Vad händer idag ›

”Jag får gåshud av lycka över att få instruera”

jun 28 # Träning

Åsa Persson är en av Böda Sands mest populära instruktörer. Under träningsveckan håller hon i flera utmanande pass.
– Livet blir så mycket enklare med träning, säger hon.

Träningsytan bredvid SportCamp kokar. Ett hundratal träningsdeltagare utför hoppande utfall medan instruktören Åsa Persson visar hur en burpee går till: ett upphopp som följs av en armhävning plus ett hopp upp i stående igen. Solen slösar sina strålar över deltagarnas huvuden och svetten lackar. Det är precis som det ska vara när Åsa håller ett pass. Hon är sedan flera år tillbaka en av Böda Sands mest uppskattade träningsprofiler, känd för sin högexplosiva energi.
– Jag tror absolut den kommer från att jag tränar så mycket. Träning gör livet så mycket enklare, säger hon och ler stort.
Här, utanför hennes husvagn på Böda Sand, verkar livet inte vara överdrivet svårt. Men under de dagar när vardagen rullar på allt för snabbt fungerar träningen som en ventil. Hon kan komma in i träningslokalen med huvudet brinnande av stress.
– Men efter att ha maxat allt jag har en timma känns situationen mer överskådlig. Det handlar om att få kärlek och att få ge kärlek. Visste du att det faktiskt är vetenskapligt bevisat att gruppträning med musik gör så att kroppen utsöndrar mer Oxytocin, du vet det där lyckohormonet.

Regelbunden träning

Och här på Böda Sand flödar träningsglädjen. Åsa har varit en återkommande träningsinstruktör under åtta, nio år och hon stortrivs. Träningsveckan är, säger hon, en av sommarens höjdpunkter och beskriver träningen som blandad med varierad intensitet med den gemensamma nämnaren rörelseglädje.
De gånger i livet hon inte har kunnat vara fysiskt aktiv – som under de fem graviditeterna – gav en känsla av att inte vara i fas med sig själv. Åsa hoppas kunna vara en inspiration för de mammor hon möter:
– Det finns ett hopp, även efter man har fött barn. Jag menar att det handlar om att ta hand om sig själv, att välja regelbunden rörelse och mat som är bra för både kropp och sinne.

Instruktör i Västindien
Träningsintresset tog på allvar fart när Åsa som sjuttonåring gick en instruktörsutbildning i aerobics. Snart fick hon hoppa in som gympavikarie när läraren fick en tandläkartid. Efter gymnasiet gick kosan mot Gran Canaria där Åsa inte bara instruerade på hotell, utan även arbetade med andelslägenheter. Samma sak upprepade sig i Västindien, Toronto och i Frankrike. Numer bor hon tillsammans med sin familj strax utanför Stockholm. Dagarna delas upp mellan att vara säljare på ett IT-företag och att vara instruktör på en gymkedja. Det är träningen som ger energi till livet i stort och som bidrar till harmonin inombords.
– Men det är också viktigt att njuta av nuet. Gå ned på stranden och känn sanden mot fötterna. Böda är verkligen paradiset på jorden, det är rent av magiskt.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post