Vad händer idag ›

Böda Sand Blogg

Nu är det bokstavligen högsäsong på Öland. Värmerekorden avlöser varandra, stränderna är fullproppade med brassestolar, glasskioskerna langar glass i en rasande hastighet och besöksmålen står rustade till tänderna för att välkomna gäster. Ja, precis så som det ska vara när det är sommar på Öland. För oavsett om du vill utnyttja solens strålar till max på en sand- eller stenstrand eller föredrar att se-allt-göra-allt så är Öland ett måste. Kort sagt, det finns verkligen en orsak till varför turismen spirar under denna tid!

Ända sedan februari i år har vi laddat inför sommaren på Öland med att skriva otaliga inlägg med tips på alla möjliga sorters aktiviteter, besöksmål värda en omväg, kulinariska upplevelser och tonsäker musik. Nu när vi är mitt uppe i sommaren, låt oss göra en liten sammanfattning av alla de skriverier och skryt som vi åstadkommit hittills. Med andra ord, här kommer en koncentrerad form av de länkar som vi nämnt i tidigare inlägg. Klicka därför på länken för att få se mer.

Så, innan du själv besöker ön för att upptäcka allt och lite till av vad hon har att erbjuda så bjuder vi här in till en digital resa till Sveriges bästa ö - Öland. Sett utifrån helt opartiska ögon...

Hurra för alla boendealternativ

Campa på Böda Sand? Hyra stuga med zebror som grannar? Kosta på sig ett härligt hotellrum för att undkomma ljud och surr? Just camping är ju något som kommit att förknippas med Öland och det är givetvis en upplevelse vi inte vill neka någon. Men varför begränsa dig? Vidga gärna perspektiven genom att begrunda olika boendealternativ. Till exempel så kan du på Ölands djur-och nöjespark sitta på balkongen och rofyllt titta på betande zebror eller småprata med en nyfiken struts. I Runsten på östra Öland kan du göra en tidsresa och återuppleva knarrande golv, inredning från 1900-talets början och moffa hembakat bröd till frukost. För ett lite lyxigare alternativ med miljötänk i fokus finns Strandnära i Stora Frö som lagar mat med lokala råvaror från ekologiska gårdar. Likaså i mysiga Färjestaden finns hotell som erbjuder mer än bara tak över huvudet. Härifrån kan du med fördel ta cykelfäjan Dessi för ett dagsbesök i Kalmar. Förutom dessa alternativ finns G.I.V.E.T.V.I.S. en hel flora och fauna av boenden på Öland att botanisera i. Som sagt, splittra dig inte till enbart en boendeform.  

Saker att göra med eller utan barn

Skulle vi skriva om alla aktiviteter och besöksmål som erbjuds på ön så skulle du inte få en sekund över att faktiskt uppleva det in real life. Därför har vi beslutat oss för att återge enbart ett urval för att med varm hand överlåta till dig att gå på din egen upptäcktsfärd.

På Öland tar du dig smidigt med bil mellan norr och söder. Vi rekommenderar givetvis att du tar möjligheten att besöka södra Ölands unika odlingslandskap, världsarvet Alvaret och södra udden med fyren Långe Jan vars port blickar ut mot världen. När du ändå befinner dig på denna delen av ön så missa heller inte att stanna för en fika i Kastlösa, omedelbar granne med Alvaret, att spatsera bland kor, blommor och fåglar på sjömarkerna vid Seby läge samt att besöka Capellagården i Vickleby som utbildar framtidens stjärnor inom möbelsnickeri, keramik och textil. Att inte besöka Ölands Örtagård, belägen i Stora Frö, med alla dess kryddor, teer och inlagda grönsaker är ett annat stort “no no”. Vågar du verkligen vara utan snapskrydda till helgen?

Du blir inte mindre sysslolös bara för att du tar dig norrut på ön. Ett besök på häxornas ö Blåkulla (vilken för övrigt är en nationalpark som går under det lite tristare namnet Blå Jungfrun) lockar inte bara med villfarelser utan också med tusenskön natur. Även Byrums raukar och Neptuni åkrar sällar sig till en exklusiv skara av naturtyper. Besök! Familjer som har barn med spring i benen eller par med en fyrbent dito gör helt rätt i att förkovra sig i Trollskogens sagolika värld. Har man inte barn så blir man lätt själv ett efter ett sådant besök.

Även den mest fartfyllda familjen kan få utlopp för sin energi. På lådbilslandet i Löttorp får barnen lära sig om vägmärken och trafikregler och får till och med ta eget körkort. Om även de vuxna i sällskapet har spratt i benen så åker ni helt enkelt till ett av Ölands GoCartställen för att trampa plattan i mattan.

För dansanta besökare är v. 27 på Lundegård ett måste. Då går nämligen dansveckan av stapeln. Vågnördar, å andra sidan, bör spana längre söderut - mot surfmeckat Haga Park - som erbjuder optimala förhållanden för kite- och vindsurfing. Optimala förhållanden, fast för fiske, erbjuds i Grankullavik där det inte är helt ovanligt att en gädda på 10 kilo halas upp från det stora blå. Är fiske dock alldeles för stillasittande och tålamodsprövande finns istället ett helt nätverk av vandringsleder på både norra, mellersta och södra Öland att tillgå som garanterat tar dig genom varierande natur. Är målet däremot att låta benen vila under semestern så finns ju alltid kamelryggen att ta till. Och skam den som inte låter sig förföras av den öländska nationalrätten kroppkakor! Dessa guldklimpar är själva värda en omväg till Öland. Och du, du vet väl att det händer en massa spännande på Öland även när det inte är just sommar? Skördefesten går av stapeln varje år i september och lockar fler och fler besökare.

Behöver du fler tips? Här har du en hel kavalkad om saker att se och göra på Öland.

Nu önskar vi er alla en riktigt riktigt härlig semester på Öland. Hör gärna av er med vad just ni gjorde och varför det var så fantastiskt.

Våra varmaste och soligaste hälsningar

Ruth och Matilda

Fiske har, av förståeliga skäl, varit en basnäring på Öland ända sedan Hedenhös. Ölands unika fiskehistoria har till och med dokumenterats i filmen “Över sund, Över hav” av fotografen Niclas Wimmerberg och författaren Johan Theorin. I denna skildras öländsk sjöfart från Gustav Vasas tid till bygget av Ölandsbron 1972 då lastbilar började frakta det som tidigare transporterats på vatten. Dagens ölänningar härstammar från ett tufft fiskarsläkte, därom råder det ingen som helst tvekan om.

Även om öns överlevnad idag knappast hänger på fångsten, blomstrar fiskenäringen bland såväl besökare som infödingar. Åk runt och besök de otaliga små pittoreska fiskelägen som strategiskt placerats runt om på ön för att optimera resultatet. Ofta kan man även lokalisera fiskbutiker med eget rökeri där kunderna erbjuds fräscha delikatesser från det djupa blå. Vad sägs om till exempel rökt makrill, kallrökta räkor, gravad lax eller pinfärska flundror? Mången ögonvittnen har berättat om omvägar till butikerna för mumsiga luncher i genuint mysig hamnmiljö. Säg vilken dag som helst på året då en skaldjurstallrik, tonfiskbaguette eller laxtårta inte förgyller livet!

Men självklart finns även fantastiska förutsättningar för dig som hellre fångar fisken själv. Ölands omedelbara närhet till fina fiskevatten och dess milda klimat som möjliggör fiske året om lockar turister från hela landet. Men, eftersom miljöfaktorer kraftigt påverkar fiskbeståndet på planeten Tellus gör du klokt i att läsa på ordentligt om vad som gäller och noga följa uppsatta regler.

För att förbättra oddsen för en riktig praktfångst är en god riktlinje att titta efter utstickande uddar eller stenar men även lugna vikar. Är du sugen på en tur under vår och försommar är den östra sidan att rekommendera då de långgrunda stränderna gör att vattnet snabbare värms upp. Det är tillåtet att fiska fritt med handredskap året runt men tänk på hålla kroken och flugan borta från Ölands enda fredningsområde, Åbybäckens utlopp vid Gårdby.  

Fiska havsöring och flundra i sommar

Bondepraktikan menar att de bästa månaderna för fiske innehåller bokstaven “r”, som mars eller oktober. Men vi, och allehanda fiskeexperter, hävdar bestämt att det går alldeles utmärkt att fiska även under sommarmånaderna - som helt nesligt har helt andra bokstäver i sig.

Nog om gamla skrönor. För fiskeintresserade turister som besöker vår avlånga ö rekommenderas norra Öland. Ett exempel är Grankullavik, beläget så lång norrut du kan komma på ön, där det råder ypperliga förhållanden för drömfiske. Grönkullavik har en areal på 660 hektar och en öppningen mot havet med små öar som skyddar från både vind och strömmar. Att viken också är exceptionellt grund med bräckta vattnet och en lång vegetationsperiod gör den till ett enastående val av lekplats för fisken. Här återfinns otaliga fiskarter: Den populära sportfisken havsöring nappar bäst under vår och senhöst. Är man mer sugen på att hala upp en gädda på över 10 kilo rekommenderas ett besök under sommaren och ända fram till mars. Andra populära fiskar som frekvent uppehåller sig i viken är den taggiga abborren, den silverfärgade näbbgäddan, den mycket platta plattfisken, stimfisken sik och Hälsinglands landskapsfisk id. Men pilla bli dessa fiskar, och såklart andra fiskarter, under lekperioden. Skulle du vilja bli störd mitt i akten?

Vid samma vik, med 40 meter till havet, ligger Ölands sportfiskecentrum. Får du ett fiskeinfall trots att ditt spö hänger på sin rätta plats i garaget kan du hyra fiskeutrustning på plats. Har du däremot med dig dina grejer men vill garantera familjens middag (och därmed slippa att gå med svansen mellan benen resten av semestern) går det att hyra motorbåt för att ta dig längre ut i viken.  Kör du på devisen “hellre än bra” eller faktiskt rent ut sagt är skitbra på fiske men vill bli ännu bättre, finns guider att tillgå som garanterat har koll på vartenda vattenmolekyl i viken.

 

Ölands sportfiskecentrumÖlands sportfiskecentrum
Ölands Sportfiskecentrum i Grankullavik 

Ska du till Hornsjön, Kårehamn eller Borgholm i juli?

Om vi uppehåller oss en stund till på norra delen av ön finns även fiskemöjligheter i Hornsjön, Ölands enda stora insjö. Här har tiotalet fiskarter skådats, exempelvis mört, abborre, braxen, sutare, ruda och ål. Andra orter värda att nämnas är Byxelkrok, Böda, Löttorp, Sandvik, och Kårehamn. Även vid Borgholm och Köpingsvik finns bra fiskemöjligheter. Placerad i den sistnämnda orten finns Ölands fiske & turistservice som erbjuder guidade sportfiskepaket med val som prova-på havsöringsfiske, fiska piggvar från stranden, meta flundra och fiskeguidning standard.

Pröva fiskelyckan på Södra Öland

Trots skriverier om de optimala förhållandena på norra Öland så är inte den södra delen att förkasta. Här finns anrika fiskeorter som Mörbylånga, Gräsgårds hamn, Degerhamn och Grönhögen som erbjuder goda förutsättningar för bland annat havsöringsfiske. För den som vill jaga fiskeupplevelser på både den västra och östra sidan av södra Öland finns en hjälpande hand i form av fiskeguiden William på Fly Trout Öland. Specialiteten är dagsturer med flugfiske efter havsöring.

Nu finns det inga ursäkter längre. Oavsett om du är proffs, blåbär eller placerar dig någonstans mittemellan finns havsnära aktiviteter för just dig.

Lycka till med nappet.

/Matilda

 

Ungefär milen söder om Färjestaden, på Ölands västra kust, ligger den genuina Ölandsbyn Stora Frö strategiskt placerad. Inte bara för att avståndet möjliggör ett besök under en kortare helg, utan även för dess närhet till besöksmål som Haga Park, Alvaret och Beijers Hamn. Men inte lever byn på bara närhetsprincipen. Den ringa storleken till trots utmärker sig Stora Frö med ett enormt engagemang, företagande och utveckling och är absolut värd ett besök i sig.

Kommers, mat och arrangemang

År 2010 fanns i byn, enligt SCB, 123 hushåll. Trots detta bokstavligen bubblar byn av arbetsvilja och tillställningar i varierande art. Här återfinns bland annat stora företag som Ölands Örtagård med tillverkning och försäljning av téer, kryddblandningar, inlagda råvaror och honung (se tidigare blogginlägg för mer information).

Ett annat lockbete är det ekocertifierade restaurangen och cafét StrandNära som lockar besökare från när och fjärran med sin idylliska miljö och syndigt goda mat och bakverk. Det blir givetvis rasande elegant. Maten lagas naturligtvis på plats med råvaror från lokala, ekologiska gårdar för vilket restaurangen har belönats med en benämning i the White Guide. Ekocafét skjuter bollen i nät genom att erbjuda bakverk och godsaker i sådan kvalitet som tyvärr omöjliggör framtida inköp av ICA:s frysta bullar.

Hantverk finns det gott om på Öland och så även i Stora Frö. I en gammal ombyggd lada finns Maria Malmström keramik som tillverkar bruksgods såsom kaffekoppar, blomkrukor, ljusstakar, fat och mycket mycket mer. Ateljén går att besöka dagligen under sommarhalvåret.  

Musiken har också stor betydelse för Stora Frö. Ända sedan dansbanan i Sandbergen öppnades på 1920-talet har toner i olika genre hörts från bygden. Nuförtiden samlas kanske inte unga som gamla till klassisk pardans. Men andra teman har tagit vid: Stora Frö är nu - i musikkretsar - mest känt för Öland roots, en reggae-festival med stort kulturellt inslag. I år firar festivalen hela 15 år och lockar med artister som Helt Off featuring Timbuktu, Svenska Akademien och Maxida Märak. Hit är alla välkomna, unga vuxna såväl som familjer. Ta med hela generationen; barn under tolv år och seniorer över 60-sträcket går nämligen in gratis på området.

Boende i Stora Frö

Att spendera en natt, eller flera, i Stora Frö är en ypperlig idé. Här har du verkligen möjlighet att njuta av byns fantastiska natur med promenader i tallskogen, utsökt vin under solnedgången vid Sandbergen och bad vid södra Ölands längsta klapperstensstrand. Ta med cykel, eller hyr på plats, och bege dig iväg på utflykt till något av alla närliggande, charmiga ställen.  

I Stora Frö finns STF-vandrarhemmet Stora Frögården som erbjuder gäster ett mer privat boende med enkelrum och egen WC till sexbäddsrum med pentry i rummet och uteplats mot havet. På vandrarhemmet finns också faciliteter som kök för de mer kulinariskt begåvade eller restaurang (öppet maj till september) med varierande rätter för de som anser sig ha semester från allt. Tidigare nämnda StrandNära erbjuder bed & breakfast, minilägenheter och vandrarhem, allt i ekologisk tappning. Ett tredje alternativ är Bed & Breakfast Stora Frö, där du boar in dig i en renoverad ladugård med anor från 1800-talet. Här får du garanterat lugn och ro då gården endast erbjuder två dubbelrum med delat badrum och sällskapsutrymmen.

Seså, iväg till Stora Frö med dig.

//Matilda

Det är väl inte någon som missat den senaste tidens uppsving för den hederliga vandringen. Kanske har vi inspirerats av våra grannar norrmännens djupt rotade “gå på tur” eller helt enkelt själva insett hur bra man mår av att röra sig i naturen. Det finns faktiskt vetenskapliga bevis på att man mår mycket bättre av motion i form av vandring utomhus, än liknande dito inomhus. Hur det än ligger till med den saken så finns på Öland ypperliga möjligheter för vandring. Bestäm i vilken natur du vill vistas, knyt kängorna och börja vandra.

Karta över Ölands vandringsleder

Att inte visa upp sin unika natur för hela världen vore för Öland att skjuta sig själv i båda fötterna. För visst finns här världsunik natur som gärna blir bortskämd med beundrande blickar. Vandringen i sig är relativt lätt då Öland är platt som en pannkaka (förutom vid Algutsrum där man svordomarna haglat fritt under cykelturen hem från stranden… i motvind). Med detta sagt finns gott om tid och energi att lägga på allt vackert som passeras längs vägen.

Lämpliga vandringsleder, med tillhörande kartor, är också tämligen lätta att hitta dels genom Internet, på sidor som AlltpåÖland  eller Öland, eller i boken Öland och Blå jungfrun: vandringsturer och utflykter. Boken ger utförliga tips om ett 40-tal vandringsleder och lika många utflyktsmål i olika svårighetsgrader. Denna rekommenderas särskilt till dig med nyinköpt GPS som gärna vill knappa in koordinater.

Vackra och unika vandringsleder på Öland

Som vi tjatat om otaliga gånger tidigare erbjuder Öland nästan allt för i stort sett precis alla. Föredrar du att vara borta en halv dag för att komma hem i tid till att tända grillen? Eller är du en ryggsäcksbärande långdistansare som knappt stannar för att äta en energikaka? Följ med oss på en guidad digital vandring bland Ölands vandringsleder.

Vad passar dig?

Räcker det med några timmar eller kanske en halvdag ute på språng? Vi skulle begå tjänstefel om vi inte tipsar om Trollskogen. I detta naturreservat kan du välja mellan tre färgmarkerade vandringsleder; den blåa, tillgänglighetsanpassade, Knysselnackestigen sträcker sig en kilometer och längs vägen finns periodvis en tipsrunda med blandade frågor. Den lite längre Murgrönestigen är gulmarkerad, barnvagnsvänlig, led på 2,7 km. Som namnet antyder skådas här träd som är helt beklädda med murgröna. Önskar du en längre tur finns den rödmarkerade Trollskogsstigen på 4,5 km som tar dig runt hela udden. Här är det dock lite bökigare att ta sig fram med barnvagn eller rullstol då naturliga rötter och knölar sätter käppar i hjulen.

Trollskogen
Trollskogen på nordöstra Öland gör skäl för sitt namn

För forntidsentusiaster, eller vandrare som föredrar lite längre sträckor, rekommenderas “borg till borg”. Detta är en cirka 16 km lång vandringsled som tar dig mellan Ölands största fornborg Grå borg i Algutsrum till lillasyster Ismantorps borg i Långlöt. Tänk på att planera logistiken eftersom denna sträcka inte loopar sig. Vill du spä på längden ytterligare rekommenderas “Mittlandsleden”, en orangemarkerad vandringsled på 50 km som delvis ligger inom samma område som tidigare nämnd led. Vandringen utspelar sig i den unika Mittlandsskogen som upptar den största delen av inre och mellersta Öland och som anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde söder om fjället.

Vi skulle, igen, grovt missköta våra arbetsuppgifter om vi lät bli att nämna vandringslederna på världsarvet Alvaret . Dess unika natur återfinns inte någonstans i världen i samma storleksklass. Gössundaleden är en rundslinga på sju km som ståtligt visar upp en hel flora av Alvarets unikhet och historiska vingslag. Tingstad flisor är ett annat givet tips, helst med den utökade varianten på 13,8 km som tar dig förbi Millerstenen.

Vandring Alvaret
Del av vandringsled på Alvaret

Ännu längre? Då blir det Mörbylångaleden. Här traskar du 83 km från Ölands turistbyrå i Färjestaden till Ottenby vandrarhem på södra udden. Leden är uppdelad i fem etapper och erbjuder rastställen med vindskydd och eldstäder. Se dock till att ta med mycket vatten då det under perioder kan vara klurigt att hitta källor till den heliga drycken. Leden sammansmälter också i Skulpturleden, en fyra km lång konstupplevelse med kreationer av konstnärer från Öland och Småland.

Vindskydd och sittplatser vid Skärlöv
Vindskydd, sittplats och grill vid Skärlöv

Hoppas vi inspirerat till en hälsosammare och miljövänligare livsstil genom dessa tips. Eller helt enkelt bara en roligare tillvaro. Du bestämmer.

Ut på tur, aldrig sur!

/Matilda och Ruth

 

Vecka 27, som i år kallas för VM-veckan på Böda Sand, har under de gångna dagarna verkligen levt upp till namnet. Tisdagens rekord- krossande VM-fest på restaurang Centro lockade över 700 personer och deras euforiska måljubel när Sverige tryckte in 1-0 mot Schweiz ekade över hela Öland.

Under onsdagen anlände VM-legenden Thomas Ravelli till området och har sedan dess deltagit i ett flertal aktiviteter. På torsdagen var han med och spelade den mycket välbesökta fotgolfen på Böda Sand GK och på fredagsförmiddagen hade han ett eget lag som spelade i den stora beachfotbollturneringen.

– Om jag hade vetat att Böda Sand har utvecklats så här pass mycket så hade jag tagit hit min familj för länge sedan. Aktiviteterna har varit långt över förväntan, både när det gäller personal och gäster. Deltagarna har tagit med sig så mycket hjärta och vi har haft det väldigt trevligt på allt som vi har varit med på, säger Thomas Ravelli.

VM-veckan avrundas under lördagen med allt från CoBödaBana, en proffsturnering i beachsoccer, till ett peppande uppsnack med Ravelli inför lördagens VM-match. Den hett emotsedda kvartsfinalen mellan Sverige och England visas därefter på restaurang Centro med utökade platsmöjligheter och både bar och matservering utomhus.

Ring oss E-post