Vad händer idag ›

Ölands Skördefest 2018

mar 08

Öland är  i sanningens namn ett paradis under sommaren, men bron stänger inte bara för att en annan årstid tar över. Det är Ölands Skördefest ett fantastiskt bevis för. Men låt oss först göra en sak klar. Det finns skördefester så finns det Skördefesten på Öland. Det är Sveriges i särklass största (och bästa) och involverar hela ön. Varje år tar sig såväl turister som infödda ölänningar runt till gårdar och stugor för att få en bit av kakan. Datum år 2018 är 26 till 30 september. Det gäller då att ta på sig sin skördefestmundering som innefattar den bästa pumpa-letar-outfiten, läckergommen, trampa-takten-till-musiken-kängan och konst-kännar-blicken. Ölands Skördefest inbegriper mat och dryck från öns alla hörn: allt från egenskapade produkter, specialsylter till nyskapande maträtter och barnens hembakade bullar. På Skördefesten frodas kulturen, musiken och konsten. Det gäller såväl ymniga konstnärer som skapar på duk som de som designar glas eller i trä.

Pumpor Ölands skördefest 2018
Om det finns pumpor på Ölands skördefest? Gissa en gång till!

 

Boendet är lätt på Ölands Skördefest

Men först och främst är det viktigt att man – gud förbjude – bara stannar över dagen. Öland är långt. Därför behövs det gott om tid för att ta sig från den ena platsen till den andra. Vem vet om just Det Där konstföremålet man inte trodde man saknade men just upptäckt finns i grannbyn? Titta i tid efter boende så det slipper bli en övernattning i baksätet, även om det kan vara mysigt nog. När den saken är klar gäller det att veta vart man ska. De allra flesta hittar förmodligen till Färjestaden och det är en bra början. Färjestaden är nämligen inte en bara Ölands största ort utan har mycket att erbjuda i skördetider. Inte minst avslutas hela Skördefesten i Färjestaden med en pampig och stor parad. En kusins vän säger att det nästan känns som om Rio de Janeiro gjort ett pitstop på Öland.

 


Åk inte hem för snabbt. Kanske väntar Den Stora Skatten bakom nästa loppisskylt?

 

Ölands Skördefest på Ölands Örtagård

Fast det sker naturligtvis hur mycket som helst innan paraden drar fram genom Färjestadens gator. Någon har räknat att det inträffar fler än niohundra aktiviteter under veckoslutet. Ett par av dem står Ölands Örtagård för, tolv kilometer norr om brofästet. Gårdsbutiken är i vanlig ordning sprängfylld av sådant som kan piffa upp vilken halvtrist vardagsrätt som helst. Men låt inte färden få sin ände där. Upplev eldshower, kulturnätter, bräkande får, pumpagubbar och äkta ölänningar. Du lär inte ångra dig utan kommer med all sannolikhet att, i sällskap med många andra, känna att Öland är en del av dig!

 

Välkomna till Öland, även på hösten. Jag lovar att det är värt det!
/ Ruth

 

Samtliga foton: Ewa Alvervi

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post