Vad händer idag ›

Fyrar på Öland

jun 30

I fornstora dagar var fyren skillnad mellan att ta sig helskinnad till säker hamn eller att springa läck och få lasten förstörd någonstans på ett grund. Ja, eller hjälplöst driva i hårda vindar och fastna på en drivande sandbank. I bästa fall kom fartygen loss genom besättningen dumpade lasten överbord. I värsta fall gick fartyget under med man och allt. Förr i tiden var det inte alls ovanligt att gårdar på den östra sidan av ön smyckade sina ladugårdar med namnskyltar som flutit i land från sjunkna skepp. Nu för tiden är det sällsynt med större incidenter, skeppen har avancerade navigationssystem och får god hjälp av fyrarnas längs Ölands kuster. Det sägs faktiskt att Öland är en av de mest fyr-rikaste öarna i Svea rike. Har reser sig en stor mängd fyrar, från Ölands norra udde till Ölands södra udde – och även några placerade i öppet vatten.

Vackra Långe Erik
Långe Erik tornar upp sig

Bo i fyr på Öland

Det är ingen slump att Ölandsförfattaren Johan Theorin valde just en fyr som utgångspunkt i boken ’Nattfåk’. Även om fyrarnas primära uppgift är att lysa upp farlederna, är de också spektakulära byggnader som omges av sägner och mystik. Ofta går berättelserna ut på att den förolyckade besättningen letar efter de rikedomar som följde med de sjunkna skeppen ned i djupet. Men låt er inte avskräckas av dessa skrönor ty ficton är fiction och verkligheten oftast en annan. Sanningen är faktiskt att fyrar är fantastiska platser att tillbringa ett par dagar vid i semestermode. Det finns knappast något som lugnar själen så mycket som vågskvalp och fågelskri i skyn. Och det finns det gott om för den som önskar att bo i fyr på Öland. Ja, kanske inte i själva fyrtornet men väl hyra fyrmästarbostaden en spottloska därifrån. I till exempel Segerstad http://www.segerstadsfyr.se/ finns den gamla bostaden kvar som är renoverad och uppdelad i två ordentligt stora lägenheter med alla tänkbara bekvämligheter. I samband med vistelsen vid Segerstad fyr kan hyresgästerna också boka fågel-, fyr eller naturguidning. Antingen endast en av dem eller allihop.

Den som vill bo i fyr lite mer permanent bör leta efter en till salu-skylt. Förra året såldes Högby fyr på norra Öland till en man som just spanat efter en sådan skylt. Fyren gick på nästan maffiga nio miljoner kronor. Men då ingår även oändligt med sjöängar och ett stort bostadshus och en vidunderlig utsikt över glittrande vatten. Och han behöver varken oroa sig för insyn eller nyfikna grannar.

Från Erik till Jan

Fyrar har funnits på Öland sedan urminnes tider och de första dök upp på kartorna under 1600-talet. Men inte förrän hundra år senare, år 1785, byggdes det som sedermera skulle bli Sveriges högsta fyr: Långe Jan. Det sägs att namnet kom från ett arbetsnamn som byggarbetarna använde sig av. Det närliggande kapellet hette nämligen S:t Johannes, och arbetarna ansåg att om kyrkan var Lille Jan borde ju den betydligt högre fyren vara Långe Jan. I dag är fyren 41 meter hög med en ljusräckvidd på nästan fem mil! Precis nedanför fyren ligger Ottenby fågelstation och Naturum Ottenby. Här pågår världskänd forskning på såväl fåglar som växtligheter.

 Utsikt från Långe Jan
Utsikt från Långe Jan och Ottenby fågelstation & naturum 

Längst ut på Ölands norra udde finns Långe Erik. Den sträcker sig 32 meter upp i skyn och är byggd av fin öländsk kalksten. Vill man ta sig upp till balkongen högst upp krävs det 132 steg i den vindlande trappan. Är man höjdrädd eller inte känner för att betala de fyrtio kronorna som det kostar att gå upp, kan istället helt gratis gå fyrstigen: en vacker slinga över klappersten och sjöängar runt den yttersta udden.

Långe Erik tornar upp sig
Långe Erik i närbild

Cykla fyr till fyr

Det är inte alls underligt om du nu känner för att upptäcka Ölands fyrar. Det kan du göra med hjälp av cykeln! Ölands två kommuner slog sina kloka huvuden ihop för ett par år sedan och bestämde sig för att utöka öns cykelmöjligheter. De insåg att många ville cykla men få ville ge sig ut på de – under sommartid – tungt trafikerade vägarna. Vips så växte projektet ’Ölandsleden cykla fyr till fyr’ fram. Nu väntar totalt 25 mil cykelväg för den hågade med önskan om vind i ryggen. Ölands oändligt många soltimmar, avsaknad av längre uppförsbackar och en underbar natur gör ju ön särdeles lämplig för cykling. Cykellederna går från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder. Cyklisten behöver inte oroa sig för att det ska bli långtråkigt längs färden. Det finns gott om sevärdheter, upplevelser, härliga rastplatser och sköna badplatser mitt i naturen för den som önskar. Dessutom hittas cykelverkstäder om hojen skulle paja och finfina ställen för såväl förtäring som övernattning. Varför inte passa på att ta en selfie med varje fyr du träffar på under färden? Tagga gärna oss på Böda Sand! 😊

Cykla fyr till fyr
Inga problem att cykla fyr till fyr längre!

Fyrliga hälsningar Ruth 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post