Vad händer idag ›

Stora Frö - Öland

jul 17

Ungefär milen söder om Färjestaden, på Ölands västra kust, ligger den genuina Ölandsbyn Stora Frö strategiskt placerad. Inte bara för att avståndet möjliggör ett besök under en kortare helg, utan även för dess närhet till besöksmål som Haga Park, Alvaret och Beijers Hamn. Men inte lever byn på bara närhetsprincipen. Den ringa storleken till trots utmärker sig Stora Frö med ett enormt engagemang, företagande och utveckling och är absolut värd ett besök i sig.

Kommers, mat och arrangemang

År 2010 fanns i byn, enligt SCB, 123 hushåll. Trots detta bokstavligen bubblar byn av arbetsvilja och tillställningar i varierande art. Här återfinns bland annat stora företag som Ölands Örtagård med tillverkning och försäljning av téer, kryddblandningar, inlagda råvaror och honung (se tidigare blogginlägg för mer information).

Ett annat lockbete är det ekocertifierade restaurangen och cafét StrandNära som lockar besökare från när och fjärran med sin idylliska miljö och syndigt goda mat och bakverk. Det blir givetvis rasande elegant. Maten lagas naturligtvis på plats med råvaror från lokala, ekologiska gårdar för vilket restaurangen har belönats med en benämning i the White Guide. Ekocafét skjuter bollen i nät genom att erbjuda bakverk och godsaker i sådan kvalitet som tyvärr omöjliggör framtida inköp av ICA:s frysta bullar.

Hantverk finns det gott om på Öland och så även i Stora Frö. I en gammal ombyggd lada finns Maria Malmström keramik som tillverkar bruksgods såsom kaffekoppar, blomkrukor, ljusstakar, fat och mycket mycket mer. Ateljén går att besöka dagligen under sommarhalvåret.  

Musiken har också stor betydelse för Stora Frö. Ända sedan dansbanan i Sandbergen öppnades på 1920-talet har toner i olika genre hörts från bygden. Nuförtiden samlas kanske inte unga som gamla till klassisk pardans. Men andra teman har tagit vid: Stora Frö är nu - i musikkretsar - mest känt för Öland roots, en reggae-festival med stort kulturellt inslag. I år firar festivalen hela 15 år och lockar med artister som Helt Off featuring Timbuktu, Svenska Akademien och Maxida Märak. Hit är alla välkomna, unga vuxna såväl som familjer. Ta med hela generationen; barn under tolv år och seniorer över 60-sträcket går nämligen in gratis på området.

Boende i Stora Frö

Att spendera en natt, eller flera, i Stora Frö är en ypperlig idé. Här har du verkligen möjlighet att njuta av byns fantastiska natur med promenader i tallskogen, utsökt vin under solnedgången vid Sandbergen och bad vid södra Ölands längsta klapperstensstrand. Ta med cykel, eller hyr på plats, och bege dig iväg på utflykt till något av alla närliggande, charmiga ställen.  

I Stora Frö finns STF-vandrarhemmet Stora Frögården som erbjuder gäster ett mer privat boende med enkelrum och egen WC till sexbäddsrum med pentry i rummet och uteplats mot havet. På vandrarhemmet finns också faciliteter som kök för de mer kulinariskt begåvade eller restaurang (öppet maj till september) med varierande rätter för de som anser sig ha semester från allt. Tidigare nämnda StrandNära erbjuder bed & breakfast, minilägenheter och vandrarhem, allt i ekologisk tappning. Ett tredje alternativ är Bed & Breakfast Stora Frö, där du boar in dig i en renoverad ladugård med anor från 1800-talet. Här får du garanterat lugn och ro då gården endast erbjuder två dubbelrum med delat badrum och sällskapsutrymmen.

Seså, iväg till Stora Frö med dig.

//Matilda

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post