Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Öland är Sveriges minsta landskap och här bor ca 25 000 invånare året om. Av detta märks inte mycket på sommaren då ön får besök av många gånger fler turister som kommer hit för att sola och bada, uppleva unik natur eller underhålla hela familjen. Ni har väl inte missat att testa Ölands landskapsrätt och stora stolthet kroppkakorna eller svängt in på en gårdsbutik för att köpa kött till grillen, smaka egenproducerat vin eller fylla en glasflaska med helt nyhämtad mjölk? För att få ut det bästa ur er semester utmanar vi er att läsa mer fakta om Öland.

Camping, stuga eller hotell?

Att campa med husvagn eller tält på en av Ölands campingplatser är kanske det som först och främst förknippas med boende på Öland. Just camping är en unik upplevelse vi inte vill förneka någon, även om det såklart även finns en uppsjö av stugor, hotell och bed & breakfast för gäster året om. Men vänta inte för länge med att trycka på “boka” då det är stort tryck under högsäsong.


Vad sägs om en mysig stuga under semestern på Öland?

Smidigt med bil

Öland är en långsmal ö. Med bil går det smidigt att ta sig de 13,7 milen mellan den norra och den södra delen. Vill man hellre utforska ön i egen takt och passa på att bättra på sina benmuskler är en cykelutflykt på en av Ölands många cykelleder att rekommendera. Men missa inte att besöka hela ön då det är två vitt skilda upplevelser som erbjuds!

Södra Öland: världsledande natur

På södra Öland, i Mörbylånga kommun, återfinns ett rikt odlingslandskap, strandängar, öländska radbyar och ett av världens största världsarv; Alvaret. Namnet till trots finns det inget som är tråkigt eller allvarligt här. Istället erbjuds besökaren på 13 mil vandringsleder genom storslagen natur fylld med växter från hela världen. Vad sägs om fjällvärldens masklav och fjällnejlika? Eller varför inte bergskrabba eller såpört som i vanliga fall förekommer i Sydeuropa? Eller kanske ännu hellre Alvarets alldeles egna arter Ölandssolvända och alvarmalört? Ta så många bilder du vill och dela med till dina vänner på sociala medier.  

För besökare som hellre tittar upp kommer Ottenby naturum och fågelskådning som en skänk från ovan. För de som hellre tittar långt och brett är ett besök upp för fyren Långe Jan ett måste.

 


Kvarnar på Öland. Minst lika fina på Instagram som i verkligheten! 

Norra Öland: ruiner och kungligheter

När ni istället tar er norrut, in i Borgholms kommun, möts ni av en helt annan atmosfär. Ståtliga raukar, klapperstensfält och Bödabuktens långa sandstrand berikar besökarnas sinnen. Historiskt intresserade kan få sitt lystmäte genom att skola sig till riddare i 1100-tals borgen Borgholms slottsruin. Vill man hellre fäktas med armarna i luften under en konsert så väntar man till kvällen då borgen besöks av välkända artister från när och fjärran. I närheten återfinns även Solliden där kungafamiljen vilar upp sig från storstadens stress. Men fastna inte här för länge så att ni missar hamnarna, järnåldersbyn, lådbilslandet, Trollskogen och allt annat som finns ännu längre norrut. Finns det egentligen något att sakna på denna ljuvliga Ö?

 

Ring oss E-post