar i snitt hundra personer per tillfälle och det är inte svårt att förstå varför. Både instruktörerna och deltagarna sprudlar av entusiasm och energi. Ett populärt pass är Kent Vikströms traillöpning, som för övrigt är en av årets nyheter.
– Över femtio följde med ut i Bödaskogen. Många var överraskade över hur roligt det är att springa på skogsstigar, jag hoppas att de fortsätter med det även när de kommer hem, säger Kent och ler stort.
Tobias Karlssons danspass – som innefattar såväl schlager och pardans som musikalfavoriten Hairspray – är även de mycket uppskattade bland deltagarna.
– Han får alla att känna sig som världsmästare i dans. Och som han själv säger, det är bättre att göra hundra procent fel än 50 procent rätt bara man har roligt, säger campinggästen Marita Nilsson innan hon skyndar iväg till nästa pass.

Detta får du inte missa:
Bootcamp på stranden. Tuff, superrolig och utmanande för alla som inte har något emot att skaka sand ur håret de närmaste timmarna.

Tobias föreläsning. För dig som vill både gråta och skratta under tiden Tobias berättar sin gripande historia.

Familjeyoga. Ta med både de yngre och större förmågorna i familjen och följ med på ett yogaäventyr i sagornas värld.

Se schemat på hemsidan eller hämta ditt exemplar i SportCamp,

Ring oss E-post