Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Ölands största tätort går inte att missa. Såvida du inte simmat, seglat, åkt bananbåt, flugit din privata visp eller på ett annat fiffigt sätt tagit dig till ön. Färjestaden är nämligen det första som dyker upp efter Ölandsbron passerats. Som namnet antyder uppkom orten under den tid då färjan puttrade mellan Öland och fastlandet. När Ölandsbron väl invigdes år 1972 var namnet alltför fast förankrat i folkmun för att ändras.  

Idag bor ca 6 000 året runt i den centrala delen av Färjestaden, vilket gör henne större än centralorterna Borgholm och Mörbylånga. Och båten? Jodå, år 1999 köptes den gamla bil-och passargerarfärjan Kalmarsund VIII tillbaka av Färjestaden och ligger nu och guppar nöjt i hamnen. Vattentrafiken ligger dock inte på latsidan efter tillskottet av katamaranen Dessi. Mellan april och september varje år transporterar cykelfärjan flitigt cyklister, turister och pendlare de 30 minuter av ren körglädje som det tar att åka över sundet.

Marknad och godbitar i hamnen

Marknader finns det gott om på Öland och Färjestaden är inget undantag. I början, eller mitten, av juli varje år arrangerar fotbollsklubben Färjestadens GoIF ett hejdundrande evenemang vid hamnplan. Under dagarna två tar sig säljer knallarna allt från marknadsgodis till städprodukter, väskor i skepnad av Minions, Zlatan-tröjor, hemmagjorda smycken och förrädiskt goda nybakade munkar.

Har man inte ätit sig mätt på lakritsstänger så finns ett ypperligt tillfälle att besöka en av hamnens caféer och restauranger. För de lite mer hungriga står Sea Salt Kitchen med öppna armar och likaså den mer klassiska Kaj 4. För er på språng erbjuder Hamngrillen ett gott och snabbt alternativ och för fikasugna finns caféer med nybryggt kaffe och goda bakverk. Glöm för allt i världen inte att besöka Ölandschoklad för att köpa med er ett stort lager lokalt handgjorda praliner och italiensk glass hem. Får ni feeling och vill stanna kvar i cafét erbjuds även charkuterier från Italien, ostar från Öland, smörgåsar och baguetter. Allt kan fås tillsammans med ett gott glas vin.

Kombinera gärna matsmältning med konst. I de närliggande bodarna hittar ni Lotta & Marys keramikverkstad, Lilla Galleriet och Humleboden.

Loppis för fyndgalna

Inte bara marknader, utan även loppisar, poppar upp här och var på ön under sommartid. Året runt kan besökare åka till Lions på Storgatan för att köpa möbler, husgeråd, leksaker eller böcker. Likaså Kupan, Röda Korsets secondhandbutik, står öppet varje dag, förutom söndagar, för att sälja och ta emot begagnade varor. På somrarna fullständigt exploderar utbudet så se till att hålla er uppdaterade om vad som är näst på tur.

Vem älskar inte att fynda på loppis?

När sommaren nalkas mot sitt slut tar Skördefesten vid

I september har de flesta turisterna åkt hem till sina respektive hemvister och återgått till de vardagliga bestyren. Som en färgsprakande bomb dyker då Sveriges största skördefesten upp på Öland och lockar tillbaka flertalet besökare med sina över 900 arrangemang över hela ön. I Färjestaden anordnas så mycket att det blir svårt att inte knopa ihop tiotalet A4:ror. Hemslöjd, konst, inredning, mat, bra boende och mycket mycket annat både samarbetar och konkurrerar om besökarnas uppmärksamhet. Bara stanna till där en utskuren pumpa balanserar på höbalar, vilket symboliserar att stället är öppet för besökare och ta del av festen. Stanna helst flera dagar så att ni verkligen kan njuta av årets nyskördade delikatesser och evenemang.

Enjoy!

//Matilda

 

Är du en av dem som älskar att dansa natten lång? Tillhör du skaran som smidigt klarar en foxtrot eller buggar du mest hela tiden? Vilket som, ska du komma till Dansveckan på Öland. Vecka 27 varje år förvandlas nämligen Lundagårdens camping vid Köpingsvik till en jättelik dansbana där tusentals besökare svänger sina lurviga. Hit kommer dansintresserade i alla åldrar från hela Sverige för att njuta av fantastiska Öland, bra musik och härlig gemenskap. Det finns plats för såväl proffsdansare som nybörjare och de som tycker om att ta en spinn någon gång ibland. Och det bästa är att alla har möjlighet att briljera.


Populära dansband hela veckan

Under mitten av förra seklet var dans en av de mest populära aktiviteterna för en rolig utekväll. I Stockholm samlade det legendariska danspalatset Nalen nästan tusen besökare varje vecka. Man ville inte vara sämre på Öland och drog under 1960-talet igång logdans. Det blev så populärt att man under hela 1970-talet dansade hela sommaren lång. Nu för tiden har man koncentrerat dansen till en enda vecka, i år med starten den trettionde juni. Under sju dagar kommer populära dansband som Expanders och Voyage, Blender, Sannex och Casanovas att spela. Ett till två band bjuder upp till dans per kväll –  det innebär med andra ord mängder av chanser till ett riktigt omväxlat och välfyllt dansgolv.

 

Sol, dans och semester

Även om den renodlade dansen enbart pågår om kvällarna finns det gott om saker att hitta på under dagarna. Vad sägs om workshops om just dans, undervisning, tävlingar, volleybollturneringar och inte minst sillbord för att mätta magen och återställa saltbalansen i kroppen? Därtill finns naturligtvis solen och stranden och allt annat som Öland kan erbjuda. Du befinner dig på – i vår mening– Sveriges mest fantastiska ö med oerhörda möjligheter till både semester, äventyr och rekreation mellan dansturerna.

Glöm inte dansskorna och en storvattenflaska!

//Ruth

Soligt sommarpalats på Öland

Fantastiska Solliden

maj 05

Det mer eller mindre kryllar av gamla borgar och uppeldade slott på Öland. Nu kan väl Solliden knappast anklagas vara varken nedgången eller nedbrunnen, men sant är att slottet är relativt gammalt. I början av förra seklet hade drottning Victoria fått nog storstadens larm och smuts. Hon kände sig ofta krasslig och längtade efter milda brisar och hälsobringande luft. Hon fann det som (sommar)ölänningar vetat sedan urminnes tider: Öland är en alldeles utmärkt plats för semester och återhämtning. Den fornstora Drottningen bestämde att sommarpalatset skulle ligga i stort sett bredvid slottsruinen i Borgholm. Bygget med allehanda – och på den tiden superkända – arkitekter påbörjades och år 1906 stod det vita sommarslottet klart. Sedan dess har detta vita schloss gett kungafamiljen en stunds paus från det hektiska livet i huvudstaden. Sedan dryga 90 år tillbaka är Solliden öppet för allmänheten, med öppning den tionde maj och stängning den 15:e september. Entrépriserna varierar för olika åldrar, se här om det finns pensionärsrabatt och om minstingen knatar in gratis.

Parkpromenad med kaffestopp

Om den kungliga flaggan vajar framför slottet är antingen Kungen eller Kronprinsessan hemma, eller båda två om man har riktig tur. Men oavsett vem som är där går det utmärkt att strosa runt i den magnifika parken. Den har – som en slottspark med klass ska ha – olika delar inspirerad av skilda delar av världen. Det tar precis under timmen att ta sig runt hela parken. Passa på att beundra den fantastiska pergolan eller stoppa näsan in i den italienska trädgården med aningar och ljuva dofter från renässansen. Arkitektur finns det gott om och lite här och var finns konstverk i allsköns storlekar. Fido, Gunnar eller Frallan får gärna följa med på färden, bara vovven kan bete sig som en väluppfostrad hund. Det går dock bra att tigga vid bordet hos någon av de caféer, restauranger eller bagerier som finns på området. Och det finns naturligtvis färskt vatten till pälsklingen hela dagen.

Det är inte möjligt att köpa något att äta eller dricka inne i parken. Men utanför grindarna finns en handfull förslag. Vad sägs om Kaffetorpet med nybakt fikabröd och hett kaffe, eller crêperiet med smashing crêpes och glass eller Brödboden med de allra senaste trenderna inom brödbak?


Barnens Solliden

Låter a walk in the park som rent ut sagt urtrist? Ingen fara! Det finns mängder av saker att ta sig för. Kolla in årets temautställning eller ta en närmre titt på de kungliga souvenirerna i Slottsbodarna. I år handlar utställningen om Bernadottes anfader, Karl XIV Johan och hans framgångssaga från soldat hos Napoleon till kung över Sverige. För klåfingriga och springsugna barn finns till exempel utmanande hoppstubbar, spännande kojor, tipspromenad med garanterad vinst.

Entrébiljetten gäller såväl parken som utställningen så det finns ingen risk att tappa bort en av biljetterna. I avgiften ingår också en guidad tur som innebär en rundvandring genom parken. Där kan den vetgirige få all möjlig information: Som olika växters ursprung med tillhörande latinska namn, bysters historier komplett med skulptörens mellannamn och hur lång tid det tog att hamra ut motivet samt hur ofta gruset utanför slottet krattas och om det är praktikanten eller vaktmästaren som gör det.

Den stora Victoriadagen

Det här är förmodligen årets mest hektiska dag på Solliden. Redan sju på morgonen kommer de mest hängivna rojalistiska fansen till Solliden och köar utanför grindarna fram tills att de öppnas vid elva. Tack och lov har pressen sin egen ingång så att de vanliga besökarna slipper få en ishockeytackling av en fotograf som vill ha det absolut bästa siktet på födelsedagsbarnet. Tillslut gnisslar de stora ekportarna och huvudpersonen med familj visar sig. Då är det dags att vifta allt man har med den medhavda flaggan och knuffa fram familjens småttingar så de kan överlämna hemplockade buketter och egenritade teckningar. På Öland brukar antingen regnet ösa ned eller så strålar solen i all sin prakt. Men oavsett så lyser kungafamiljens charm igenom, här på sitt fantastiskt fina sommarparadis. Men insidan av slottet kommer för alltid vara ett mysterium. Det är och förblir kungafamiljens egna hemlighet. Ja, eller för den lycklige som får en inbjudan in. Och då kan jag bara säga grattis!

Soliga hälsningar
//Ruth

Ölands Alvar är i sanningens namn unikt. Sammanlagt beräknas 995 kvadratkilometer Alvar finnas på jordklotet, 665 av dem finns i Sverige. Men även vårt land är Alvarmarken kraftigt koncentrerad till ett fåtal stället. Förutom Öland kan enbart Gotland och Västergötland skänka den naturintresserade den unika harmoni som infinner sig på Alvarmark. Fast. Det är ingen vidare konkurrens i storlek då Ölands stora Alvar tar hem fösta plats med en längd på ca 4 mil och en bredd på ca 1 mil.

Kombinationen av stora Alvarets unika natur med kalkstensberggrund och milda klimat samt sedan flera tusen år påverkan av öländska bönder resulterade år 2000 i en plats på UNESCOS lista över världsarv.


Platt platt på Stora Alvaret

Hem för orkidéer och annat sällsynt

Alvaret huserar en hiskelig blandning av flora och fauna med anor från både fjällmiljö och Sydeuropas slätter. Det karga landskapet och de rätt tuffa förhållandena med kyla, torka och näringsbrist har utvecklat tåliga växter med stark överlevnadsförmåga. Men att tro att Alvarets torra och kala marker inte sprudlar av liv, det är att vara ute och cykla på helt fel stigar. Tvärtom: området bjuder på en praktfull växtvärld, inkluderande en hel del endemiska arter såsom Alvarmalört, Ölandsmåra och Ölandssolvända.

Den öländska naturen lämpar sig också ypperligt för vår svenska orkidé och det är inte för inte som Öland i folkmun benämns som orkidéernas landskap. På vårarna vallfärdar entusiaster till ön för att en gång för alla finna S:t Pers nycklar eller se hur långt Adam och Eva kommit i sin utveckling. Orkar besökaren vänta till lite senare kan Brudsporre, Skogsnycklar och Ängsnattviol spottas.

Fågelintresserade med kikaren redo blir inte heller besvikna. Sånglärkan, Ljungpiparen och Tofsvipan gör naturbesökaren sällskap med sina gälla röster under hela säsongen. Om höstarna passar Tranorna på att stanna till på ön för att tanka energi inför sin resa till sydligare breddgrader. Åter igen ses de på ”Trandagen” som infaller den 25 mars varje år. Detta är en sed med ytterst lokal prägel som symboliserar vårens återkomst genom att det är ljust när man går till sängs. Har man dessutom hängt upp sin strumpa i rättan tid kanske den helt magiskt fylls med en godisbit eller två.

Alvar på norra Öland

Även de nordligare delarna av ön ståtar med Alvarmark, om än i en mycket mindre omfattning. Till exempel kan ett besök på Borgholms slott kombineras med en promenad på Slottsalvaret, ett stort sammanhängande område med naturbetes på alvarsmark. Likaså här erbjuder området rödlistade arter av flora och fauna.

Lite längre norrut välkomnar Alböke-, Korntorp-, Greby- och Sandviks Alvar naturintresserade tvåbenta. Ta gärna med en karta över området då bortfallet av naturliga riktpunkter kan förvirra något.

Vandringsleder på stora Alvaret

Den flanerande naturälskaren, den artletande botanisten eller det adrenalinstinna vandringsproffset får alla sitt lystmäte uppfyllt på stora Alvaret.  Som ett gott exempel kan nämnas Stora Alvarsleden som tar vandraren - eller cyklisten - de 13 kilometerna mellan Karlevi och Resmo-/Stenåsavägen. Risken att missa en uppsjö av unika växter och naturtyper är obefintlig. Dessutom passerar ni ”mittmuren”: en rak, fyra mil lång mur som anlades under sena 1800-talet för att dela upp kronans marker.

Ett annat tips är att parkera bilen vid Penåsa för att ta er de fem kilometerna på markerad led till Tingstad flistor. Har ni pigga ben så gör gärna en avstickare till ”Millersten” – ett stort flyttblock av granit, insprängd i Mittmuren, som fungerade som en gränssten mellan två socknar.


Del av vandringsled på Stora Alvaret

Ett lugnare alternativ är Skulpturleden – en fyra kilometer lång sträcka som startar vid Skärlöv gamla station. Vandraren går längs med banvallen till Mellby och passerar tre skulpturer skapade av öländska och småländska konstnärer.

Vill ni utmana apostlahästarna rejält tar ni er an den åtta mil långa Mörbylångaleden som sträcker sig från Färjestaden till Ölands södra udde. Extra kred till de friluftsentusiaster som, efter en långvandring, hyr cyklar vid ankomsten till Ottenby vandrarhem och camping för att tar sig hela vägen till södra udden och klättrar upp för Långe Jans 197 trappsteg. 

Blomstrande vårhälsningar!

Matilda

 

Ring oss E-post