Vad händer idag ›

Saker att se och göra på Öland

Upplevelser vid alla tillfällen

apr 03

Säg Öland och de allra flesta får något saligt i blicken. Fram forsar ljuva minnen från soliga dagar på stranden med uppställda brassesolar och en tung kokosdoft av solskyddsmedel. Men vi är de första att erkänna att Öland även har dagar då vädrets makter verkar ha åkt på semester till Brasilien. Ja, eller årstider då vi alla egentligen hellre vill vara i Thailand eller i Chamonix för att bättra på goggles-brännan. Misströsta icke! Det finns en hel kavalkad med saker att ta sig för. Och det gäller både de dagar då regnet inte har någon ände och när folk tror att Ölandsbron hissats upp för säsongen. 

På sommaren, på vintern eller vid regn...

Öland är barnens paradis och det spelar ingen roll om ni ställt familjens temporära bostad på öns norra, mellersta eller södra del. Däremot kan det vara bra att dela upp era utflykter för att slå så många flugor som möjligt i en smäll. Framför allt med barn kan det vara bra att besöka ett område i taget.


Om sommaren är sanden vit. Om vintern likaså, enda skillnaden är temperaturen. 

Norra Öland

 1. Sandstränderna i Bödabukten – Den längsta, bästa och helt klart mest perfekta sandstrand på hela Öland. (Vi är inte partiska). Brassestolen packas då solens strålar står som högst och tjockjackan på vintern när familjen skådar hur vinden och vågorna formar naturliga isskulpturer.
 1. Norra udden med Neptuni åkrar och Långe Erik – Missa blomstringen av Blåeld och skyll dig själv. Försök att komma under den tidiga sommaren när hela klapperstensfältet står i blå brand. Står det spön i backen satsar ni på att bestiga Långe Erik. Fast, regn eller inte, besök fyren ändå.
 1. Hamnhäng i Byxelkrok – Rökeri, glass och pittoreska hamnbodar i ett och samma choklad överraskningsägg. Det ÄR mysigt att strosa omkring i solen och hälsa resenärerna på M/S Solsund välkomna till världens bästa ö. Vid regn kan ni smita in på en av restaurangerna för en bit god mat och dryck.
 1. Keramik Haget – Mer genuint än så här går det knappast att få. Cykla förbi stället och ta en kik på den hemsnurrade keramiken. Läs mer på http://www.keramikhaget.se
 1. Byrums raukar – Vem har påstått att grannön i öster har patent på raukar? På Öland finns några av de mest ståtliga i denna del av landet. Solnedgången här är inte att förakta, man kan riktigt höra hur solen fräser till när den sjunker i havet. Men även under tider med färre soltimmar är detta ett beundransvärt naturmonument. Kläder efter väder.

 


Magiska solnedgångar vid raukarna, inte så värst sällsynta. 

Mellersta Öland

 1. Himmelsberga – Ett jättestort museum med gårdar från 17- 1800-tal. Glöm inte att besöka den magnifika vintermarknaden, Öland-spirar-evenemang eller aktiviteterna under Ölands skördefest.
 1. Borgholms slott – Under sommaren avlöser konserterna varandra, men mellan mars och augusti ges möjligheten att fördjupa sig i svensk slottshistoria och veta mer om den stora branden som bara lämnade kvar kalkstensväggarna.  
 1. Algutsrums marknad – I slutet av juni går Ölands största marknad av stapeln. Här finns alla möjligheter i världen att komma hem med en tom plånbok men fulla kassar. Har marknadskaramellerna tagit slut? Ingen fara, fyll på lagret under höstmarknaden första fredagen i oktober.
 1. Jordtorpsåsen – Öland kryllar av reservat, här är ett av dem. Under påsk målas påskägg i mängder. På sommaren tävlar familjen om vem som kan flest blomsorter. Under andra årstider fungerar det bra att leta efter gamla gravfält eller att springa ikapp längs den fyra kilometer långa åsen.
 1. Gråborg och Sankt Knuts kapell – välkommen till öns mäktigaste fornborg! Här tronar en fyra meter hög mur och har varit bebodd under flera perioder. Bland annat av de rojalistiska kändisarna Burislev Sverkersson och Sofia av Minsk. Bredvid ligger kapellet som sorgligt nog bara har triumfbågen kvar. Utan vare sig entrébiljett eller dörr står den öppen för familjen närhelst andan faller in.

 


Glas i stora lass hos atlejé Oldegard.

Södra Öland

 1. Södra udden och Karl X:s mur – Det man inte får reda av fågelforskarna vid södra udden är inte värt att veta. Punkt. En bit ifrån går en fem kilometer lång mur tvärs över Öland. Den byggdes för att Karl X ville ha hjortarna för sig själv. Visst är det märkligt, men muren ger ett unikt intryck i det annars flacka landskapet.
 1. Station Linné i Skogsby – En forskningsstation som erbjuder naturguidningar, Humlans naturskola för barn och kurser för vuxna inom det mesta som rör flora och fauna. Det här är regionalt besökscentrum till södra Ölands världsarv. Bättre naturupplevelse kan man knappast få!
 1. Haga Park – Vem har sagt att det bara går att surfa på sommaren? På vintern kommer blåsten och vågorna till sin rätt. Glöm inte torrdräkten så du slipper få en kallsup. Vi har också hört att vattnet blir varmare vid regn...
 1. Atelje Oldergården – I en gammal släktgård finns en glashytta med glaskonst i mängder. Här finns möjligheten att gå glasblåsarkurs, värma sig vid den flera tusen grader heta ugnen eller ta en fika och få reda på mer om glas, öländsk historia och hur livet ser ut på den öländska landsbygden.
 1. Stora Alvaret – Det känns nästan som att vandra runt i en stenöken. Under våren är det en våldsamt blommande sådan och sommartid härskar orkidéerna. Här kan man vandra i stort sett hur länge som helst och låta tankarna fara iväg med vinden vilken årstid det än är. Ta med en vindtät jacka, mössa och grova kängor.


På stora Alvaret finns stenmurar med flera decennier på nacken.

Fler tips för er med barn

Barn tycks få superkrafter på semestern och utstrålar en aldrig sinande källa av energi. Behöver ni fler tips på saker att se och göra på Öland? Kika gärna på tidigare blogginlägg om bland annat Lådbilslandet, Ölands djurpark, GoKart-banor, Kroppkakor och mycket mycket mer.

Lycka till med kryssandet över ön! 

//Matilda och Ruth

Bilder: Anna Barkevall och Ruth Drakvingen

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post