Vad händer idag ›

Soligt sommarpalats på Öland

Fantastiska Solliden

maj 05

Det mer eller mindre kryllar av gamla borgar och uppeldade slott på Öland. Nu kan väl Solliden knappast anklagas vara varken nedgången eller nedbrunnen, men sant är att slottet är relativt gammalt. I början av förra seklet hade drottning Victoria fått nog storstadens larm och smuts. Hon kände sig ofta krasslig och längtade efter milda brisar och hälsobringande luft. Hon fann det som (sommar)ölänningar vetat sedan urminnes tider: Öland är en alldeles utmärkt plats för semester och återhämtning. Den fornstora Drottningen bestämde att sommarpalatset skulle ligga i stort sett bredvid slottsruinen i Borgholm. Bygget med allehanda – och på den tiden superkända – arkitekter påbörjades och år 1906 stod det vita sommarslottet klart. Sedan dess har detta vita schloss gett kungafamiljen en stunds paus från det hektiska livet i huvudstaden. Sedan dryga 90 år tillbaka är Solliden öppet för allmänheten, med öppning den tionde maj och stängning den 15:e september. Entrépriserna varierar för olika åldrar, se här om det finns pensionärsrabatt och om minstingen knatar in gratis.

Parkpromenad med kaffestopp

Om den kungliga flaggan vajar framför slottet är antingen Kungen eller Kronprinsessan hemma, eller båda två om man har riktig tur. Men oavsett vem som är där går det utmärkt att strosa runt i den magnifika parken. Den har – som en slottspark med klass ska ha – olika delar inspirerad av skilda delar av världen. Det tar precis under timmen att ta sig runt hela parken. Passa på att beundra den fantastiska pergolan eller stoppa näsan in i den italienska trädgården med aningar och ljuva dofter från renässansen. Arkitektur finns det gott om och lite här och var finns konstverk i allsköns storlekar. Fido, Gunnar eller Frallan får gärna följa med på färden, bara vovven kan bete sig som en väluppfostrad hund. Det går dock bra att tigga vid bordet hos någon av de caféer, restauranger eller bagerier som finns på området. Och det finns naturligtvis färskt vatten till pälsklingen hela dagen.

Det är inte möjligt att köpa något att äta eller dricka inne i parken. Men utanför grindarna finns en handfull förslag. Vad sägs om Kaffetorpet med nybakt fikabröd och hett kaffe, eller crêperiet med smashing crêpes och glass eller Brödboden med de allra senaste trenderna inom brödbak?


Barnens Solliden

Låter a walk in the park som rent ut sagt urtrist? Ingen fara! Det finns mängder av saker att ta sig för. Kolla in årets temautställning eller ta en närmre titt på de kungliga souvenirerna i Slottsbodarna. I år handlar utställningen om Bernadottes anfader, Karl XIV Johan och hans framgångssaga från soldat hos Napoleon till kung över Sverige. För klåfingriga och springsugna barn finns till exempel utmanande hoppstubbar, spännande kojor, tipspromenad med garanterad vinst.

Entrébiljetten gäller såväl parken som utställningen så det finns ingen risk att tappa bort en av biljetterna. I avgiften ingår också en guidad tur som innebär en rundvandring genom parken. Där kan den vetgirige få all möjlig information: Som olika växters ursprung med tillhörande latinska namn, bysters historier komplett med skulptörens mellannamn och hur lång tid det tog att hamra ut motivet samt hur ofta gruset utanför slottet krattas och om det är praktikanten eller vaktmästaren som gör det.

Den stora Victoriadagen

Det här är förmodligen årets mest hektiska dag på Solliden. Redan sju på morgonen kommer de mest hängivna rojalistiska fansen till Solliden och köar utanför grindarna fram tills att de öppnas vid elva. Tack och lov har pressen sin egen ingång så att de vanliga besökarna slipper få en ishockeytackling av en fotograf som vill ha det absolut bästa siktet på födelsedagsbarnet. Tillslut gnisslar de stora ekportarna och huvudpersonen med familj visar sig. Då är det dags att vifta allt man har med den medhavda flaggan och knuffa fram familjens småttingar så de kan överlämna hemplockade buketter och egenritade teckningar. På Öland brukar antingen regnet ösa ned eller så strålar solen i all sin prakt. Men oavsett så lyser kungafamiljens charm igenom, här på sitt fantastiskt fina sommarparadis. Men insidan av slottet kommer för alltid vara ett mysterium. Det är och förblir kungafamiljens egna hemlighet. Ja, eller för den lycklige som får en inbjudan in. Och då kan jag bara säga grattis!

Soliga hälsningar
//Ruth

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post