Vad händer idag ›

De håller ordning när campingen sover

jul 31

Varje natt patrullerar de Böda Sand för att se till att camparna får en rofylld natt. Möt veckans hjältar, ordningsvakterna Tony och Marwan.

Luften slits itu av flera höga smällar. Böda Sands ordningsvakterTony Wennberg och Marwan Noori hejdar sig mitt i steget och tittar på varandra. Ljudet kommer från stranden. De har precis påbörjat sin runda i centrum och är på väg mot Böda Beach Club. Tony vänder sig om för att hämta elbilen vid lekplatsen och Marwan ökar takten. Ett gäng ”tweenies”, barn precis innan tonåren, följer dem tätt i spåren.
– Ta dom, vakten, skriker en av dem och fortsätter i samma gälla tonläge att skurkarna ska lägga sig på marken. Marwan skrattar men får anstränga sig för att vara allvarlig. Han hejdar barnen från att följa med ut på trätrallen som leder ut i sanden. Väl där syns inga spår efter gärningsmän. Det enda sällskapet i närheten – ett skrålande födelsedagsfirande – bedyrar sin oskuld. Marwan konstaterar att vad det än var som lät, så är faran över. Han ringer Tony som hämtar honom och kör upp mot centrum igen.

Gruff i centrum
Ordningsvakterna går på sitt pass klockan 21.00 varje kväll och patrullerar området fram till sju på morgonen. Några av de fasta punkterna på schemat är att låsa bodar och strandtoaletter. Men den primära uppgiften är att se till att ordningen hålls på campingen.
– I början av kvällen händer det att vi får leta reda på bortsprungna barn. Senare är det mest rena störningsproblem där folk är alltför högljudda, säger Tony som promenerar längs huvudgatan. Plötsligt far en skoter fram i hög hastighet. Tony sträcker ut armen och hejdar de två tonårstjejerna som sitter på. Han uppmanar dem att ta det lugnt. De suckar ljudligt men nickar bifallande efter ett tag. Marwan ler och menar att många försöker leka tuffa, men när vakterna står på sig ger de med sig.
– Men nu är det dags att stänga centrum. Det kan bli lite gruff då tonåringarna gillar att hänga här, varskor Marwan och går fram till några killar som sitter vid minigolfen. Han påminner dem om tiden och säger att de har tre val: stranden, youthCamp eller sin campingplats. Ett par av grabbarna protesterar högt men väljer tillslut stranden som slutdestination.

Full gas framåt
Systematiskt går vakterna genom centrum och passerar ett gäng som ska ha fest på stranden.
– Vi kommer dit om en stund, förvarnar Tony och nämner i samma andetag att de inte får elda med annat än den ved som levereras om en stund. Igår kväll orkade ungarna inte vänta och rafsade åt sig allsköns bråte i skogen, resultatet skapade ett rökmoln värdigt en atombomb.
När de sett till att ungdomarna är på platser där de inte stör någon, inväntas nattens larm. Ofta rör det semesterfirare inte tänker på att deras festande hörs betydligt längre än inom sin egen tomt. De runtom som försöker sova är inte lika roade.
– Det viktigaste är att alla gäster får en trevlig upplevelse av Böda Sand, menar Tony och fortsätter att folk brukar sänka volymen när de får en tillsägning.
Telefonen ringer. Ett samtal om nytt klotter i ett servicehus. Tony suckar, det är tredje konversationen på lika många nätter och den här gången har spritpennan knappt hunnit torka. Han sätter sig i elbilen med Marwan bredvid. Lyktorna lyser ut över vägen medan de gasar iväg mot den aktuella väggen. Under natten kommer de att förhindra en cykelstöld, avbryta ett slagsmål och gå ner med fler säckar ved än vanligt till stranden. Men detta vet vakterna ännu inte om, först ska de ta fast en klottrare.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post