Vad händer idag ›

Ölands örtagård i Stora Frö

jul 05

Om du varit på en julmarknad, matfestival eller ett liknande evenemang i Sverige är chansen mycket stor att du stött på produkter från Ölands örtagård. Det lilla familjeföretaget från sydvästra Öland låter gärna potentiella kunder smaka, dofta och känna på deras produkter. Och inte oss emot, vid varje tillfälle plockar vi girigt på oss smakprov av allehanda marmelader, sylter, smaksatt honung och senap. Oftast är det bara att inse att såväl fikon & cognac-marmeladen som Ölandssenapen åker snabbfil ner i inköpspåsen.

Presenttips från ölands örtagård - foto taget av Ölands örtagård
Presenttips. Fotografi: Ölands örtagård

Gårdsbutiken - öppettider

Tack och lov är det inte bara möjligt att nå produkterna i diverse kulturella matsammanhang, det finns en fysisk butik i den pittoreska byn Stora Frö. I en ombyggd stenlada slås besökarna nästan omkull av dofter från olika téer och kryddblandningar. Här finns även favoriterna uppradade i hyllorna; olika sorters senap, marinader, chutney, saft och även hudvård. Tänkt lägga ett lamm på grillen ikväll? Krydda med gårdens “Cajun lamm”. Eller ska rummet fyllas med lukten av nybakat bröd? Testa att tillsätta “Bruschetta kryddmix” för en mer sydeuropeisk touch. För egen del är “Öländsk örtblandning” obligatorisk på inköpslistan varje gång det vankas hemfärd till hembygdsön.

Gården går givetvis utmärkt att besöka. Under högsäsong, från och med juli till mitten av augusti, är butiken öppen varje dag mellan 10 - 18. Är du på Öland under en annan period gör du klokt i att hålla koll på  öppettiderna. Det vore ju förödande att missa att köpa hem den där snapskryddan som är tänkt att förgylla helgens eskapader.

Snapskryddor
Snapskryddor. Fotografi: Ölands örtagård. 

Besöket kan resultera i mer än bara en stor mängd påsar med kryddor och marinerade råvaror. För den som vill njuta av gårdens gastronomiska kunskaper på plats, erbjuds under högsäsong ett urval av lättare luncher. För att slå ett slag för lokal produktion finns som förrätt “Örtagårdens delikatesstallrik” innehållande bland annat nötsalami från Mysinge kött, ÖlandsFåk från Ölandsost och hemmagjord örtmarinerad vitlök. Till varmrätt återfinns den klassiska varmrökta laxen från Böda fiskeri eller en allas favorit ugnspannkakan med örtagårdens jordgubbssylt. Och du, det finns alltid plats för dessert! Vad sägs om “Öländska sötsaker” i form av glass och pralin från ÖlandsChoklad och karameller från Bredsättra karamellkokeri? Dessutom, med utsikt över örtagården, som är anlagd enligt gammal klostertradition, kan ni skåla med väl utvald dryck. Gården har nämligen fullständiga rättigheter.

Även den som inte är tursam nog att befinna sig tillräckligt nära för att kunna besöka gården i person har ändå tillgång till produkterna. På webben säljs nämligen ett stort sortiment av gårdens delikatesser. Vem har sagt att digitalisering kan vara skadligt?

Öppet under Skördefesten

Åter till events. De allra flesta som intresserar sig för Öland har nog hört om skördefesten som i år går av stapeln den 26-30 september. Vad vore Ölands örtagård om inte öppet under detta färgsprakande och folkrika event? Öppettiderna varierar dock något från dag till dag så se till att hålla dig uppdaterad inför besöket. Förutom sina läckerheter kommer gården även att inhysa flertalet utställare inom mat och konst.

Låter som att ett besök är givet?

Ät gott. Må bra. 

//Matilda  

Fotografier är tagna av Ölands örtagård och hämtade från deras Facebook-sida. 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post