Vad händer idag ›

Störst och först - Välkomna till Färjestaden på Öland

maj 28

Ölands största tätort går inte att missa. Såvida du inte simmat, seglat, åkt bananbåt, flugit din privata visp eller på ett annat fiffigt sätt tagit dig till ön. Färjestaden är nämligen det första som dyker upp efter Ölandsbron passerats. Som namnet antyder uppkom orten under den tid då färjan puttrade mellan Öland och fastlandet. När Ölandsbron väl invigdes år 1972 var namnet alltför fast förankrat i folkmun för att ändras.  

Idag bor ca 6 000 året runt i den centrala delen av Färjestaden, vilket gör henne större än centralorterna Borgholm och Mörbylånga. Och båten? Jodå, år 1999 köptes den gamla bil-och passargerarfärjan Kalmarsund VIII tillbaka av Färjestaden och ligger nu och guppar nöjt i hamnen. Vattentrafiken ligger dock inte på latsidan efter tillskottet av katamaranen Dessi. Mellan april och september varje år transporterar cykelfärjan flitigt cyklister, turister och pendlare de 30 minuter av ren körglädje som det tar att åka över sundet.

Marknad och godbitar i hamnen

Marknader finns det gott om på Öland och Färjestaden är inget undantag. I början, eller mitten, av juli varje år arrangerar fotbollsklubben Färjestadens GoIF ett hejdundrande evenemang vid hamnplan. Under dagarna två tar sig säljer knallarna allt från marknadsgodis till städprodukter, väskor i skepnad av Minions, Zlatan-tröjor, hemmagjorda smycken och förrädiskt goda nybakade munkar.

Har man inte ätit sig mätt på lakritsstänger så finns ett ypperligt tillfälle att besöka en av hamnens caféer och restauranger. För de lite mer hungriga står Sea Salt Kitchen med öppna armar och likaså den mer klassiska Kaj 4. För er på språng erbjuder Hamngrillen ett gott och snabbt alternativ och för fikasugna finns caféer med nybryggt kaffe och goda bakverk. Glöm för allt i världen inte att besöka Ölandschoklad för att köpa med er ett stort lager lokalt handgjorda praliner och italiensk glass hem. Får ni feeling och vill stanna kvar i cafét erbjuds även charkuterier från Italien, ostar från Öland, smörgåsar och baguetter. Allt kan fås tillsammans med ett gott glas vin.

Kombinera gärna matsmältning med konst. I de närliggande bodarna hittar ni Lotta & Marys keramikverkstad, Lilla Galleriet och Humleboden.

Loppis för fyndgalna

Inte bara marknader, utan även loppisar, poppar upp här och var på ön under sommartid. Året runt kan besökare åka till Lions på Storgatan för att köpa möbler, husgeråd, leksaker eller böcker. Likaså Kupan, Röda Korsets secondhandbutik, står öppet varje dag, förutom söndagar, för att sälja och ta emot begagnade varor. På somrarna fullständigt exploderar utbudet så se till att hålla er uppdaterade om vad som är näst på tur.

Vem älskar inte att fynda på loppis?

När sommaren nalkas mot sitt slut tar Skördefesten vid

I september har de flesta turisterna åkt hem till sina respektive hemvister och återgått till de vardagliga bestyren. Som en färgsprakande bomb dyker då Sveriges största skördefesten upp på Öland och lockar tillbaka flertalet besökare med sina över 900 arrangemang över hela ön. I Färjestaden anordnas så mycket att det blir svårt att inte knopa ihop tiotalet A4:ror. Hemslöjd, konst, inredning, mat, bra boende och mycket mycket annat både samarbetar och konkurrerar om besökarnas uppmärksamhet. Bara stanna till där en utskuren pumpa balanserar på höbalar, vilket symboliserar att stället är öppet för besökare och ta del av festen. Stanna helst flera dagar så att ni verkligen kan njuta av årets nyskördade delikatesser och evenemang.

Enjoy!

//Matilda

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post