Vad händer idag ›

Världens godaste kroppkakor finns på Öland

apr 09

Kroppkakor (denna underbara delikatess) har funnits på det svenska matbordet i åtminstone tusen år. Vän av ordning påpekar naturligtvis att den öländska är den mest ljuvliga av alla varianter. Den görs till den största delen av råriven potatis och fylls med precis lagom rimmat fläsk och kryddpeppar. Kroppkakorna kokas därefter i jättelika grytor och är klara först när de flyter till ytan. Därefter avnjuts de tillsammans med en bit smör och grädde. Se upp, här kommer en het potatis gällande öländska kroppkakor: Vissa påstår att det även går utmärkt att ha lingonsylt till de gråa bollarna. Andra hävdar ilsket med näven i luften att det bara är ”smålänningar och annat löst folk som intoxinerar den ack så ljuvliga kroppkakan med sådant”. Om det stämmer? Det är upp till kroppkakeavnjutaren att avgöra. Men nog kan vi komma överens om att lingonen i sådana fall bör vara plockade i Bödaskogen?

Öländska kroppkakor serveras helst tillsammans med smör och grädde- och kanske lite lingon...

Öländska kroppkakor – glutenfria guldklimpar!

Det måste nämnas att det finns lika många recept på öländska kroppkakor som det finns farmödrar på Öland. Min farmor gjorde naturligtvis öns godaste, men då hon inte längre finns med oss har även andra matlagare fått chansen att visa upp sina kokkonster. Men gemensamt för dem alla är att den öländska kroppkakan är glutenfri – inte ett uns mjöl har tillsats grundreceptet. Denna goda nyhet gör ju att alla från glutenintoleranta till glutenkänsliga och andra som bara inte tycker om mjöl med gott samvete (och lugna magar) kan äta både sju och åtta på raken.

Äta kroppkakor på Öland

När allt detta är avklarat återstår den viktigaste punkten: vart i allsindar kan man äta kroppkakor på Öland? Det, min vän, är enkelt. Svaret är kort och gott överallt. Lite mer noggrant finns det kroppkakebodar- och butiker lite här och var över ön. De mest kända är Arontorps kroppkakor och mat i Arontorp, Ninnis kroppkaksbod i Källa och Evas kroppkakor i Köpingsvik. För att inte stå med slipsen i brevlådan är det bäst att ringa innan för att se till att kroppkakorna räcker till. Har du riktig, riktig tur blir du inbjuden till en tvättäkta farmor i ett hus någonstans på Öland. Sätt dig till bords, lossa bältet ett par hål och hugg in. Men hör efter innan med någon du har förtroende för om det serveras lingon eller inte till så du inte gör misstaget att fråga vid bordet. Det vore nämligen väldigt synd att starta en släktfejd bara för den sakens skull.

Riktigt god spis!

//Ruth

 

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post