Vad händer idag ›

Böda Beach Band håller samman Scensommar

jul 31

Fyra fredagskvällar, mängder av artister och låtar som de allra flesta kan. Scensommar har levererat hela sommaren och nu är det dags för årets sista spelning. Och bakom allt står Anders Eriksson med sitt Böda Beach Band.

Kapellmästare Anders Eriksson har bråda dagar. Säsongens sista Scensommar ska snart sätta punkt för årets fredagskonserter. Och Anders kan inte vara annat än nöjd.
– Det har varit en bra sommar, sammanfattar han kort och lutar sig tillbaka i stolen. Just nu, ett dygn innan artisterna ska ge publiken vad publiken vill ha, öser regnet ned. I fjärran hörs åskans dån och det ryktas om över 500 blixtnedslag på det småländska fastlandet. Meteorologerna lovar att det ska se bättre ut på väderfronten till kvällen därpå. Anders hummar. Lite regn stoppar dem inte, men stämningen blir bättre med sol och värme.

Böda Beach Band
Basgångarna dansar över scenområdet. Klockan är strax innan två på fredagseftermiddagen och Böda Beach Band drar igenom låt efter låt. Slingor som ”Sommartider” och ”Händerna mot himmelen” hörs. Så anas deras egna, stora hit ”Nu är det sommar igen”, den om längtan efter en ljuv semester på Böda Sand. Bandet kör alltid några egna låtar innan de kompar veckans artister. De ser nämligen till att musikerna får något att sjunga till.
Så blir det en stunds paus innan de lirar ihop sig ytterligare inför aftonens gig. Men de börjar kunna sin sak nu. Delar av dem har trots allt hängt ihop sedan 2010.
– Allt började när min fru Ingela år 2009 inredde stugor på Böda Sand. Jag hängde av förklarliga skäl med och tänkte att här fanns bra förutsättningar för att kunna spela musik, säger Anders och fyller i att han vid den tiden turnerade land och rike runt med Mojje.
Året därpå startade Ingela en butik i centrum på Böda Sand. Anders fick ännu mer tid på anläggningen och såg den nybyggda restaurangen Böda Beach Club. Han fick en idé om After Beach på eftermiddagarna. Några kamrater kontaktades och Böda Bech Band var ett faktum.

Minigolf-publik
Något år senare började bandet också med kvällspelningar vid scenen i centrum. Gensvaret blev oerhört positivt och Anders frågade Mojje om han ville komma. Publiken strömmade till och när Anders såg att folk sträckte på halsarna nere vid minigolfbanan för att kunna se, insåg han att de var i behov av något större. Så tillkom Scensommar. Lagom till sommaren 2014 byggdes en gigantisk scen på delar av fotbollsplanen. Istället för enstaka spelningar bokades fyra fredagar i rad med artister som inte bara lockade campingens gäster – utan även skaror utanför de blekvita bommarna.
– Det blev bra, säger han och fortsätter att det är en sak att spela After Beach på eftermiddagarna men en annan att rodda en apparat som Scensommar. Det första året var han i stort sett ensam om att sköta ruljangsen. Nu för tiden är ”halva campingens arbetsstyrka involverad”. Och med en fem-sextusen i publiken varje fredagsafton är det inte underligt.
– Jag är väldigt glad över att campingen satsar så stort på projektet. Det händer annars inte så värst mycket på musikfronten på norra Öland, jag är glad att vi kan bidra till bra musikupplevelser, säger Anders.

Pyroteknik de lux
På scenen börjar Böda Beach Bands soundcheck gå mot sitt slut. Ljudteknikern Johan Ekblad lägger handen på basförstärkaren som står framför trumsetet. Mitt under brinnande gig med Pernilla Wahlgren förra veckan tog den eld. Strax därpå exploderade en av glödlamporna och glassplitter regnade över scenen.
– Det var som en slags avancerad pyroteknik i ett samarbete mellan henne och Tobbe Trollkarl, säger Johan Ekblad och skrattar.
Ikväll står Mojje och Sean Banan på scenen. Böda Beach Band är redo. Nu ska bara vädrets makter göra sitt.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post