Vad händer idag ›

Det världsunika Alvaret på Öland

maj 01

Ölands Alvar är i sanningens namn unikt. Sammanlagt beräknas 995 kvadratkilometer Alvar finnas på jordklotet, 665 av dem finns i Sverige. Men även vårt land är Alvarmarken kraftigt koncentrerad till ett fåtal stället. Förutom Öland kan enbart Gotland och Västergötland skänka den naturintresserade den unika harmoni som infinner sig på Alvarmark. Fast. Det är ingen vidare konkurrens i storlek då Ölands stora Alvar tar hem fösta plats med en längd på ca 4 mil och en bredd på ca 1 mil.

Kombinationen av stora Alvarets unika natur med kalkstensberggrund och milda klimat samt sedan flera tusen år påverkan av öländska bönder resulterade år 2000 i en plats på UNESCOS lista över världsarv.


Platt platt på Stora Alvaret

Hem för orkidéer och annat sällsynt

Alvaret huserar en hiskelig blandning av flora och fauna med anor från både fjällmiljö och Sydeuropas slätter. Det karga landskapet och de rätt tuffa förhållandena med kyla, torka och näringsbrist har utvecklat tåliga växter med stark överlevnadsförmåga. Men att tro att Alvarets torra och kala marker inte sprudlar av liv, det är att vara ute och cykla på helt fel stigar. Tvärtom: området bjuder på en praktfull växtvärld, inkluderande en hel del endemiska arter såsom Alvarmalört, Ölandsmåra och Ölandssolvända.

Den öländska naturen lämpar sig också ypperligt för vår svenska orkidé och det är inte för inte som Öland i folkmun benämns som orkidéernas landskap. På vårarna vallfärdar entusiaster till ön för att en gång för alla finna S:t Pers nycklar eller se hur långt Adam och Eva kommit i sin utveckling. Orkar besökaren vänta till lite senare kan Brudsporre, Skogsnycklar och Ängsnattviol spottas.

Fågelintresserade med kikaren redo blir inte heller besvikna. Sånglärkan, Ljungpiparen och Tofsvipan gör naturbesökaren sällskap med sina gälla röster under hela säsongen. Om höstarna passar Tranorna på att stanna till på ön för att tanka energi inför sin resa till sydligare breddgrader. Åter igen ses de på ”Trandagen” som infaller den 25 mars varje år. Detta är en sed med ytterst lokal prägel som symboliserar vårens återkomst genom att det är ljust när man går till sängs. Har man dessutom hängt upp sin strumpa i rättan tid kanske den helt magiskt fylls med en godisbit eller två.

Alvar på norra Öland

Även de nordligare delarna av ön ståtar med Alvarmark, om än i en mycket mindre omfattning. Till exempel kan ett besök på Borgholms slott kombineras med en promenad på Slottsalvaret, ett stort sammanhängande område med naturbetes på alvarsmark. Likaså här erbjuder området rödlistade arter av flora och fauna.

Lite längre norrut välkomnar Alböke-, Korntorp-, Greby- och Sandviks Alvar naturintresserade tvåbenta. Ta gärna med en karta över området då bortfallet av naturliga riktpunkter kan förvirra något.

Vandringsleder på stora Alvaret

Den flanerande naturälskaren, den artletande botanisten eller det adrenalinstinna vandringsproffset får alla sitt lystmäte uppfyllt på stora Alvaret.  Som ett gott exempel kan nämnas Stora Alvarsleden som tar vandraren - eller cyklisten - de 13 kilometerna mellan Karlevi och Resmo-/Stenåsavägen. Risken att missa en uppsjö av unika växter och naturtyper är obefintlig. Dessutom passerar ni ”mittmuren”: en rak, fyra mil lång mur som anlades under sena 1800-talet för att dela upp kronans marker.

Ett annat tips är att parkera bilen vid Penåsa för att ta er de fem kilometerna på markerad led till Tingstad flistor. Har ni pigga ben så gör gärna en avstickare till ”Millersten” – ett stort flyttblock av granit, insprängd i Mittmuren, som fungerade som en gränssten mellan två socknar.


Del av vandringsled på Stora Alvaret

Ett lugnare alternativ är Skulpturleden – en fyra kilometer lång sträcka som startar vid Skärlöv gamla station. Vandraren går längs med banvallen till Mellby och passerar tre skulpturer skapade av öländska och småländska konstnärer.

Vill ni utmana apostlahästarna rejält tar ni er an den åtta mil långa Mörbylångaleden som sträcker sig från Färjestaden till Ölands södra udde. Extra kred till de friluftsentusiaster som, efter en långvandring, hyr cyklar vid ankomsten till Ottenby vandrarhem och camping för att tar sig hela vägen till södra udden och klättrar upp för Långe Jans 197 trappsteg. 

Blomstrande vårhälsningar!

Matilda

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post