Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Helt plötsligt är hela skyn full av färgstarka dukar. Blåa, röda, gröna eller en vild blandning dyker upp på himlavalvet för att lika snabbt försvinna ur åsyn. Nyfikenheten tar över och besökaren går mot vattnet för att ta sig en titt på skådespelet. På vägen ner passeras bilar med långa brädor på taket, vattumän- och kvinnor som byter om till vad som kan tyckas vara alldeles för tighta dräkter av syntetiskt gummi och på marken ligger segel utbredda. En svag doft av grillad korv sprider sig och förbi springer några barn med en varsin stor glass i näven.  

Välkomna till Haga Park, Ölands paradis för vind-och kitesurfing.

Optimala förhållanden för kite- och vindsurfing

Belägen på sydvästra Öland, ca en mil från Färjestaden, återfinns alltså Haga Park.  Kombinationen av en lång och grund sandbotten och landets bästa sjöbris utgör bästa möjliga förutsättningar för surfaren. Men varför har Skaparen valt just Haga Park för detta gynnsamma surf-läge? Jo, därför att land återfinns på båda sidor sundet, för att Öland är platt som en amerikansk pannkaka och för att solen (som nästan alltid skiner) värmer upp land. Detta ökar i sin tur  temperaturskillnaden gentemot havet vilket resulterar i starkare sjöbris.

Den mänskliga faktorn spelar givetvis också roll då Haga Park ytterligare underlättat för vågridare genom att avse en del av den långgrunda sandstranden för just detta ändamål.  Allt för att undvika krockar mellan brädälskare och badmuppar.

Ta en kurs eller hyr utrustning på surfcenter

Strunt samma om du knappt stått på en bräda tidigare. Kunskapsbristen inom vindsurfing, kitesurfing eller SUP (Stand Up Paddle) tar du snabbt igen med en sommarkurs på Surfers Center Öland. Här kan du även hyra utrustning om du inte redan packat bilen full av brädor, segel, selar, våtdräkter eller paddlar. Eller köp i shopen om du saknar något.

Är du något mer begåvad inom surfkonsten arrangerar Ölands Windsurfklubb flertalet tävlingar på Haga Park. Ta med egen hejaklack!

Mindre blåsiga stunder

Självklart finns annat att göra på Haga Park än att surfa. Naturfantasten befinner sig mitt i ett storslaget landskap där bortfallet av regn, långa strandvallar, tunna moränlerjordar och kalkstenshällar präglat livet på plats. Dessutom är det inte långt till världsarvet, och södra Ölands stolthet, Stora Alvaret där vandraren kan gnata på i timmar och botanikern på knä kan hänföras av en måttlös samling blommor och insikter i förstoringsglaset.

Kämpar du hellre mot klockan i löparspåret eller cyklar så att pedalerna bildar rökflammor så finns även goda möjligheter för sådana bedrifter. Nätet av cykelvägar är vida utbyggt och cykel kan du såklart hyra. Eller så hoppar du i en kajak och med flit paddlar närmare surfarna för att hjälpa till att skapa vågor.

Känner du inte alls för något aktivt så slår du upp brassestolen på sandstranden och rör dig inte ur fläcken förrän glass-suget kickar in på allvar. Vad du bestämmer dig för att göra är helt upp till dig. Det saknas ju inte alternativ.  

Ha det gott i solen!!

//Matilda

Kroppkakor (denna underbara delikatess) har funnits på det svenska matbordet i åtminstone tusen år. Vän av ordning påpekar naturligtvis att den öländska är den mest ljuvliga av alla varianter. Den görs till den största delen av råriven potatis och fylls med precis lagom rimmat fläsk och kryddpeppar. Kroppkakorna kokas därefter i jättelika grytor och är klara först när de flyter till ytan. Därefter avnjuts de tillsammans med en bit smör och grädde. Se upp, här kommer en het potatis gällande öländska kroppkakor: Vissa påstår att det även går utmärkt att ha lingonsylt till de gråa bollarna. Andra hävdar ilsket med näven i luften att det bara är ”smålänningar och annat löst folk som intoxinerar den ack så ljuvliga kroppkakan med sådant”. Om det stämmer? Det är upp till kroppkakeavnjutaren att avgöra. Men nog kan vi komma överens om att lingonen i sådana fall bör vara plockade i Bödaskogen?

Öländska kroppkakor serveras helst tillsammans med smör och grädde- och kanske lite lingon...

Öländska kroppkakor – glutenfria guldklimpar!

Det måste nämnas att det finns lika många recept på öländska kroppkakor som det finns farmödrar på Öland. Min farmor gjorde naturligtvis öns godaste, men då hon inte längre finns med oss har även andra matlagare fått chansen att visa upp sina kokkonster. Men gemensamt för dem alla är att den öländska kroppkakan är glutenfri – inte ett uns mjöl har tillsats grundreceptet. Denna goda nyhet gör ju att alla från glutenintoleranta till glutenkänsliga och andra som bara inte tycker om mjöl med gott samvete (och lugna magar) kan äta både sju och åtta på raken.

Äta kroppkakor på Öland

När allt detta är avklarat återstår den viktigaste punkten: vart i allsindar kan man äta kroppkakor på Öland? Det, min vän, är enkelt. Svaret är kort och gott överallt. Lite mer noggrant finns det kroppkakebodar- och butiker lite här och var över ön. De mest kända är Arontorps kroppkakor och mat i Arontorp, Ninnis kroppkaksbod i Källa och Evas kroppkakor i Köpingsvik. För att inte stå med slipsen i brevlådan är det bäst att ringa innan för att se till att kroppkakorna räcker till. Har du riktig, riktig tur blir du inbjuden till en tvättäkta farmor i ett hus någonstans på Öland. Sätt dig till bords, lossa bältet ett par hål och hugg in. Men hör efter innan med någon du har förtroende för om det serveras lingon eller inte till så du inte gör misstaget att fråga vid bordet. Det vore nämligen väldigt synd att starta en släktfejd bara för den sakens skull.

Riktigt god spis!

//Ruth

 

 

Saker att se och göra på Öland

Upplevelser vid alla tillfällen

apr 03

Säg Öland och de allra flesta får något saligt i blicken. Fram forsar ljuva minnen från soliga dagar på stranden med uppställda brassesolar och en tung kokosdoft av solskyddsmedel. Men vi är de första att erkänna att Öland även har dagar då vädrets makter verkar ha åkt på semester till Brasilien. Ja, eller årstider då vi alla egentligen hellre vill vara i Thailand eller i Chamonix för att bättra på goggles-brännan. Misströsta icke! Det finns en hel kavalkad med saker att ta sig för. Och det gäller både de dagar då regnet inte har någon ände och när folk tror att Ölandsbron hissats upp för säsongen. 

På sommaren, på vintern eller vid regn...

Öland är barnens paradis och det spelar ingen roll om ni ställt familjens temporära bostad på öns norra, mellersta eller södra del. Däremot kan det vara bra att dela upp era utflykter för att slå så många flugor som möjligt i en smäll. Framför allt med barn kan det vara bra att besöka ett område i taget.


Om sommaren är sanden vit. Om vintern likaså, enda skillnaden är temperaturen. 

Norra Öland

 1. Sandstränderna i Bödabukten – Den längsta, bästa och helt klart mest perfekta sandstrand på hela Öland. (Vi är inte partiska). Brassestolen packas då solens strålar står som högst och tjockjackan på vintern när familjen skådar hur vinden och vågorna formar naturliga isskulpturer.
 1. Norra udden med Neptuni åkrar och Långe Erik – Missa blomstringen av Blåeld och skyll dig själv. Försök att komma under den tidiga sommaren när hela klapperstensfältet står i blå brand. Står det spön i backen satsar ni på att bestiga Långe Erik. Fast, regn eller inte, besök fyren ändå.
 1. Hamnhäng i Byxelkrok – Rökeri, glass och pittoreska hamnbodar i ett och samma choklad överraskningsägg. Det ÄR mysigt att strosa omkring i solen och hälsa resenärerna på M/S Solsund välkomna till världens bästa ö. Vid regn kan ni smita in på en av restaurangerna för en bit god mat och dryck.
 1. Keramik Haget – Mer genuint än så här går det knappast att få. Cykla förbi stället och ta en kik på den hemsnurrade keramiken. Läs mer på http://www.keramikhaget.se
 1. Byrums raukar – Vem har påstått att grannön i öster har patent på raukar? På Öland finns några av de mest ståtliga i denna del av landet. Solnedgången här är inte att förakta, man kan riktigt höra hur solen fräser till när den sjunker i havet. Men även under tider med färre soltimmar är detta ett beundransvärt naturmonument. Kläder efter väder.

 


Magiska solnedgångar vid raukarna, inte så värst sällsynta. 

Mellersta Öland

 1. Himmelsberga – Ett jättestort museum med gårdar från 17- 1800-tal. Glöm inte att besöka den magnifika vintermarknaden, Öland-spirar-evenemang eller aktiviteterna under Ölands skördefest.
 1. Borgholms slott – Under sommaren avlöser konserterna varandra, men mellan mars och augusti ges möjligheten att fördjupa sig i svensk slottshistoria och veta mer om den stora branden som bara lämnade kvar kalkstensväggarna.  
 1. Algutsrums marknad – I slutet av juni går Ölands största marknad av stapeln. Här finns alla möjligheter i världen att komma hem med en tom plånbok men fulla kassar. Har marknadskaramellerna tagit slut? Ingen fara, fyll på lagret under höstmarknaden första fredagen i oktober.
 1. Jordtorpsåsen – Öland kryllar av reservat, här är ett av dem. Under påsk målas påskägg i mängder. På sommaren tävlar familjen om vem som kan flest blomsorter. Under andra årstider fungerar det bra att leta efter gamla gravfält eller att springa ikapp längs den fyra kilometer långa åsen.
 1. Gråborg och Sankt Knuts kapell – välkommen till öns mäktigaste fornborg! Här tronar en fyra meter hög mur och har varit bebodd under flera perioder. Bland annat av de rojalistiska kändisarna Burislev Sverkersson och Sofia av Minsk. Bredvid ligger kapellet som sorgligt nog bara har triumfbågen kvar. Utan vare sig entrébiljett eller dörr står den öppen för familjen närhelst andan faller in.

 


Glas i stora lass hos atlejé Oldegard.

Södra Öland

 1. Södra udden och Karl X:s mur – Det man inte får reda av fågelforskarna vid södra udden är inte värt att veta. Punkt. En bit ifrån går en fem kilometer lång mur tvärs över Öland. Den byggdes för att Karl X ville ha hjortarna för sig själv. Visst är det märkligt, men muren ger ett unikt intryck i det annars flacka landskapet.
 1. Station Linné i Skogsby – En forskningsstation som erbjuder naturguidningar, Humlans naturskola för barn och kurser för vuxna inom det mesta som rör flora och fauna. Det här är regionalt besökscentrum till södra Ölands världsarv. Bättre naturupplevelse kan man knappast få!
 1. Haga Park – Vem har sagt att det bara går att surfa på sommaren? På vintern kommer blåsten och vågorna till sin rätt. Glöm inte torrdräkten så du slipper få en kallsup. Vi har också hört att vattnet blir varmare vid regn...
 1. Atelje Oldergården – I en gammal släktgård finns en glashytta med glaskonst i mängder. Här finns möjligheten att gå glasblåsarkurs, värma sig vid den flera tusen grader heta ugnen eller ta en fika och få reda på mer om glas, öländsk historia och hur livet ser ut på den öländska landsbygden.
 1. Stora Alvaret – Det känns nästan som att vandra runt i en stenöken. Under våren är det en våldsamt blommande sådan och sommartid härskar orkidéerna. Här kan man vandra i stort sett hur länge som helst och låta tankarna fara iväg med vinden vilken årstid det än är. Ta med en vindtät jacka, mössa och grova kängor.


På stora Alvaret finns stenmurar med flera decennier på nacken.

Fler tips för er med barn

Barn tycks få superkrafter på semestern och utstrålar en aldrig sinande källa av energi. Behöver ni fler tips på saker att se och göra på Öland? Kika gärna på tidigare blogginlägg om bland annat Lådbilslandet, Ölands djurpark, GoKart-banor, Kroppkakor och mycket mycket mer.

Lycka till med kryssandet över ön! 

//Matilda och Ruth

Bilder: Anna Barkevall och Ruth Drakvingen

Ring oss E-post