Vad händer idag ›

Eget körkort från lådbilslandet - Öland

mar 15

På riktigt, är det möjligt att ta körkort trots att det ännu är långt till artonårsdagen? Javisst, på lådbilslandet i Löttorp, Öland, går det utmärkt. Här har lådbilarna riktiga motorer och du väljer själv om du tycker bäst om att köra buss, lastbil, polisbil eller långtradare. Förutom att ha riktigt roligt lär du dig diverse trafikregler, vägskyltar och hur man gör den smidigaste omkörningen i Lådbilslandets trafikskola. Framför allt åker du hem med ett helt eget, välförtjänt körkort.


Farbror Blå hjälper gärna till med trafikreglerna. 

En värld uppbyggd för de mindre

Trafiken går som smort på vägarna i miniatyrstaden. Lastbilarna tuffar i lugn takt på väg till sin destination och bilisterna hejar glatt på varandra i rondellen. Men vänta nu! En farttjuv stör ordningen och polisbilen tar upp jakten. Bussar, långtradare och till och med självaste brandkåren får väja för att släppa fram blåljusen. Efter en skarp tillsägning och påminnelse om trafikreglerna återgår ordningen på vägarna igen.

Så kan det se ut en helt vanlig dag på Lådbilslandet. Anläggningen, som öppnade i maj 1986 av värmlänningen och verkstadsmekaniken Sune Lindman, är en av regionens största turistmål. De över 55 000 kvadratmeter mark inrymmer Lådbilsland, Lantbruksland, Minimotorcross samt nöjesfält med lekpark, karuseller, hinderbana, hoppborg, båtturer på vattenkanalen, tåg och mycket mer. Det här är utan tvekan barnens värld och föräldrar får helt enkelt ta ett snällt steg tillbaka.

 

Lådbilslandet på Öland
På lådbilslandet kan alla barn köra brandbil! 


I Lådbilslandet kör fordonen på asfalterade vägar där kännedom om trafikregler är
ett måste. Här gäller det att ha koll på släpet och inte svänga för snävt i rondellen. Eller att passa på att köra om innan den heldragna linjen. Är ni två i samma bil är det bra att veta vem som egentligen kör.

Förare som helst undviker de asfalterade vägarna till förmån för mer gräsiga upplevelser kan testa att plöja åkern i Lantbrukslandet. Här finns gott om manöverutrymme och passar lite extra bra för dig som inte riktigt känner dig redo att ta dig an trafiken. Är du däremot mer lagd åt det fartfyllda hållet så är Formel 1-banan ett måste. Här finns två banor att välja mellan beroende på din storlek och ålder. Eller så struntar du helt enkelt i ett av hjulen går till motorcrossbanan där du kan tävla mot bästisen, och kommande rival, på trehjuliga motorcross.

Att förare behöver paus för att inte somna bakom ratten vet alla. På lådbilslandet finns ett nöjesfält med en uppsjö av karuseller, hinderbana och hoppborgar utan extra kostnad. Som exempel är lianerna ytterst sving-vänliga och griståget en skön avkoppling om rattandet behöver överlåtas till någon annan för ett tag. Eller köp den där glassen som är sommarens stora nyhet och som du alltid velat testa.

Priser och öppettider

På lådbilslandet är det barnen som bestämmer. På skyltar i miniatyrvärlden står det klart och tydligt att föräldrar inte får hjälpa till ute på banan och deras uppgift blir således att stå med fikakorgen redo när förarnas energi tryter. Det finns gott om plats för att slå er ner med egen picknick-korg. Som alternativ finns ett kiosk och servering i form av ett nybyggt café för påfyllning av sockerdepåer.

Lådbilslandet välkomnar sina mindre gäster, och medföljande föräldrar, från slutet av juni till mitten av augusti varje år. Öppettiderna varierar något beroende på om ni vill pricka in högsäsong eller hellre kommer lite tidigare alternativt senare på sommaren.

Entrébiljett löses för barnen medan vuxna följer med på köpet. I priset ingår normalt 5 åk á åtta till tio minuter beroende på om ni håller till vid Lådbilslandet, Lantbrukslandet eller Minimotorcrossen. Har åkglädjen efter detta ändå inte tillfredsställts så går det att köpa till extra åkbiljetter. Till skillnad från tidigare år tar Lådbilslandet numera helst emot kort vid betalning.


Träffa nya kompisar på Lådbilslandet! 

Rekommenderad ålder

Lådbilslandets aktiviteter är mest lämpligt för barn mellan två till tio år men betoning bör ligga på den yngre kategorin då en del tioåringar haft förmågan att växa till sig på längden. Familjer som tagit med Fido på semestern bör planera in hundvakt eftersom fyrbenta inte är tillåtna på Lådbilslandet. Heldag, halvdag eller några timmar över? Lådbilslandet på norra Öland kan vara det som hela familjen behöver.

Lycka till på banan - och glöm inte högerregeln! 

//Matilda


« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post