Vad händer idag ›

Uppskruvad temperatur på Öland: sommaren 2018

jul 24

Nu är det bokstavligen högsäsong på Öland. Värmerekorden avlöser varandra, stränderna är fullproppade med brassestolar, glasskioskerna langar glass i en rasande hastighet och besöksmålen står rustade till tänderna för att välkomna gäster. Ja, precis så som det ska vara när det är sommar på Öland. För oavsett om du vill utnyttja solens strålar till max på en sand- eller stenstrand eller föredrar att se-allt-göra-allt så är Öland ett måste. Kort sagt, det finns verkligen en orsak till varför turismen spirar under denna tid!

Ända sedan februari i år har vi laddat inför sommaren på Öland med att skriva otaliga inlägg med tips på alla möjliga sorters aktiviteter, besöksmål värda en omväg, kulinariska upplevelser och tonsäker musik. Nu när vi är mitt uppe i sommaren, låt oss göra en liten sammanfattning av alla de skriverier och skryt som vi åstadkommit hittills. Med andra ord, här kommer en koncentrerad form av de länkar som vi nämnt i tidigare inlägg. Klicka därför på länken för att få se mer.

Så, innan du själv besöker ön för att upptäcka allt och lite till av vad hon har att erbjuda så bjuder vi här in till en digital resa till Sveriges bästa ö - Öland. Sett utifrån helt opartiska ögon...

Hurra för alla boendealternativ

Campa på Böda Sand? Hyra stuga med zebror som grannar? Kosta på sig ett härligt hotellrum för att undkomma ljud och surr? Just camping är ju något som kommit att förknippas med Öland och det är givetvis en upplevelse vi inte vill neka någon. Men varför begränsa dig? Vidga gärna perspektiven genom att begrunda olika boendealternativ. Till exempel så kan du på Ölands djur-och nöjespark sitta på balkongen och rofyllt titta på betande zebror eller småprata med en nyfiken struts. I Runsten på östra Öland kan du göra en tidsresa och återuppleva knarrande golv, inredning från 1900-talets början och moffa hembakat bröd till frukost. För ett lite lyxigare alternativ med miljötänk i fokus finns Strandnära i Stora Frö som lagar mat med lokala råvaror från ekologiska gårdar. Likaså i mysiga Färjestaden finns hotell som erbjuder mer än bara tak över huvudet. Härifrån kan du med fördel ta cykelfäjan Dessi för ett dagsbesök i Kalmar. Förutom dessa alternativ finns G.I.V.E.T.V.I.S. en hel flora och fauna av boenden på Öland att botanisera i. Som sagt, splittra dig inte till enbart en boendeform.  

Saker att göra med eller utan barn

Skulle vi skriva om alla aktiviteter och besöksmål som erbjuds på ön så skulle du inte få en sekund över att faktiskt uppleva det in real life. Därför har vi beslutat oss för att återge enbart ett urval för att med varm hand överlåta till dig att gå på din egen upptäcktsfärd.

På Öland tar du dig smidigt med bil mellan norr och söder. Vi rekommenderar givetvis att du tar möjligheten att besöka södra Ölands unika odlingslandskap, världsarvet Alvaret och södra udden med fyren Långe Jan vars port blickar ut mot världen. När du ändå befinner dig på denna delen av ön så missa heller inte att stanna för en fika i Kastlösa, omedelbar granne med Alvaret, att spatsera bland kor, blommor och fåglar på sjömarkerna vid Seby läge samt att besöka Capellagården i Vickleby som utbildar framtidens stjärnor inom möbelsnickeri, keramik och textil. Att inte besöka Ölands Örtagård, belägen i Stora Frö, med alla dess kryddor, teer och inlagda grönsaker är ett annat stort “no no”. Vågar du verkligen vara utan snapskrydda till helgen?

Du blir inte mindre sysslolös bara för att du tar dig norrut på ön. Ett besök på häxornas ö Blåkulla (vilken för övrigt är en nationalpark som går under det lite tristare namnet Blå Jungfrun) lockar inte bara med villfarelser utan också med tusenskön natur. Även Byrums raukar och Neptuni åkrar sällar sig till en exklusiv skara av naturtyper. Besök! Familjer som har barn med spring i benen eller par med en fyrbent dito gör helt rätt i att förkovra sig i Trollskogens sagolika värld. Har man inte barn så blir man lätt själv ett efter ett sådant besök.

Även den mest fartfyllda familjen kan få utlopp för sin energi. På lådbilslandet i Löttorp får barnen lära sig om vägmärken och trafikregler och får till och med ta eget körkort. Om även de vuxna i sällskapet har spratt i benen så åker ni helt enkelt till ett av Ölands GoCartställen för att trampa plattan i mattan.

För dansanta besökare är v. 27 på Lundegård ett måste. Då går nämligen dansveckan av stapeln. Vågnördar, å andra sidan, bör spana längre söderut - mot surfmeckat Haga Park - som erbjuder optimala förhållanden för kite- och vindsurfing. Optimala förhållanden, fast för fiske, erbjuds i Grankullavik där det inte är helt ovanligt att en gädda på 10 kilo halas upp från det stora blå. Är fiske dock alldeles för stillasittande och tålamodsprövande finns istället ett helt nätverk av vandringsleder på både norra, mellersta och södra Öland att tillgå som garanterat tar dig genom varierande natur. Är målet däremot att låta benen vila under semestern så finns ju alltid kamelryggen att ta till. Och skam den som inte låter sig förföras av den öländska nationalrätten kroppkakor! Dessa guldklimpar är själva värda en omväg till Öland. Och du, du vet väl att det händer en massa spännande på Öland även när det inte är just sommar? Skördefesten går av stapeln varje år i september och lockar fler och fler besökare.

Behöver du fler tips? Här har du en hel kavalkad om saker att se och göra på Öland.

Nu önskar vi er alla en riktigt riktigt härlig semester på Öland. Hör gärna av er med vad just ni gjorde och varför det var så fantastiskt.

Våra varmaste och soligaste hälsningar

Ruth och Matilda

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post