Vad händer idag ›

Fiske på Öland

jul 19

Fiske har, av förståeliga skäl, varit en basnäring på Öland ända sedan Hedenhös. Ölands unika fiskehistoria har till och med dokumenterats i filmen “Över sund, Över hav” av fotografen Niclas Wimmerberg och författaren Johan Theorin. I denna skildras öländsk sjöfart från Gustav Vasas tid till bygget av Ölandsbron 1972 då lastbilar började frakta det som tidigare transporterats på vatten. Dagens ölänningar härstammar från ett tufft fiskarsläkte, därom råder det ingen som helst tvekan om.

Även om öns överlevnad idag knappast hänger på fångsten, blomstrar fiskenäringen bland såväl besökare som infödingar. Åk runt och besök de otaliga små pittoreska fiskelägen som strategiskt placerats runt om på ön för att optimera resultatet. Ofta kan man även lokalisera fiskbutiker med eget rökeri där kunderna erbjuds fräscha delikatesser från det djupa blå. Vad sägs om till exempel rökt makrill, kallrökta räkor, gravad lax eller pinfärska flundror? Mången ögonvittnen har berättat om omvägar till butikerna för mumsiga luncher i genuint mysig hamnmiljö. Säg vilken dag som helst på året då en skaldjurstallrik, tonfiskbaguette eller laxtårta inte förgyller livet!

Men självklart finns även fantastiska förutsättningar för dig som hellre fångar fisken själv. Ölands omedelbara närhet till fina fiskevatten och dess milda klimat som möjliggör fiske året om lockar turister från hela landet. Men, eftersom miljöfaktorer kraftigt påverkar fiskbeståndet på planeten Tellus gör du klokt i att läsa på ordentligt om vad som gäller och noga följa uppsatta regler.

För att förbättra oddsen för en riktig praktfångst är en god riktlinje att titta efter utstickande uddar eller stenar men även lugna vikar. Är du sugen på en tur under vår och försommar är den östra sidan att rekommendera då de långgrunda stränderna gör att vattnet snabbare värms upp. Det är tillåtet att fiska fritt med handredskap året runt men tänk på hålla kroken och flugan borta från Ölands enda fredningsområde, Åbybäckens utlopp vid Gårdby.  

Fiska havsöring och flundra i sommar

Bondepraktikan menar att de bästa månaderna för fiske innehåller bokstaven “r”, som mars eller oktober. Men vi, och allehanda fiskeexperter, hävdar bestämt att det går alldeles utmärkt att fiska även under sommarmånaderna - som helt nesligt har helt andra bokstäver i sig.

Nog om gamla skrönor. För fiskeintresserade turister som besöker vår avlånga ö rekommenderas norra Öland. Ett exempel är Grankullavik, beläget så lång norrut du kan komma på ön, där det råder ypperliga förhållanden för drömfiske. Grönkullavik har en areal på 660 hektar och en öppningen mot havet med små öar som skyddar från både vind och strömmar. Att viken också är exceptionellt grund med bräckta vattnet och en lång vegetationsperiod gör den till ett enastående val av lekplats för fisken. Här återfinns otaliga fiskarter: Den populära sportfisken havsöring nappar bäst under vår och senhöst. Är man mer sugen på att hala upp en gädda på över 10 kilo rekommenderas ett besök under sommaren och ända fram till mars. Andra populära fiskar som frekvent uppehåller sig i viken är den taggiga abborren, den silverfärgade näbbgäddan, den mycket platta plattfisken, stimfisken sik och Hälsinglands landskapsfisk id. Men pilla bli dessa fiskar, och såklart andra fiskarter, under lekperioden. Skulle du vilja bli störd mitt i akten?

Vid samma vik, med 40 meter till havet, ligger Ölands sportfiskecentrum. Får du ett fiskeinfall trots att ditt spö hänger på sin rätta plats i garaget kan du hyra fiskeutrustning på plats. Har du däremot med dig dina grejer men vill garantera familjens middag (och därmed slippa att gå med svansen mellan benen resten av semestern) går det att hyra motorbåt för att ta dig längre ut i viken.  Kör du på devisen “hellre än bra” eller faktiskt rent ut sagt är skitbra på fiske men vill bli ännu bättre, finns guider att tillgå som garanterat har koll på vartenda vattenmolekyl i viken.

 

Ölands sportfiskecentrumÖlands sportfiskecentrum
Ölands Sportfiskecentrum i Grankullavik 

Ska du till Hornsjön, Kårehamn eller Borgholm i juli?

Om vi uppehåller oss en stund till på norra delen av ön finns även fiskemöjligheter i Hornsjön, Ölands enda stora insjö. Här har tiotalet fiskarter skådats, exempelvis mört, abborre, braxen, sutare, ruda och ål. Andra orter värda att nämnas är Byxelkrok, Böda, Löttorp, Sandvik, och Kårehamn. Även vid Borgholm och Köpingsvik finns bra fiskemöjligheter. Placerad i den sistnämnda orten finns Ölands fiske & turistservice som erbjuder guidade sportfiskepaket med val som prova-på havsöringsfiske, fiska piggvar från stranden, meta flundra och fiskeguidning standard.

Pröva fiskelyckan på Södra Öland

Trots skriverier om de optimala förhållandena på norra Öland så är inte den södra delen att förkasta. Här finns anrika fiskeorter som Mörbylånga, Gräsgårds hamn, Degerhamn och Grönhögen som erbjuder goda förutsättningar för bland annat havsöringsfiske. För den som vill jaga fiskeupplevelser på både den västra och östra sidan av södra Öland finns en hjälpande hand i form av fiskeguiden William på Fly Trout Öland. Specialiteten är dagsturer med flugfiske efter havsöring.

Nu finns det inga ursäkter längre. Oavsett om du är proffs, blåbär eller placerar dig någonstans mittemellan finns havsnära aktiviteter för just dig.

Lycka till med nappet.

/Matilda

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post