Vad händer idag ›

Sevärdigheter på Öland

jul 01

En snabb googling på ordet sevärdhet avslöjar betydelsen “något värt att besöka”. Såklart är detta en definitionsfråga då vi människor tenderar att särskilja oss med olika fascinationer och favoritsysselsättningar. Då är det tur att Öland har så pass mycket att erbjuda för att tillfredsställa de allra flesta, stor som liten.

I 2018 års turistguide, utgiven av Ölandsbladet, listas 50 sevärdheter från norr till söder. Låt oss hjälpa er att sålla i listan genom att plocka ut några av oss väl utvalda besöksmål.

Norra Öland - natur och lokal produktion

Vi börjar på den norra delen av vår cirka 14 mil långa ö. I tidningen listas här hel drös med förslag på besöksmål, bland annat fyren Långe Erik (läs vårt inlägg om fyrar här), Trollskogens naturliga sagovärld och järnåldersgården Skäftekärr. Men låt oss slå ett slag för en annan ö en stund: Blå Jungfrun, eller Blåkulla, Det är en mytomspunnen skönhet som år 1926 utnämndes till nationalpark. Från storasyster Öland avgår Solkustturer dagligen mellan juni - augusti. Tänk dock på att båten måste förbokas! Har du din egna skuta går det också bra men undvik de besvärliga svallvågorna från Gotlandsfärjan genom att fråga parkvakterna om bästa plats för förtöjning. På denna lilla pärla till ö får du varken tälta, ta med vovven eller cykla. Däremot, om du alltid längtat efter att få uppleva häxornas boning även nattetid, går det bra att boka en natt i parkens vindskydd. För att undvika att drabbas av svår otur under lång tid framöver ger du tusan i att nalla stenar från ön. Sägnen säger nämligen att den som tar med sig stenar från ön inte kan undgå att råka ut för olycksaliga händelser. (Det är inte för inte som Linné omnämnde Blå Jungfrun som den ‘hiskligaste af platser’.) Skadan redan skedd? Se till att skicka tillbaka stenen omedelbums. Turistbyrån i Oskarshamn får åtminstone ett par hundra stenar om året från olycksförföljda stentjuvar.


Där är hon - Blå Jungfrun

Väl åter på Öland kan vi inte nog rekommendera Byrums raukar, beläget cirka åtta km nordost om Löttorp. Seriöst, ta med något gott att dricka, passande tilltugg och bege er till “raset” där en del av kalkstensformationen rasat ned på stranden. Chanserna till en vidunderlig solnedgång över Blå jungfrun är ungefär 99,9999 % och oddsen för hög mysfaktor ännu bättre.

Gårdsbutiker! Visst älskar vi närproducerat? På norra Öland finner vi ett antal högkvalitativa gårdar som säljer direkt till konsument (läs: dig). Hagelstad getfarm toppar med getglass i minst åtta olika smaker. Är inte glass din favvo så serveras även de säkra korten kaffe, osttallrik med knäckebröd och särskilt utvalda marmelader. Eller köp hem ost, yoghurt och mjölk producerat av de små strävhåriga släktingarna till fåren. Speciellt kan vi rekommendera ostarna Röda Öland och Blåa Öland som fick våra smaklökar att dansa the happy dance!
Vem har inte drömt om en tillvaro med dagsfärsk mjölk till brunchen? Österbo Gård i Dödevi uppfyller drömmarna genom att erbjuda pastöriserad och ohomogeniserad mjölk i gammaldags glasflaska. Spara den underbart fina flaskan och fyll på med ny mjölk när du ändå har vägarna förbi. Garanterat beroendeframkallande. 
Marsjö gård sticker ut i mängden genom att servera olika rätter av struts! Beställ äkta strutsfilé i gårdens restaurang, fortsätt med en ostkaka gjord på strutsägg i cafét och avsluta besöket med att köpa hem läckerheterna i gårdsbutikerna. Här kan du också införskaffa årets julklapp: lampa gjord av strutsägg.
Wannborga vingård är, som namnet avslöjar, något så unikt som en öländsk vingård och gårdsbränneri. Eftersom alkohol inte får säljas hur som helst i Sverige kan man inte köpa hem de exklusiva flaskorna. Däremot går det utmärkt att avnjuta den röda (eller vita) drycken på plats eller genom en klassisk smakprovning. Åk sedan till närmaste Systembolag och lasta bilen med din favorit.

Södra Öland - kultur, sjömarker och gröna fingrar

När du fått nog av norra Öland beger du dig söderut, till Mörbylånga kommun. Södra Öland är mest känt för världsarvet Alvaret som är vansinnigt värt besöket. Men låt oss lägga detta åt sidan ett tag för att belysa andra pärlor.

Strategiskt placerad på en av Ölandsledens etapper och granne till Alvaret ligger den lilla orten Kastlösa. Är du på väg söderut  på din vandrings- eller cykelstrapats är orten den sista anhalten för att fylla på koffein- och sockerdepåerna innan den stora stäppen tar vid. Och depåerna fylls på vid stiftsgården Allégården. Förutom att erbjuda boende och festlada anordnas även guidade vandringar och kurser för natur- och kulturintresserade. Men inte behöver du vara på väg till Alvaret för att njuta av Kastlösa. Strosa runt i byn och känn hur huvudet vrids från än den ena än den andra sidan för att skåda de underbart vackra husen och välskötta trädgårdarna på båda sidorna av vägen.

Allégården
Allégården i Kastlösa

Nu kan vi inte erkänna oss att vara fågelkännare av rang. Men natur tycker vi om och Seby läge kammar hem högsta poäng inom båda kategorierna. Här skådas, framför allt, sjöfågel såsom småspov och småspov men även rödspov, brushane och skärfläcka. Alldeles intill Seby läge ligger Gammalsby sjömarker som även dessa passar utmärkt för fågelskådning. Kanske dyker en vadare upp? Eller gillar du orkidéer? På markerna vid Seby läge växer ängsnattviol, göknycklar, brudsporre, ängsnycklar och kärrknipprot. Får du inte syn på något av detta så finns här åtskilliga kvigor som gärna skådar vad du har för dig. För icke-intresserade finns här långgrunda sandstränder och badbrygga för mer blöta äventyr.


Gammalsby sjömarker

 Egentligen borde alla som besöker Öland åka till Capellagården i Vickleby. Gården skapades av Carl Malmsten år 1960 med visionen att bygga “en skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan”. I just denna anda erbjuder skolan utbildningar inom keramik, möbler, inredningssnickeri, textil samt trädgård. Utöver detta erbjuds kortare sommarkurser och fördjupningskurser för professionella. Men du behöver inte sikta på en hel utbildning för att komma hit. Enbart skolans stora dignande trädgård och kulturhistoriska byggnader gör det värt besöket. Gården inhyser även en ekologisk plantskola och trädgårdsbutik med 400 olika sorters krydd-, medicinal, och kulturväxter samt egentillverkade vinäger, oljor, téer, örtsalt, kryddor etc. Får du feeling så kan du även köpa hem fröer, verktyg och trädgårdslitteratur för att bygga din egna blomstersäng. Som att inte detta är nog anordnas åtskilliga aktiviteter vid event som Öland spirar och Skördefesten. På eget initiativ anordnar de öppet hus, sommarutställningar, vernissager och julmarknader.   

Till synes så finns en hel del att pyssla med på Öland. Givetvis kan ovan tips kompletteras med åtskilliga orter, evenemang och ställen som är “värda att besöka”. Vår förhoppning är att våra förslag inspirerar till utförligare utforskning av vår underbara ö Öland.

Var snälla mot både miljön och mot varandra, är ni snälla.

/Matilda

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post