Vad händer idag ›

Haga Park: Mecka för kite- och vindsurfing på Öland

apr 23

Helt plötsligt är hela skyn full av färgstarka dukar. Blåa, röda, gröna eller en vild blandning dyker upp på himlavalvet för att lika snabbt försvinna ur åsyn. Nyfikenheten tar över och besökaren går mot vattnet för att ta sig en titt på skådespelet. På vägen ner passeras bilar med långa brädor på taket, vattumän- och kvinnor som byter om till vad som kan tyckas vara alldeles för tighta dräkter av syntetiskt gummi och på marken ligger segel utbredda. En svag doft av grillad korv sprider sig och förbi springer några barn med en varsin stor glass i näven.  

Välkomna till Haga Park, Ölands paradis för vind-och kitesurfing.

Optimala förhållanden för kite- och vindsurfing

Belägen på sydvästra Öland, ca en mil från Färjestaden, återfinns alltså Haga Park.  Kombinationen av en lång och grund sandbotten och landets bästa sjöbris utgör bästa möjliga förutsättningar för surfaren. Men varför har Skaparen valt just Haga Park för detta gynnsamma surf-läge? Jo, därför att land återfinns på båda sidor sundet, för att Öland är platt som en amerikansk pannkaka och för att solen (som nästan alltid skiner) värmer upp land. Detta ökar i sin tur  temperaturskillnaden gentemot havet vilket resulterar i starkare sjöbris.

Den mänskliga faktorn spelar givetvis också roll då Haga Park ytterligare underlättat för vågridare genom att avse en del av den långgrunda sandstranden för just detta ändamål.  Allt för att undvika krockar mellan brädälskare och badmuppar.

Ta en kurs eller hyr utrustning på surfcenter

Strunt samma om du knappt stått på en bräda tidigare. Kunskapsbristen inom vindsurfing, kitesurfing eller SUP (Stand Up Paddle) tar du snabbt igen med en sommarkurs på Surfers Center Öland. Här kan du även hyra utrustning om du inte redan packat bilen full av brädor, segel, selar, våtdräkter eller paddlar. Eller köp i shopen om du saknar något.

Är du något mer begåvad inom surfkonsten arrangerar Ölands Windsurfklubb flertalet tävlingar på Haga Park. Ta med egen hejaklack!

Mindre blåsiga stunder

Självklart finns annat att göra på Haga Park än att surfa. Naturfantasten befinner sig mitt i ett storslaget landskap där bortfallet av regn, långa strandvallar, tunna moränlerjordar och kalkstenshällar präglat livet på plats. Dessutom är det inte långt till världsarvet, och södra Ölands stolthet, Stora Alvaret där vandraren kan gnata på i timmar och botanikern på knä kan hänföras av en måttlös samling blommor och insikter i förstoringsglaset.

Kämpar du hellre mot klockan i löparspåret eller cyklar så att pedalerna bildar rökflammor så finns även goda möjligheter för sådana bedrifter. Nätet av cykelvägar är vida utbyggt och cykel kan du såklart hyra. Eller så hoppar du i en kajak och med flit paddlar närmare surfarna för att hjälpa till att skapa vågor.

Känner du inte alls för något aktivt så slår du upp brassestolen på sandstranden och rör dig inte ur fläcken förrän glass-suget kickar in på allvar. Vad du bestämmer dig för att göra är helt upp till dig. Det saknas ju inte alternativ.  

Ha det gott i solen!!

//Matilda

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post