Vad händer idag ›

Runsten på Öland

jun 20

En runsten är inte bara “en noga utvald sten på vilken en runristare förevigade spektakulära vikingatåg”. Det är även en ort på östra Öland, belägen precis ovanför gränsen till Borgholms kommun och ungefär 20 mil från Kalmar. Orten i sig kan i det närmaste beskrivas som jättegammal eftersom den benämndes i skriftliga källor för första gången redan år 1299. Men Runsten är tack och lov inte en ort som lever på gamla meriter utan fortsätter att erbjuda besökare värdefulla upplevelser. 

Välkomna till Runsten
Välkomna till Runstens socken

Lamm och nöt på Runstens gård

En fördel med landsbygden är lokala gårdar som kan garantera sommarkvällens godaste grillrätt. På Runstens gård har besökaren en fin chans att köpa högkvalitativa styckningsdetaljer av både lamm och nöt. Briljera med en rejäl bit fransyska eller bjud era vänner på lammsadel av högsta kvalitet.

Kanske vill ni använda det vedertagna partytricket att berätta exakt vart detaljen kållap* sitter? I sådana fall kan vi varmt rekommendera att kika in på gårdens hemsida för att fördjupa er i styckningsdetaljkunskap. Yes, det är ett ord. (*Ni som är rätt osugna på att byta webbsida kan scrolla till sista stycket i detta inlägg för att tjuvkika på svaret.) Här finns även en receptsamling som får munnen att vattnas och magen att kurra lite väl högt.

Att gården sedan 2008 drivs helt enligt KRAV:s och EU-ekologiska regler bidrar till köttets höga kvalitet. Djuren får ströva på närliggande sjöängar och fodret produceras på gårdens marker. För ägaren, Christer Larsson, var det inga konstigheter att anta den så kallade EkoUtmaningen, ett initiativ till att bidra till ett mer hållbart samhälle. Och godare kött såklart!

Det går även utmärkt att dekorera sitt hem med vackra hantverk i lammskinn som säljs i gårdsbutiken. In och finn!

Behövs karta och kompass för att hitta närmsta bad?

Nej då. Bjärbybadet är lätt att hitta. Ta Bjärby sjögata rakt österut för att finna denna fina och långgrunda sandstrand. Vägen är privatägd och stöds varken av stat eller kommun. Därför tar markägaren under högsäsong ut en symbolisk avgift (cirka 20 kr) för bilar som oavkortat går till vägunderhållet. Bjärbybadet är ett så kallat EU-bad där vattnet kontrolleras regelbundet av kommunen.

Enligt vissa - något enligt oss tramsiga - åsikter är vattnet här något svalare än på västra Öland, som curlas av Kalmarsund. Att doppet kanske blir några minuter kortare här gör inte så värst mycket då Bjärbybadet erbjuder en lugn och trevlig naturbadplats. Med detta sagt kan en picknickkorg fylld med godsaker för att hålla familjen flytande är en bra idé då erbjuden service är relativt enkel. De fyrbenta pälsklingarna kan också få sitt lystmäte uppfyllt genom att plaska hur mycket de vill vid badplatsens norra del. Vill ni inte åka hem så finns en närbelägen camping som sköts av Runstens bygdegårdsförening och där plats bokas genom ett kort telefonsamtal.

Rum, frukost och café

Ett annat roligt tips är att låta Runsten Säng & Frukost ordna med ditt picknickpaket. Det stora gula huset vid vägkanten är byggt under 1900-talets början och erbjuder, förutom familjens räddning för lågt blodsocker på stranden, nio bekväma rum och stor frukostbuffé med hembakat bröd. Såklart är det gamla huset inrett med tidstypiska föremål och bemöter eran med knarrande golv och trappor. WiFi finns att tillgå men den lugna och lantliga atmosfären får dig förmodligen att koppla bort allt som har med digitala skärmar att göra. Vem vill störa det fina naturljuset?

Har ni kanske varit på Runstens gård och köpt kött är det bara att gå ut i trädgården för att tända upp husets grill och låta doften färdas långt i vinden. Jycken är också välkommen att både stämma upp i kvällens serenad och att stanna över med sina ägare (läs; personal). Toalett och dusch delas med andra rum, vilket är bra då Öland för det allra mesta lider av extrem vattenbrist.   

Så, varför besöka Runsten? Sammanfattningsvis så ligger orten belägen strategiskt vackert på Ölands östra sida utan att för den sakens skull hålla sig för långt från stan. Räkna med ca 30 minuter till pulsen i Kalmar och glassbaren i Borgholm. Men själva orsaken till att besöka Runsten är just att njuta av naturens harmoni och lugn. Kanske ta en cykeltur runt omgivningen eller åka mot strandkanten för att skåda fåglar. Eller hoppa på Borg-till-Borg-leden som går mellan fornlämningarna Gråborg och Ismanstorps borg och passerar alldeles vid Runsten.

Övertygad?

Varma hälsningar!!!

Matilda  

*Kållap är köttbranchens benämning på ett paket bukmuskler hos nötkreatur. Delen används mest för chark- och färsproduktion.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post