Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Fram till slutet av 1950-talet ljöd tågvisslorna genom skogarna på Norra Öland: Böda skogsjärnväg ångade fram genom skogsdungarna med timmer i lasten. Under flera årtionden ekade spåren tomma och gräset växte högt. Men för några år sedan tog ett kämpargäng ett kämpartag och nu för tiden susar tåg återigen förbi trädstammarna. Och det bästa är att det tar passagerarna hela vägen från Fagerrör fram till Trollskogens kant. Under sommarhalvåret kan alla som vill känna vinden genom håret färdas till den norra udden. Där väntar naturum och trollknotiga tallar som alla viskar om äventyr. För den som väljer mer okonventionella färdsätt är det inte ett dugg svårt att hitta rätt. På kartan ligger Trollskogen lite mer än sex mil norr om Borgholm, kör väg 136 norröver och sväng mot Grankulla, därifrån är skyltarna tydliga till naturreservatet.


Jättegammal och jättestor ek. 

Karta leder rätt i Trollskogen

Det är inga problem för den med spring i benen – eller för all del den som hade spring i benen för flera decennier sedan. Stigarna och vägarna i Trollskogen är till för alla. Några av lederna är belagda med trall och fungerar ypperligt för allt från barnvagnar till rollatorer och rullstolar. Och med en karta i handen går det lätt att hitta alla vindlande stigar genom Trollskogen. Det bästa är att man kan välja ut en stig, eller lägga ihop alla så det blir en lång vandringsutfärd. Ett tips är att ta med olikfärgade pennor för att rita ut var ni ska och leka skattjakt på vägen dit. Kanske är målet Trolleken, som måhända tjuvlyssnade på vikingarna när de planerade nästa plundrartåg tvärs över Östersjön. Eken har en ålder av mäktiga 900 år och var således bara en liten planta under slutet av vikingatiden.


Är det trolltår eller bara vanliga, hederliga rötter?

Bland vågor och vrak

Ringa in en extra spännande plats på kartan! Längs den nordöstra stranden ligger ett tvättäkta vrak. Det är Swiks, en tremastad skonare som gick i djupet en mycket mörk och ännu stormigare vinternatt år 1926. Tack och lov klarade sig alla ombord. Under ytterligare en vinterstorm trettio år senare spolades hon plötsligt upp på land: den ena halva spreds över stenstranden medan den andra hamnade upp- och ner. Fortfarande i dag spretar solblekta och vindpinade ekplankor i vädret. Men var försiktig! Vraket är inte lika stabilt som den dagen hon byggdes och måste behandlas med respekt. Det blir alltså inga klättringsexpeditioner i det som en gång var Swiks. Men vad gör det? Hela Trollskogen är fylld av tallar som stått pall för äventyrliga barns händer och fötter.

 


Yngel, spigg och annat som lever i vattnet upptäcks enklast vid bryggan.

Naturum, mer än bara natur

Den som någon gång satt sig på huk och spanat in en myrstack inser snabbt två saker; de små rackarna kan bitas och det sker ett fasligt arbete i myllret av insekter. Naturum vid Trollskogen är verkligen en port till naturen och ger mängder av möjligheter att se smådjur i sitt habitat. Smyg nära en fjäril eller kika på en fågel som skvätter i fågelbadet. Glöm inte heller att förfasas över utställningen med det skräp som besökare i Trollskogen har lämnat in. Kika även in om fisket är något att ha vid bryggan. När fikatarmen knorrar är det bara att söka upp kaffevagnen eller att grilla något vid eldstaden. När blodsockret därefter har stigit är det bara att fortsätta upptäcka Trollskogen.

God äventyr-tur i Trollskogen!
// Ruth

Samtliga bilder: Naturum, Trollskogen.

Med ojämna mellanrum känner man bara att slippa ta hänsyn till hastighetsbegränsningar, medtrafikanter och en och annan vägbula. Ta då fram den inre racerföraren och styr färden till en av Ölands Gokartbanor. Inte åldern inne för körkort? Misströsta inte; gokart kräver inga tidigare erfarenheter och bilen växlar helt av sig själv. Det enda som krävs är ett samarbete mellan höger och vänster fot och ett uns av jäklar anamma.

Gokart på Öland
Plattan i mattan!

Ölands Gokartcenter i Räpplinge 

Cirka två mil norr om Borgholm, i Räpplinge, ligger Ölands Gokartcenter. Banan är Ölands största och har kartar för stora, lite mindre och mini-förare. För den som inte kan med att förlora ensam, eller trivs bättre i sällskap, finns dubbelkartar för två personer. Vissa gillar att åka runt, runt, runt på eget bevåg. Andra föredrar plattan i mattan och ser sig själv som en blivande Schumacher. Den sistnämnde behöver inte låtsas, anläggningar anordnar med glädje olika tävlingsalternativ. Det gäller både den som har några år på nacken och den som har åldern inne för barnkalas.

Greby Gokart

Vänds blicken söderut, runt nio kilometer från Borgholm, hittas en ort med fina anor i motorvärlden. I Greby kördes under 1980-talet både Folkrace och Tractorpulling. Nu ligger här Greby Gokart, en härlig liten teknisk asfaltsbana. Anläggningen byggdes 2014 direkt på Alvaret och erbjuder både stora- och juniorkartar. Det bästa med asfalt är den genuina doften av bränt gummi och däcktjut. Det är så att ögonen tåras av lycka.

Gokart på Ölands flygplats 

Köra Gokart på en flygplats? Nja, Ölanda Gokart ska inte förväxlas med Ölanda flygplats, trots att de ligger på samma adress. Anläggningen ligger så långt norrut man kan komma på Öland, i Grankullavik, och bokningar görs genom att ringa eller maila ägaren.

 

Glabo Gokartcenter

Sist, men inte minst, presenteras här Glabo Gokartcenter. Även här finns kartar till chaufförer på alla skicklighetsnivåer och storlekar. Tävlingsuppläggen faller även den mest äventyrslystna i smaken. Finn det något barn i närheten som har svindlande förväntningar på sitt födelsedagskalas? Glabos personal fixar biffen och låter barnen åka på den S.T.O.R.A. banan.

Trevlig tur! Glöm bara inte att hålla koll på hastighetsskyltarna när ni är åter på landsvägen…

//Ruth och Matilda
På riktigt, är det möjligt att ta körkort trots att det ännu är långt till artonårsdagen? Javisst, på lådbilslandet i Löttorp, Öland, går det utmärkt. Här har lådbilarna riktiga motorer och du väljer själv om du tycker bäst om att köra buss, lastbil, polisbil eller långtradare. Förutom att ha riktigt roligt lär du dig diverse trafikregler, vägskyltar och hur man gör den smidigaste omkörningen i Lådbilslandets trafikskola. Framför allt åker du hem med ett helt eget, välförtjänt körkort.


Farbror Blå hjälper gärna till med trafikreglerna. 

En värld uppbyggd för de mindre

Trafiken går som smort på vägarna i miniatyrstaden. Lastbilarna tuffar i lugn takt på väg till sin destination och bilisterna hejar glatt på varandra i rondellen. Men vänta nu! En farttjuv stör ordningen och polisbilen tar upp jakten. Bussar, långtradare och till och med självaste brandkåren får väja för att släppa fram blåljusen. Efter en skarp tillsägning och påminnelse om trafikreglerna återgår ordningen på vägarna igen.

Så kan det se ut en helt vanlig dag på Lådbilslandet. Anläggningen, som öppnade i maj 1986 av värmlänningen och verkstadsmekaniken Sune Lindman, är en av regionens största turistmål. De över 55 000 kvadratmeter mark inrymmer Lådbilsland, Lantbruksland, Minimotorcross samt nöjesfält med lekpark, karuseller, hinderbana, hoppborg, båtturer på vattenkanalen, tåg och mycket mer. Det här är utan tvekan barnens värld och föräldrar får helt enkelt ta ett snällt steg tillbaka.

 

Lådbilslandet på Öland
På lådbilslandet kan alla barn köra brandbil! 


I Lådbilslandet kör fordonen på asfalterade vägar där kännedom om trafikregler är
ett måste. Här gäller det att ha koll på släpet och inte svänga för snävt i rondellen. Eller att passa på att köra om innan den heldragna linjen. Är ni två i samma bil är det bra att veta vem som egentligen kör.

Förare som helst undviker de asfalterade vägarna till förmån för mer gräsiga upplevelser kan testa att plöja åkern i Lantbrukslandet. Här finns gott om manöverutrymme och passar lite extra bra för dig som inte riktigt känner dig redo att ta dig an trafiken. Är du däremot mer lagd åt det fartfyllda hållet så är Formel 1-banan ett måste. Här finns två banor att välja mellan beroende på din storlek och ålder. Eller så struntar du helt enkelt i ett av hjulen går till motorcrossbanan där du kan tävla mot bästisen, och kommande rival, på trehjuliga motorcross.

Att förare behöver paus för att inte somna bakom ratten vet alla. På lådbilslandet finns ett nöjesfält med en uppsjö av karuseller, hinderbana och hoppborgar utan extra kostnad. Som exempel är lianerna ytterst sving-vänliga och griståget en skön avkoppling om rattandet behöver överlåtas till någon annan för ett tag. Eller köp den där glassen som är sommarens stora nyhet och som du alltid velat testa.

Priser och öppettider

På lådbilslandet är det barnen som bestämmer. På skyltar i miniatyrvärlden står det klart och tydligt att föräldrar inte får hjälpa till ute på banan och deras uppgift blir således att stå med fikakorgen redo när förarnas energi tryter. Det finns gott om plats för att slå er ner med egen picknick-korg. Som alternativ finns ett kiosk och servering i form av ett nybyggt café för påfyllning av sockerdepåer.

Lådbilslandet välkomnar sina mindre gäster, och medföljande föräldrar, från slutet av juni till mitten av augusti varje år. Öppettiderna varierar något beroende på om ni vill pricka in högsäsong eller hellre kommer lite tidigare alternativt senare på sommaren.

Entrébiljett löses för barnen medan vuxna följer med på köpet. I priset ingår normalt 5 åk á åtta till tio minuter beroende på om ni håller till vid Lådbilslandet, Lantbrukslandet eller Minimotorcrossen. Har åkglädjen efter detta ändå inte tillfredsställts så går det att köpa till extra åkbiljetter. Till skillnad från tidigare år tar Lådbilslandet numera helst emot kort vid betalning.


Träffa nya kompisar på Lådbilslandet! 

Rekommenderad ålder

Lådbilslandets aktiviteter är mest lämpligt för barn mellan två till tio år men betoning bör ligga på den yngre kategorin då en del tioåringar haft förmågan att växa till sig på längden. Familjer som tagit med Fido på semestern bör planera in hundvakt eftersom fyrbenta inte är tillåtna på Lådbilslandet. Heldag, halvdag eller några timmar över? Lådbilslandet på norra Öland kan vara det som hela familjen behöver.

Lycka till på banan - och glöm inte högerregeln! 

//Matilda


Öland är  i sanningens namn ett paradis under sommaren, men bron stänger inte bara för att en annan årstid tar över. Det är Ölands Skördefest ett fantastiskt bevis för. Men låt oss först göra en sak klar. Det finns skördefester så finns det Skördefesten på Öland. Det är Sveriges i särklass största (och bästa) och involverar hela ön. Varje år tar sig såväl turister som infödda ölänningar runt till gårdar och stugor för att få en bit av kakan. Datum år 2018 är 26 till 30 september. Det gäller då att ta på sig sin skördefestmundering som innefattar den bästa pumpa-letar-outfiten, läckergommen, trampa-takten-till-musiken-kängan och konst-kännar-blicken. Ölands Skördefest inbegriper mat och dryck från öns alla hörn: allt från egenskapade produkter, specialsylter till nyskapande maträtter och barnens hembakade bullar. På Skördefesten frodas kulturen, musiken och konsten. Det gäller såväl ymniga konstnärer som skapar på duk som de som designar glas eller i trä.

Pumpor Ölands skördefest 2018
Om det finns pumpor på Ölands skördefest? Gissa en gång till!

 

Boendet är lätt på Ölands Skördefest

Men först och främst är det viktigt att man – gud förbjude – bara stannar över dagen. Öland är långt. Därför behövs det gott om tid för att ta sig från den ena platsen till den andra. Vem vet om just Det Där konstföremålet man inte trodde man saknade men just upptäckt finns i grannbyn? Titta i tid efter boende så det slipper bli en övernattning i baksätet, även om det kan vara mysigt nog. När den saken är klar gäller det att veta vart man ska. De allra flesta hittar förmodligen till Färjestaden och det är en bra början. Färjestaden är nämligen inte en bara Ölands största ort utan har mycket att erbjuda i skördetider. Inte minst avslutas hela Skördefesten i Färjestaden med en pampig och stor parad. En kusins vän säger att det nästan känns som om Rio de Janeiro gjort ett pitstop på Öland.

 


Åk inte hem för snabbt. Kanske väntar Den Stora Skatten bakom nästa loppisskylt?

 

Ölands Skördefest på Ölands Örtagård

Fast det sker naturligtvis hur mycket som helst innan paraden drar fram genom Färjestadens gator. Någon har räknat att det inträffar fler än niohundra aktiviteter under veckoslutet. Ett par av dem står Ölands Örtagård för, tolv kilometer norr om brofästet. Gårdsbutiken är i vanlig ordning sprängfylld av sådant som kan piffa upp vilken halvtrist vardagsrätt som helst. Men låt inte färden få sin ände där. Upplev eldshower, kulturnätter, bräkande får, pumpagubbar och äkta ölänningar. Du lär inte ångra dig utan kommer med all sannolikhet att, i sällskap med många andra, känna att Öland är en del av dig!

 

Välkomna till Öland, även på hösten. Jag lovar att det är värt det!
/ Ruth

 

Samtliga foton: Ewa Alvervi

Valet är svårt. Vart är det mest lämpligast att börja? Kan det vara en strosrunda bland de vilda och tama djuren på zoo? Lockar det mer med en adrenalinkick i någon av alla karuseller? Eller är det bäst att svalka av sig på förhand i bassängerna i vattenlandet? Det finns oändligt många frågor men bara besökaren kan ge svaret. Men först och främst måste bilen parkeras. Det gör den bäst direkt utanför parken där en gigantisk handikappsvänlig parkering tronar. Den har över tvåtusen platser och parkeringsbiljetten räcker hela dagen. Därifrån rekommenderas en promenad i sporrsträck till entrén. Att missa den är mer eller mindre omöjligt: Där sitter en jättelik safarigubbe som med vidsträckta armar önskar alla besökare välkomna in. Med de nyinköpta parkbiljetterna i hand (familjens förmågor under en meter går in gratis) är det dags att begrunda dagens möjligheter.

Tivoli
Klassiska karuseller på Ölands djurpark!

 

Biljetter och priser och dagis

Nu kommer en av dagens viktigaste beslut, vad ska göras först? I biljettpriset ingår alla möjliga och omöjliga aktiviteter som parken kan uppbåda. Det innebär badlandet, djurparken, leklandet, vattenrutschkanorna, karusellerna, dinosaurie-parken och alla tänkbara shower. Karusellerna existerar för att man ska åka tills det storknar i både magen och huvudet - eller tills att någons nerver bestämt sig för att det får vara nog.

Även hundar och katter är välkomna till Ölands djur- och nöjespark. Och här finns några alternativ att välja mellan. Antingen får familjens ögonsten (Charlie eller Doris) följa med in i parken (men enbart i koppel) eller så lämnas pälsklingen in i det avgiftsfria hunddagiset som finns på området. Lugn, ingen behöver sakna någon överdrivet mycket. Det går att besöka dagiset obegränsat med gånger under dagen för den som känner ett akut gos-sug.

Tänk på att öppettiderna varierar i takt med Ölands säsonger. På Ölands djurpark räknas högsäsong från mitten av juni till mitten av augusti. Då är hela parken med stugby öppet. För den som hellre tar tillvara på öns underbara mellansäsonger, från slutet av april till slutet av september (bortsett högsäsong) erbjuds boende och djurpark.För den som inte står ut med tanken att bara vara på Ölands djur- och nöjespark en futtig dag, finns tvådagarskort. Den som har större äventyrslusta än så kan införskaffa en säsongsbiljett och därefter se sig själv som en inventarie i parken. Mer information om parkens priser och öppettider.

Vatten och pariserhjul
Plask och roligheter på Öland. 

Bland nutida och förhistoriska djur  

Som namnet indikerar finns det rätt mycket att göra och uppleva på Ölands djurpark. Bara ett par steg efter ingången möts besökaren av ett internationellt zoo med 160 olika djurarter från både när och fjärran. Lägg därtill Sveriges största ap-park som inspirerar till att plocka upp mobiltelefonerna för att fota och i ögonblicket efter googla ”varför har zebror ränder” eller ”hur vassa är tigerns klor?”. Om någon i sällskapet är av den mer våghalsiga typen är det möjligt att komma riktigt nära djuren. Exempelvis går det att strosa bland getterna eller lösa biljett för att kliva in hos lemurerna och ge dem en vänskaplig klapp. För att ta besökaren ännu närmare djuren lanserar parken bland annat två nyheter för 2018; ”Cat Walk 360” för de som är extranyfikna på tigrarna och ”Monkey World” för att lära känna vår närmaste släkting.

Lite svårare är det att, under vår livstid, klappa skräcködlor som T-rex eller växtätarna Stegosaurie eller Triceratops. Men bli inte förvånad om det under promenadslingan i skogen plötsligt dyker upp ett stort gäng av verklighetstrogna plastmodeller av dinosaurier. Det är Dinoparken som täcker en del av intressehungern för dessa makalösa, förhistoriska djur.

Lemurer
Det är buskul att mata lemurer! 

Vilda karuseller och blöta vattenland

Är pappa så modig som han påstår sig vara? Låt honom bevisa sig i en av parkens cirka tjugo karuseller. Visa era armband och åk Slänggungorna, Extreme fly eller Samba Tower så mycket som magen mäktar med! Var dock uppmärksam på att vissa attraktioner har längdbegränsningar för barnens säkerhet. Önskas en mer lugn tillvaro erbjuds även alla klassiska förströelser som ett nöjesfält brukar tillhandahålla. Om du var cowgirl i ett tidiga liv är det på sin plats att utmana sällskapet i luftgevärsskytte. Sätter godissuget in är chokladhjulet ett givet alternativ. För de minsta kan leklandet med klätterställningar, gungor och sandlådor säkert underhålla i timmar.

Karusell Ölands djurpark
Högt upp i det blå!


Intressant nog har varken barn och vuxna plötsligt några problem med om det är badväder eller inte när parkens bassänger och vattenrutschkanor skymtas. Hos kapten Svartö och hans
Pirate Island finns ett 15 000 kvadratmeter stort vattenland med tempererat vatten. Allt detta ingår i biljettpriset och det är bara att bada tills ni blir blåa om läpparna och skrynkliga om fingrarna.

 

Badland Ölands djurpark
Hur fort kan det gå i vattenrutschbanan på Ölands djurpark? 

Boende för er som inte får nog av roligheter

Inte bara maskiner utan även människor måste ladda batterierna efter en dag full av eskapader. För besökare som önskar att stanna över natten erbjuder Ölands djurpark ett brett spektrum av boenden. Vill ni bo i Safari Camp, storstugan eller Flamingo övre? Som vanligt på Öland under högsäsong gäller det att boka tidigt för att garantera plats. 

zebror på Ölands djurpark
Är zebror vit- eller svartrandiga? På Öland går det att ta sig en närmare titt.

För er som vill sitta på balkongen och titta på rofyllt betande zebror eller småprata med en nyfiken struts, kan en triangelformad stuga i Safari Camp passa. Vardera av de 55 stugorna rymmer fyra personer med möjlighet att köpa till två extra bäddar till medföljande. Mat lagas antingen egenhändigt i stugans pentry eller, om man vill lämna sådana bestyr, finns tillgängligt i Savannrestaurangen. Här erbjuds frukost, lunch, á la carte och dryck. Som pricken på giraffen finns en separat VIP-entré från stugområdet direkt till Ölands djurpark. Det finns fler boendealternativ att välja mellan. Som ett minimotell, vandrarhem och storstugan. Den sistnämnda är till för stora sällskap, exempelvis släktfesten eller storfamiljen med plats för upp till nio personer.

Hoppas ni samlar härliga och roliga minnen i parken! 

//Matilda  

 

Fotocred för samtliga bilder: Ölands djur- och nöjespark.

 

 

 

Ring oss E-post