Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

På Böda Sand behöver du aldrig ha trist. Här är ett urplock av allt som sker under veckan. Se här för att kolla in hela schemat! 

Måndag
18.30 avgår Böda Sands-tåget från bestämda hållplatser och tar våra minsta (och sötaste) gäster runt campingen med stil.

Tisdag
16.00 är det familjebingo på scenen. Kom, kryssa och vinn läckra priser.

19.30 bänkar sig alla barn vid scenen. Där sker veckans första Minidisco och Småstjärnor och det är inte svårt att göra stor-succé.

21.30 är det dags att slipa geniknölarna igen. Musikquiz på Brasseriet står på schemat och det är en fördel om du är vass på absolut alla musikkategorier som finns. Annars duger det gott att bara ha skoj.

Onsdag
18.30 kommer ytterligare en chans för alla barns favorit – Böda Sands-tåget!

Torsdag
19.30 är det återigen minidisco och småstjärnor på scenen för alla barn och den jublande publiken.

21.30 är det dags att ta på pudelfrillanperuken då det osar rockshow för alla hågade på Brasseriet.

Fredag
09.00 är tiden för alla som är sugna på golftävling. Klicka här för anmälan och mer info!

17.00 visar brandmännen på Böda Sand upp brandbilen. Vill du sitta i förarsätet, känna hur tung (eller lätt) brandslangen är eller bara slänga ett par ord med några av de coolaste som finns på campingen? Då är denna uppvisning för dig. (Obs, vid uttryckning räddar de liv och är någon annanstans)

19.00 öppnar området för Scensommar på stora scenen. Vad sägs om att se mästershowaren Sean Banan och sjunga till Mojje eller att bli hänförd av Tobbe Trollkarls trollerier?

Söndag
15.00 är det Prova-på-golf med Böda Sands GK. Ta reda på om du är en naturtalang och kan bli golfproffs. Annars funkar det fint att bara ta reda på hur du håller klubban och får iväg bollen.

19.00 är chansen för dig att prata med nästa veckas instruktörer på SportCamp. Vad blir det för träning, hur stark måste man vara och går det att önska pass?

Varje vardagskväll 20.15 bänkar sig alla för nöjesshower på scenen där det varieras mellan svenska hits, rockshow och familjekryzz.

Måndag - lördag lyssnar man mellan 15–17 på After beach där i stort sett alla åh-den-här-kan-jag-sjunga-med-i-låtar spelas. Det blir lätt en underbar avslutning på en härlig stranddag.

Alla vardagar är Böddes hus öppet för alla barn att leka och pyssla.

Under vecka 31 och 32 finns möjligheten för alla barn att bli (fullfjädrade) cirkusartister! Det är jätteroligt, jättespännande och jättegratis. Kom till SportCamp klockan 14.00.

Varje natt patrullerar de Böda Sand för att se till att camparna får en rofylld natt. Möt veckans hjältar, ordningsvakterna Tony och Marwan.

Luften slits itu av flera höga smällar. Böda Sands ordningsvakterTony Wennberg och Marwan Noori hejdar sig mitt i steget och tittar på varandra. Ljudet kommer från stranden. De har precis påbörjat sin runda i centrum och är på väg mot Böda Beach Club. Tony vänder sig om för att hämta elbilen vid lekplatsen och Marwan ökar takten. Ett gäng ”tweenies”, barn precis innan tonåren, följer dem tätt i spåren.
– Ta dom, vakten, skriker en av dem och fortsätter i samma gälla tonläge att skurkarna ska lägga sig på marken. Marwan skrattar men får anstränga sig för att vara allvarlig. Han hejdar barnen från att följa med ut på trätrallen som leder ut i sanden. Väl där syns inga spår efter gärningsmän. Det enda sällskapet i närheten – ett skrålande födelsedagsfirande – bedyrar sin oskuld. Marwan konstaterar att vad det än var som lät, så är faran över. Han ringer Tony som hämtar honom och kör upp mot centrum igen.

Gruff i centrum
Ordningsvakterna går på sitt pass klockan 21.00 varje kväll och patrullerar området fram till sju på morgonen. Några av de fasta punkterna på schemat är att låsa bodar och strandtoaletter. Men den primära uppgiften är att se till att ordningen hålls på campingen.
– I början av kvällen händer det att vi får leta reda på bortsprungna barn. Senare är det mest rena störningsproblem där folk är alltför högljudda, säger Tony som promenerar längs huvudgatan. Plötsligt far en skoter fram i hög hastighet. Tony sträcker ut armen och hejdar de två tonårstjejerna som sitter på. Han uppmanar dem att ta det lugnt. De suckar ljudligt men nickar bifallande efter ett tag. Marwan ler och menar att många försöker leka tuffa, men när vakterna står på sig ger de med sig.
– Men nu är det dags att stänga centrum. Det kan bli lite gruff då tonåringarna gillar att hänga här, varskor Marwan och går fram till några killar som sitter vid minigolfen. Han påminner dem om tiden och säger att de har tre val: stranden, youthCamp eller sin campingplats. Ett par av grabbarna protesterar högt men väljer tillslut stranden som slutdestination.

Full gas framåt
Systematiskt går vakterna genom centrum och passerar ett gäng som ska ha fest på stranden.
– Vi kommer dit om en stund, förvarnar Tony och nämner i samma andetag att de inte får elda med annat än den ved som levereras om en stund. Igår kväll orkade ungarna inte vänta och rafsade åt sig allsköns bråte i skogen, resultatet skapade ett rökmoln värdigt en atombomb.
När de sett till att ungdomarna är på platser där de inte stör någon, inväntas nattens larm. Ofta rör det semesterfirare inte tänker på att deras festande hörs betydligt längre än inom sin egen tomt. De runtom som försöker sova är inte lika roade.
– Det viktigaste är att alla gäster får en trevlig upplevelse av Böda Sand, menar Tony och fortsätter att folk brukar sänka volymen när de får en tillsägning.
Telefonen ringer. Ett samtal om nytt klotter i ett servicehus. Tony suckar, det är tredje konversationen på lika många nätter och den här gången har spritpennan knappt hunnit torka. Han sätter sig i elbilen med Marwan bredvid. Lyktorna lyser ut över vägen medan de gasar iväg mot den aktuella väggen. Under natten kommer de att förhindra en cykelstöld, avbryta ett slagsmål och gå ner med fler säckar ved än vanligt till stranden. Men detta vet vakterna ännu inte om, först ska de ta fast en klottrare.

Fyra fredagskvällar, mängder av artister och låtar som de allra flesta kan. Scensommar har levererat hela sommaren och nu är det dags för årets sista spelning. Och bakom allt står Anders Eriksson med sitt Böda Beach Band.

Kapellmästare Anders Eriksson har bråda dagar. Säsongens sista Scensommar ska snart sätta punkt för årets fredagskonserter. Och Anders kan inte vara annat än nöjd.
– Det har varit en bra sommar, sammanfattar han kort och lutar sig tillbaka i stolen. Just nu, ett dygn innan artisterna ska ge publiken vad publiken vill ha, öser regnet ned. I fjärran hörs åskans dån och det ryktas om över 500 blixtnedslag på det småländska fastlandet. Meteorologerna lovar att det ska se bättre ut på väderfronten till kvällen därpå. Anders hummar. Lite regn stoppar dem inte, men stämningen blir bättre med sol och värme.

Böda Beach Band
Basgångarna dansar över scenområdet. Klockan är strax innan två på fredagseftermiddagen och Böda Beach Band drar igenom låt efter låt. Slingor som ”Sommartider” och ”Händerna mot himmelen” hörs. Så anas deras egna, stora hit ”Nu är det sommar igen”, den om längtan efter en ljuv semester på Böda Sand. Bandet kör alltid några egna låtar innan de kompar veckans artister. De ser nämligen till att musikerna får något att sjunga till.
Så blir det en stunds paus innan de lirar ihop sig ytterligare inför aftonens gig. Men de börjar kunna sin sak nu. Delar av dem har trots allt hängt ihop sedan 2010.
– Allt började när min fru Ingela år 2009 inredde stugor på Böda Sand. Jag hängde av förklarliga skäl med och tänkte att här fanns bra förutsättningar för att kunna spela musik, säger Anders och fyller i att han vid den tiden turnerade land och rike runt med Mojje.
Året därpå startade Ingela en butik i centrum på Böda Sand. Anders fick ännu mer tid på anläggningen och såg den nybyggda restaurangen Böda Beach Club. Han fick en idé om After Beach på eftermiddagarna. Några kamrater kontaktades och Böda Bech Band var ett faktum.

Minigolf-publik
Något år senare började bandet också med kvällspelningar vid scenen i centrum. Gensvaret blev oerhört positivt och Anders frågade Mojje om han ville komma. Publiken strömmade till och när Anders såg att folk sträckte på halsarna nere vid minigolfbanan för att kunna se, insåg han att de var i behov av något större. Så tillkom Scensommar. Lagom till sommaren 2014 byggdes en gigantisk scen på delar av fotbollsplanen. Istället för enstaka spelningar bokades fyra fredagar i rad med artister som inte bara lockade campingens gäster – utan även skaror utanför de blekvita bommarna.
– Det blev bra, säger han och fortsätter att det är en sak att spela After Beach på eftermiddagarna men en annan att rodda en apparat som Scensommar. Det första året var han i stort sett ensam om att sköta ruljangsen. Nu för tiden är ”halva campingens arbetsstyrka involverad”. Och med en fem-sextusen i publiken varje fredagsafton är det inte underligt.
– Jag är väldigt glad över att campingen satsar så stort på projektet. Det händer annars inte så värst mycket på musikfronten på norra Öland, jag är glad att vi kan bidra till bra musikupplevelser, säger Anders.

Pyroteknik de lux
På scenen börjar Böda Beach Bands soundcheck gå mot sitt slut. Ljudteknikern Johan Ekblad lägger handen på basförstärkaren som står framför trumsetet. Mitt under brinnande gig med Pernilla Wahlgren förra veckan tog den eld. Strax därpå exploderade en av glödlamporna och glassplitter regnade över scenen.
– Det var som en slags avancerad pyroteknik i ett samarbete mellan henne och Tobbe Trollkarl, säger Johan Ekblad och skrattar.
Ikväll står Mojje och Sean Banan på scenen. Böda Beach Band är redo. Nu ska bara vädrets makter göra sitt.

Under hela sommaren kommer Böda Sands GK:s tränare Linn Larsson att ge sina bästa tips till hur du lyckas med ditt spel. Hon har hittills berättat om spel från tee, inspel till green och chipping. Denna vecka gäller putting. 


"Efter att du har slagit ut från tee och kommit i närheten av flaggan, är det dags för själva avslutningen: putten. Gå fram till bollen på green och sätt en markering där den ligger. Sätt sig på huk bakom bollen för att se om det finns någon lutning på sidorna av flaggan. Ta gärna god tid på dig i det här momentet för att notera skillnader i green. Vrid titlesmärket på bollen i den riktning du vill putta, det hjälper dig att slå rakt. Ställ dig korrekt och i rätt riktning, provsvinga för att få in känslan och putta. Förhoppningsvis rullar bollen i hål."

Linn Larsson har spelat golf i mer än halva livet. Hon bor och studerar i Kalmar och har tillbringat fler somrar på Böda Sand än hon kan minnas.
Kom in till SportClub om du vill boka en träningstid tillsammans med Linn! 

En blandad publik, te med ingefära och uppsjungning backstage. Det är veckans Scensommar med Pernilla Wahlgren och Samir & Viktor.

Imorse kom beskedet: Samir Badran och Viktor Frisk kommer inte till Böda Sand. Flyget från Gotland, där de igår kväll hade en spelning, är inställt. Båten till Oskarshamn är fullbokad och det verkar inte bättre än att de är fast på fel ö. Men ett hjälprop på Instagram löser krisen, i Visby hamn erbjuder en båtägare sin ribbåt som kan ta grabbarna från Visby till Böda Sand.
– Det tog tre timmar att åka över. Man kan väl säga att det var roligt den första halvtimmen, sen blev det lite för skumpigt, säger Viktor och visar en vågrörelse med ena handen.
Han ligger i en ärtgrön soffa backstage. Halsen värker och han frågar efter te med honung och ingefära, det ska visst hjälpa mot det onda. Samir sitter på en stol lite längre bort och kollar igenom det senaste som hänt i telefonen. De passar på att ta det lugnt innan giget om några timmar.
– Alltså, vilken dag, säger Samir och lutar sig bakåt och drar händerna genom håret.

Öronproppsvolym
För en halvtimma sedan stod de på scenen och drog igenom kvällens fem låtar. De är petiga med detaljer och avbryter ideligen för att korrigera något.
– Hey, sänk den där, ropar Samir i micken, skuggar ögonen och pekar mot en medhörning till höger. Han nickar mot Viktor och musiken sätter igång igen. Denna gång låter det bättre och duon är nöjda.
Bakom i backstage försöker Sigrid Bernson att hitta en vrå som är lite tystare. Hon sjunger upp inför sin egen soundcheck om några minuter och funderar på om hon är nervös eller inte.
– Jo. Eller nej, inte för det här. Men det känns alltid innan man ska in på scenen inför den riktiga publiken, säger hon och går undan ytterligare en bit och trycker upp volymen på telefonen. Ljudmattan från scenen kräver nästan öronproppar.

Fantastisk publik
Pernilla Wahlgren, kvällens andra artist, sjöng på Böda Sand redan för fem år sedan. Den här kvällen kommer hon att stå inför en betydligt större publik än senast, rykten nämner en siffra mellan 6000 till 8000.
– Jag tror väl att jag lockar det lite äldre gardet medan Samir och Viktor får hit de yngre, säger hon och skrattar och fortsätter att hon kom tillbaka för att publiken förra gången var ”rent av fantastisk”. På Böda Sands Scensommar kan vuxna och barn ha roligt tillsammans. Dessvärre kan hon inte stanna kvar på Öland efter spelningen ikväll.
– Tyvärr, men jag måste verkligen få med mig familjen och semestra här någon gång, säger hon och fyller i att hon precis som grabbarna ovan just lämnat Gotland. Men själv åkte hon redan under torsdagskvällen och hade således inga problem att komma hit.
Lite längre bort laddar Samir och Viktor inför kvällens begivelse med vatten och sociala medier. I morgon spelar killarna i Sollefteå. Hoppas flyget inte är inställt då.

Ring oss E-post