Vad händer idag ›

Solskensfyllt Böda Beach Run

jun 29 # Träning

Under onsdagskvällen fylldes Böda Sands strand av löpare. De deltog i den prestigefyllda tävlingen som går genom sand och vatten.

På slaget 19.00 smäller startpistolen av och 95 löpare i vuxenklasserna sätter fart mot stranden. Brisen går genom träden och löparnas skor dunsar dovt mot den första asfaltsbiten. Här känns ännu steget lätt men om några meter väntar den riktiga utmaningen; sanden. Calle Nilsson, arrangör från Högby IF är nöjd över uppslutningen.
– Jag, det är verkligen häftigt att så många är med. Vi har kört loppet i tre år och det blir bara fler och fler som anmäler sig. I år hade vi totalt 175 anmälda i samtliga tävlingsklasser. Och ikväll är det verkligen perfekt löparväder, säger han och återgår till att kommentera löparnas förehavanden nere i vattenbrynet. Som väntat ligger löparna från Högby IF i täten och det är syskonen Ida och David Nilsson som drar med en lång radda konkurrenter efter sig.

Blött vattenhinder
Ett varv på banan är 2,5 kilometer och löparna viker av mot mål beroende på distans. Stranden ovanför banan är full av publik som hejar fram sina nära och kära. Barn hoppar upp och ned med handskrivna skyltar och kan inte hindra sig från att springa bredvid löparna när de tar sig upp ur vattnet. Det är nämligen tävlingens andra utmaning.
–  Deltagarna ska egentligen runda flytpontonen som ligger en bit ut från land. Men det är ganska högt vattenstånd i år och därför räcker det med att de rundar flaggan, säger Calle Nilsson och pekar mot löparna som kämpar sig genom det 100 meter långa vattenhindret, med vattenytan precis vid bröstkorgen.

Alla får medalj
De första som springer 2,5 kilometer är i mål efter 16 minuter, först är Per Bladh som representerar Team Böda Sand.
– Det här loppet måste ha skapats av en sadist, flåsar han medan svetten rinner från pannan. Men det är skoj ändå, speciellt nu när jag är i mål.
Ute på banan fortsätter de andra löparna varv efter varv. Ansiktsfärgen på de som spänstar i mål på fem kilometer vittnar om en hård kamp mot elementen. En av dem är Martin Barkevall:
– Det värsta måste ändå vara mjölksyran som kom när jag sprang i vattnet. Man är ju inte van vid att ha motstånd på så sätt, jag springer ju mest på landsväg i vanliga fall, pustar han och fingrar på medaljen runt halsen.

Nilssons i topp
Under hela loppet är syskonen Nilsson ohotade. Efter 44 minuter kommer David i mål, synligt glad över sin seger i tio kilometer herrar. Han berättar att taktiken var att känna hur banan kändes det första varvet för att kunna ösa under det sista. Det är uppenbarligen en plan som gick hem.
– Jag sprang på känsla och kortade aktivt steget i vattnet. Det funkade bäst tror jag, säger han och ler.
Sex minuter senare är det dags för systern Ida att komma in som segrare i damernas 10 kilometer-klass.
– Det var faktiskt varmare i vattnet än jag trodde, det var skönt, säger hon med ett skratt.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post