Vad händer idag ›

Kameler på Öland?

jun 03

Vid Ormöga på nordvästra Öland ser den uppmärksamme att vägbanan är svartrandig från däck som tvärnitat. Bilförare tror nämligen inte sina ögon när de - mitt ute på det öländska Alvaret-  ser mängder av tvåpuckliga kameler och enpuckliga dromedarer betar lugnt bredvid varandra. Just dessa djurarter brukar man inte helt naturligt koppla samman med Öland. Men varför inte, egentligen? Under sommaren har Öland torra och något brunbrända landskap. Det är brist på vatten, men det är inte något som en kamel känner större besvär av.  Nej, det är inte på grund av att kameler lagrar vatten i pucklarna. Snarare på grund av att det är djur som i sitt naturliga habitat trivs utmärkt i ökenmiljö. Till skillnad från andra djur har kameler och dromedarer inte sitt fettlager fördelat över hela kroppen, istället är de samlade som pucklar på ryggen. Tack vare detta minskar fettets värmeisolerande förmåga och överskottsvärmen avdunstar utan att de svettas. Vips så har fem liter vatten sparats - vatten som de inte behöver att dricka i förväg.

Vill du veta mer om dessa tåliga packdjur? Då är ett besök på Ormöga kamelranch en god idé.

Hur mycket kamelmys kan man få egentligen?

Den skyldige till bromssträcken på vägbanan är Bengt Erlingsson. År 1989 fick han en envis tanke om att installera kameler på Öland. Tanken bet sig kvar och handlingskraften tog över. Kort därefter, år 1991, fick två kameler flytta in på gården. I samma veva grundades Ormöga Kamelranch. Den något annorlunda familjen utökades sedermera med lamor (som för övrigt också tillhör släktet kameldjur). En annan glädjande milstolpe nåddes år 1996 då gårdens första kamelföl Emmy föddes.Precis som andra djurungar var hon vansinnigt söt och fick hjärtan att klappa. Ungefär vid denna tid blev gården redo för att ta sig an besökare som alltid drömt om att få färdas på dessa vaggande skepp. Med andra ord hade turridningens era hade startat.

Allt hade kunnat gå på i sin vanliga lunk om inte Bengts dotter Signe varit proaktiv. Verksamhetetn utvecklades nämnligen år 2010 med “Ölandsoasen”. Det är en liten djurpark på gården där besökarna får bekanta sig med runt trettiotal kameler,  ett femtontal lamor, en bunt afrikanska dvärggetter, mängder av kaniner och minigrisar och Herefordkor. När ni går omkring och är alldeles förtjusta av alla djur, bli inte förvånade om gårdens hundar och katter kommer fram för att tigga gos. Och det är fritt fram att klappa så mycket man bara vill. Men gården är mer än en djurpark och kamelridning. Här bedrivs, bland annat, även konventionellt jordbruk, avel och försäljning av kameler och lamor samt skräddarsydda upplevelser vid kick-offer, födelsedagar eller möhippor och svensexor.

Kamelridning

Vaggad till sömns eller bli framvaggad på kamelrygg? Bestäm själv när du väl är på kamelryggen! Från 25 juni och åtta veckor framåt är Ölandsoasen öppen för besökare. Efter du löst entrébiljett får du spatsera fritt i Ölandsoasen och umgås med djuren. Eller varför inte uppleva öknens skepp i VR en går för alla? För 80 kronor extra får du uppleva passgång på riktigt. Väl mellan pucklarna kanske du begrundar varför kamel inte styrs via betsen som exempelvis hästar gör, utan genom nosen eller käken. Varför detta? Jo, det är för att betsen skulle störa kamelens idisslande, och det vill vi ju inte.. Således använder Kamelranchen en helt vanlig grimma för att tryggt leda kamelerna längs den planerade rutten.

Om svajandet gjort dig lite illamående kan en glass, kaffelatte eller minipizza från kamelcafét hjälpa. Eller så tar ni fasta på stadig jord och slår er ner på gräset med en picknick-korg. Familjens lurviga fyrbenta är också välkommen men såklart i koppel.

Kamelsafari

Bjud kollegorna på en kamelsafari som kick-off och ni har garanterat spikat ett framgångsrikt år för företaget. Under cirka en timme skräddarsys programmet efter era premisser och innehåller en massa intressant information om djuren. Därefter kan man, om man nu inte briljerar på jobbet, bevisa sig på kamelryggen alternativt testa på att leda en minst 400 kilo gående ullkappakamel. Eller, om du hittat en favorit, gosa så mycket med en det att det är nog för ett år ett årsbehov. Är ni upp till femtio personer på bolaget kan ni även boka guidning som under en timme inrymmer kuriosa, kamelkunskap och klapp.

Hitta hit

Bromssträcken, förlåt, jag menar kamelranchen hittar ni cirka 14 km norr om Borgholm, på öns västra sida. Ni som tagit er an utmaningen Ölandsleden på cykel kan med lätthet göra en avstickare för något svalkande, eller en kamelritt, på er väg mot Äleklinta. Några timmar, helldag eller heldag? Upp till er! Till sist, någon gång under dagen bland alla ljuvliga djur och fina kameler kommer den fråga som är oundviklig (eller något som nästan alla funderat på i alla fall någon gång i livet): hur allsindar går man vill väga för att köpa någon av de små bedårande och underbart snövita kamelfölen som föds på gården varje år?  Slå Bengt en pling och hör efter vad som krävs av dig som ny kamelägare.

//Matilda (som alltid velat ha en kamel)

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post