Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

I fornstora dagar var fyren skillnad mellan att ta sig helskinnad till säker hamn eller att springa läck och få lasten förstörd någonstans på ett grund. Ja, eller hjälplöst driva i hårda vindar och fastna på en drivande sandbank. I bästa fall kom fartygen loss genom besättningen dumpade lasten överbord. I värsta fall gick fartyget under med man och allt. Förr i tiden var det inte alls ovanligt att gårdar på den östra sidan av ön smyckade sina ladugårdar med namnskyltar som flutit i land från sjunkna skepp. Nu för tiden är det sällsynt med större incidenter, skeppen har avancerade navigationssystem och får god hjälp av fyrarnas längs Ölands kuster. Det sägs faktiskt att Öland är en av de mest fyr-rikaste öarna i Svea rike. Har reser sig en stor mängd fyrar, från Ölands norra udde till Ölands södra udde – och även några placerade i öppet vatten.

Vackra Långe Erik
Långe Erik tornar upp sig

Bo i fyr på Öland

Det är ingen slump att Ölandsförfattaren Johan Theorin valde just en fyr som utgångspunkt i boken ’Nattfåk’. Även om fyrarnas primära uppgift är att lysa upp farlederna, är de också spektakulära byggnader som omges av sägner och mystik. Ofta går berättelserna ut på att den förolyckade besättningen letar efter de rikedomar som följde med de sjunkna skeppen ned i djupet. Men låt er inte avskräckas av dessa skrönor ty ficton är fiction och verkligheten oftast en annan. Sanningen är faktiskt att fyrar är fantastiska platser att tillbringa ett par dagar vid i semestermode. Det finns knappast något som lugnar själen så mycket som vågskvalp och fågelskri i skyn. Och det finns det gott om för den som önskar att bo i fyr på Öland. Ja, kanske inte i själva fyrtornet men väl hyra fyrmästarbostaden en spottloska därifrån. I till exempel Segerstad http://www.segerstadsfyr.se/ finns den gamla bostaden kvar som är renoverad och uppdelad i två ordentligt stora lägenheter med alla tänkbara bekvämligheter. I samband med vistelsen vid Segerstad fyr kan hyresgästerna också boka fågel-, fyr eller naturguidning. Antingen endast en av dem eller allihop.

Den som vill bo i fyr lite mer permanent bör leta efter en till salu-skylt. Förra året såldes Högby fyr på norra Öland till en man som just spanat efter en sådan skylt. Fyren gick på nästan maffiga nio miljoner kronor. Men då ingår även oändligt med sjöängar och ett stort bostadshus och en vidunderlig utsikt över glittrande vatten. Och han behöver varken oroa sig för insyn eller nyfikna grannar.

Från Erik till Jan

Fyrar har funnits på Öland sedan urminnes tider och de första dök upp på kartorna under 1600-talet. Men inte förrän hundra år senare, år 1785, byggdes det som sedermera skulle bli Sveriges högsta fyr: Långe Jan. Det sägs att namnet kom från ett arbetsnamn som byggarbetarna använde sig av. Det närliggande kapellet hette nämligen S:t Johannes, och arbetarna ansåg att om kyrkan var Lille Jan borde ju den betydligt högre fyren vara Långe Jan. I dag är fyren 41 meter hög med en ljusräckvidd på nästan fem mil! Precis nedanför fyren ligger Ottenby fågelstation och Naturum Ottenby. Här pågår världskänd forskning på såväl fåglar som växtligheter.

 Utsikt från Långe Jan
Utsikt från Långe Jan och Ottenby fågelstation & naturum 

Längst ut på Ölands norra udde finns Långe Erik. Den sträcker sig 32 meter upp i skyn och är byggd av fin öländsk kalksten. Vill man ta sig upp till balkongen högst upp krävs det 132 steg i den vindlande trappan. Är man höjdrädd eller inte känner för att betala de fyrtio kronorna som det kostar att gå upp, kan istället helt gratis gå fyrstigen: en vacker slinga över klappersten och sjöängar runt den yttersta udden.

Långe Erik tornar upp sig
Långe Erik i närbild

Cykla fyr till fyr

Det är inte alls underligt om du nu känner för att upptäcka Ölands fyrar. Det kan du göra med hjälp av cykeln! Ölands två kommuner slog sina kloka huvuden ihop för ett par år sedan och bestämde sig för att utöka öns cykelmöjligheter. De insåg att många ville cykla men få ville ge sig ut på de – under sommartid – tungt trafikerade vägarna. Vips så växte projektet ’Ölandsleden cykla fyr till fyr’ fram. Nu väntar totalt 25 mil cykelväg för den hågade med önskan om vind i ryggen. Ölands oändligt många soltimmar, avsaknad av längre uppförsbackar och en underbar natur gör ju ön särdeles lämplig för cykling. Cykellederna går från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder. Cyklisten behöver inte oroa sig för att det ska bli långtråkigt längs färden. Det finns gott om sevärdheter, upplevelser, härliga rastplatser och sköna badplatser mitt i naturen för den som önskar. Dessutom hittas cykelverkstäder om hojen skulle paja och finfina ställen för såväl förtäring som övernattning. Varför inte passa på att ta en selfie med varje fyr du träffar på under färden? Tagga gärna oss på Böda Sand! 😊

Cykla fyr till fyr
Inga problem att cykla fyr till fyr längre!

Fyrliga hälsningar Ruth 

Lagom till det fullspäckade midsommarfirandet - med allt från en över 41 meter lång jordgubbstårta till fullsatt VM-vaka på restaurang Centro - led mot sitt slut kickade Böda Sand Beach Resort igång den populära träningsveckan (vecka 26) under söndagen. Tobias Karlsson, bland annat känd från Let’s Dance, tog täten och värmde upp både gäster och instruktörer inför en fullmatad vecka med över 70 aktiviteter.

– Jag älskar Böda Sand och träningsveckan. Alla verkar älska passen och energin som skapas är helt fantastisk, berättar Tobias Karlsson. 

Anna Barkevall, VD på Böda Sand, har tillsammans med sin personal stegvis utökat träningsveckan för att möta det växande behovet hos gästerna.

– När vi körde igång det här konceptet 2007 märkte vi direkt att det var något som våra gäster tog till hjärtat och sedan dess har det växt explosionsartat till uppemot 250 deltagare per pass. Årets träningsvecka är den största och mest välbesökta hittills och framöver kommer vi fortsätta expandera och lägga till nya träningsformer. Gruppträning, fitness och ett hälsosamt och hållbart liv är något som allt fler prioriterar, även när de är på semester, säger Anna Barkevall. 

Utöver de fartfyllda danspassen med Tobias Karlsson och Calle Sterner erbjuds även par- och barndans med Maria Bild samt bugg & lindyhop med Henric & Joanna Stillman. Man kan även delta på Åsa Perssons tuffa styrketräningspass, Jennie Landahls harmoniska yogapass eller träningssimma i poolen. 

Bland årets efterlängtade nyheter finns bland annat utmanade trail-löpning i härlig skogsmiljö och cykelpass för allt från nybörjare till mer erfarna atleter.

Anna Barkevall
VD, Böda Sand
0706-004951
anna@bodasand.se

Viktor Jerner
Marknad/Bokning
0723-893065

Är du hemmavarande på annan ort men intresserad av att besöka Öland under semestern? Då är du inte ensam. Under 2017 kunde Öland stoltsera med hela 1,4 miljoner gästnätter, en ökning med 8,7 procent (eller 103 500 gästnätter) gentemot 2016. Framför allt är det campingar på norra delen av ön som stjäl besökare från andra anläggningar i landet. Och statistiken skvallrar om att de som hittar till vår avlånga ö är just turister med hemadress någonstans i Sverige (1,3 miljoner gästnätter).

Besöksstatistiken är givetvis något som måste slås under 2018. Så, vi uppmanar er alla; övertala hela grannskapet, packa väskan och turista på Öland!

Men varför ska just du turista på Öland?

Det ska vi minsann svara på.

Sol och bad såklart!

De flesta kan nog skriva under på att det är solen och badstränderna som lockar allra mest. Solen är (hyfsat) garanterad då Öland toppat solligan hela nio gånger sedan mätningarna startades år 1990. Övriga år har Öland nosat på förstaplatsen men blivit slagen med några sekunder av, framför allt, den lite större svenska ön österut.

Ölands vackra, långgrunda sandstränder lockar såklart allra mest. Här kan man placera sig på stränder som är knökafulla med brassestolar, utspridda picknickfiltar och fullgod service. Eller så åker man till lugna, avskilda platser med tämligen enkel eller ingen service och där människokroppens naturligt vackra delar får ståta sig i solens glans. Vill man hellre bygga sandslott i sten finns även denna möjlighet på Ölands norra del. Läs gärna mer om Ölands badstränder i enskilt blogginlägg.

Sandstrand
Himmelsk sandstrand 


Stenstrand på nordvästra Öland 

Unik natur

Världsarvet. Behöver vi säga något mer? Vi kan fortsätta med att nämna Trollskogen, Blå jungfrun, Neptuni åkrar, Ekopark Böda, Byrums raukar, Horns kungsgård, Hornsjön, Jordtorpsåsen, Halltorps hagar, Gammalsby sjömarker, Ölands södra udde och Ottenby. Alla möjliga olika naturtyper kan alltså samsas på denna ö. Knotiga barrskogar, öppna odlingslandskap, lummiga ekalléer, fascinerande raukar, sjömarker och mycket mer finns att förkovra sig i. Om inte detta är nog finns en hel värld på, eller under, ytan. Kanske en surf- eller dyklektion är på sin plats?

Evenemang

Är det någon period på året då det är fullt ös på Öland är det på sommaren. Byarna ordnar marknader där knallar säljer nylagad mat, hantverk, råvaror, obligatoriska brända mandlar och andra produkter. Är det musik som lockar ser man till att boka konsertbiljetter när favvo-artisten spelar i Borgholms slottsruin, Kackelstugan eller Gillberga stenbrott. Tidigare artister har varit Lasse Winnerbäck, Laleh, GES och Uffe Lundell. Lockar de historiska vingslagen mer står 17 kända fornborgar till er tjänst. Eketorps borg på södra Öland arrangerar allt från pilbågsskytte till rustprovning, medeltida lekar, järnåldersdagar och kämpalek. På motsatta sidan ön hittar ni Skäftekärrs järnåldersby där ni kan följa med på “från istid till gristid”. På tapeten är även den något äldre Sandby borg på östra Öland där en hemsk massaker ägde rum på 400-talet.

För lite mer nutida historia står Himmelsberga för. Det är en äkta dubbel radby från 1700-talet som numera är museum, konsthall och galleri. Även här arrangeras evenemang regelbundet, bland annat vårsalong, kulturarvsdagar och julmarknad. För att stanna kvar lite längre i samma århundrade beger ni er till Gärdslösa Prästgård, där diktaren Erik Johan Stagnelius föddes och växte upp. Från midsommar till mitten av augusti är gården öppen varje dag för besökare att förkovra sig i en fantastisk miljö med ett stort antikvariat, tidsenlig möblering,  samt, lite då och då, besök av nationalskalden själv. Lär dig några av hans dikter utantill för att imponera på honom!

Gärdslösa prästgård
Visst är Gärdslösa prästgård vacker?

Annat? Tja, varför inte Hälsoveckan på Böda Sand (v.26), Världsarvsveckan (16-22 juli), Viktoriadagen (14 juli), Kungsrallyt (18 augusti), friluftsteatern Fruticosas Upper-Kurt (flera datum) eller Stormaktsspelet (17-19 augusti)?

You get the point. Kom och turista på Öland!

Soliga hälsningar

Matilda

Böda Sand storsatsar på en personalutbildning i världsklass

“Jag är väldigt stolt och förväntansfull”

jun 21

På Böda Sand Beach Resort pågår just nu de sista faserna i utbildningen av alla de talangfulla ungdomar som har valt att spendera säsongen hos oss. Varje år tar vi dessa förväntansfulla och peppade ungdomar under våra vingar och försöker ge dem verktygen för att prestera och lyckas både hos oss och i ett bredare och mer långsiktigt perspektiv.

Anders Landgren, expert i organisation och ledarskap hos YouTurn, har samarbetat med Böda Sand i flera år för att snickra ihop en sylvass serviceutbildning och han är mycket nöjd med årets personalstyrka.

– Det är ett väldigt bra gäng och det märks att en starkt positiv känsla har byggts upp under åren. Det finns en tydlig entreprenörsanda och framåtanda i ledningen och rationella värden blandas med mjuka värden på helt rätt sätt. Det stannar aldrig av, säger Anders Landgren.

– Det är helt fantastiskt att se hur peppade alla är och vilken energi de tar med sig hit till oss. Det finns ingen tvekan om att de kommer uträtta stordåd i sommar och bli en naturlig del av vår jakt på familjens bästa semesterupplevelse, säger Anna Barkevall, VD på Böda Sand.

Nästa säsong siktar Anna Barkevall och Anders Landgren på att lyfta personalutbildningen ytterligare några steg och introducera ett koncept som även andra verksamheter kommer kunna dra nytta av och aktivera i sin organisation.

– Vi kan inte avslöja exakt vad det är riktigt än, men vi jobbar på en riktigt häftig storsatsning som jag är väldigt stolt över och förväntansfull inför. Resultatet kommer bli en serviceutbildning i absolut världsklass, fortsätter Barkevall.

Presskontakter:

Anna Barkevall
VD, Böda Sand
0706-004951
anna@bodasand.se

Viktor Jerner
Marknad/Bokning
0723-893065
viktor@bodasand.se

 

En runsten är inte bara “en noga utvald sten på vilken en runristare förevigade spektakulära vikingatåg”. Det är även en ort på östra Öland, belägen precis ovanför gränsen till Borgholms kommun och ungefär 20 mil från Kalmar. Orten i sig kan i det närmaste beskrivas som jättegammal eftersom den benämndes i skriftliga källor för första gången redan år 1299. Men Runsten är tack och lov inte en ort som lever på gamla meriter utan fortsätter att erbjuda besökare värdefulla upplevelser. 

Välkomna till Runsten
Välkomna till Runstens socken

Lamm och nöt på Runstens gård

En fördel med landsbygden är lokala gårdar som kan garantera sommarkvällens godaste grillrätt. På Runstens gård har besökaren en fin chans att köpa högkvalitativa styckningsdetaljer av både lamm och nöt. Briljera med en rejäl bit fransyska eller bjud era vänner på lammsadel av högsta kvalitet.

Kanske vill ni använda det vedertagna partytricket att berätta exakt vart detaljen kållap* sitter? I sådana fall kan vi varmt rekommendera att kika in på gårdens hemsida för att fördjupa er i styckningsdetaljkunskap. Yes, det är ett ord. (*Ni som är rätt osugna på att byta webbsida kan scrolla till sista stycket i detta inlägg för att tjuvkika på svaret.) Här finns även en receptsamling som får munnen att vattnas och magen att kurra lite väl högt.

Att gården sedan 2008 drivs helt enligt KRAV:s och EU-ekologiska regler bidrar till köttets höga kvalitet. Djuren får ströva på närliggande sjöängar och fodret produceras på gårdens marker. För ägaren, Christer Larsson, var det inga konstigheter att anta den så kallade EkoUtmaningen, ett initiativ till att bidra till ett mer hållbart samhälle. Och godare kött såklart!

Det går även utmärkt att dekorera sitt hem med vackra hantverk i lammskinn som säljs i gårdsbutiken. In och finn!

Behövs karta och kompass för att hitta närmsta bad?

Nej då. Bjärbybadet är lätt att hitta. Ta Bjärby sjögata rakt österut för att finna denna fina och långgrunda sandstrand. Vägen är privatägd och stöds varken av stat eller kommun. Därför tar markägaren under högsäsong ut en symbolisk avgift (cirka 20 kr) för bilar som oavkortat går till vägunderhållet. Bjärbybadet är ett så kallat EU-bad där vattnet kontrolleras regelbundet av kommunen.

Enligt vissa - något enligt oss tramsiga - åsikter är vattnet här något svalare än på västra Öland, som curlas av Kalmarsund. Att doppet kanske blir några minuter kortare här gör inte så värst mycket då Bjärbybadet erbjuder en lugn och trevlig naturbadplats. Med detta sagt kan en picknickkorg fylld med godsaker för att hålla familjen flytande är en bra idé då erbjuden service är relativt enkel. De fyrbenta pälsklingarna kan också få sitt lystmäte uppfyllt genom att plaska hur mycket de vill vid badplatsens norra del. Vill ni inte åka hem så finns en närbelägen camping som sköts av Runstens bygdegårdsförening och där plats bokas genom ett kort telefonsamtal.

Rum, frukost och café

Ett annat roligt tips är att låta Runsten Säng & Frukost ordna med ditt picknickpaket. Det stora gula huset vid vägkanten är byggt under 1900-talets början och erbjuder, förutom familjens räddning för lågt blodsocker på stranden, nio bekväma rum och stor frukostbuffé med hembakat bröd. Såklart är det gamla huset inrett med tidstypiska föremål och bemöter eran med knarrande golv och trappor. WiFi finns att tillgå men den lugna och lantliga atmosfären får dig förmodligen att koppla bort allt som har med digitala skärmar att göra. Vem vill störa det fina naturljuset?

Har ni kanske varit på Runstens gård och köpt kött är det bara att gå ut i trädgården för att tända upp husets grill och låta doften färdas långt i vinden. Jycken är också välkommen att både stämma upp i kvällens serenad och att stanna över med sina ägare (läs; personal). Toalett och dusch delas med andra rum, vilket är bra då Öland för det allra mesta lider av extrem vattenbrist.   

Så, varför besöka Runsten? Sammanfattningsvis så ligger orten belägen strategiskt vackert på Ölands östra sida utan att för den sakens skull hålla sig för långt från stan. Räkna med ca 30 minuter till pulsen i Kalmar och glassbaren i Borgholm. Men själva orsaken till att besöka Runsten är just att njuta av naturens harmoni och lugn. Kanske ta en cykeltur runt omgivningen eller åka mot strandkanten för att skåda fåglar. Eller hoppa på Borg-till-Borg-leden som går mellan fornlämningarna Gråborg och Ismanstorps borg och passerar alldeles vid Runsten.

Övertygad?

Varma hälsningar!!!

Matilda  

*Kållap är köttbranchens benämning på ett paket bukmuskler hos nötkreatur. Delen används mest för chark- och färsproduktion.

Ring oss E-post