Vad händer idag ›

Besök Trollskogen på Öland

mar 28

Fram till slutet av 1950-talet ljöd tågvisslorna genom skogarna på Norra Öland: Böda skogsjärnväg ångade fram genom skogsdungarna med timmer i lasten. Under flera årtionden ekade spåren tomma och gräset växte högt. Men för några år sedan tog ett kämpargäng ett kämpartag och nu för tiden susar tåg återigen förbi trädstammarna. Och det bästa är att det tar passagerarna hela vägen från Fagerrör fram till Trollskogens kant. Under sommarhalvåret kan alla som vill känna vinden genom håret färdas till den norra udden. Där väntar naturum och trollknotiga tallar som alla viskar om äventyr. För den som väljer mer okonventionella färdsätt är det inte ett dugg svårt att hitta rätt. På kartan ligger Trollskogen lite mer än sex mil norr om Borgholm, kör väg 136 norröver och sväng mot Grankulla, därifrån är skyltarna tydliga till naturreservatet.


Jättegammal och jättestor ek. 

Karta leder rätt i Trollskogen

Det är inga problem för den med spring i benen – eller för all del den som hade spring i benen för flera decennier sedan. Stigarna och vägarna i Trollskogen är till för alla. Några av lederna är belagda med trall och fungerar ypperligt för allt från barnvagnar till rollatorer och rullstolar. Och med en karta i handen går det lätt att hitta alla vindlande stigar genom Trollskogen. Det bästa är att man kan välja ut en stig, eller lägga ihop alla så det blir en lång vandringsutfärd. Ett tips är att ta med olikfärgade pennor för att rita ut var ni ska och leka skattjakt på vägen dit. Kanske är målet Trolleken, som måhända tjuvlyssnade på vikingarna när de planerade nästa plundrartåg tvärs över Östersjön. Eken har en ålder av mäktiga 900 år och var således bara en liten planta under slutet av vikingatiden.


Är det trolltår eller bara vanliga, hederliga rötter?

Bland vågor och vrak

Ringa in en extra spännande plats på kartan! Längs den nordöstra stranden ligger ett tvättäkta vrak. Det är Swiks, en tremastad skonare som gick i djupet en mycket mörk och ännu stormigare vinternatt år 1926. Tack och lov klarade sig alla ombord. Under ytterligare en vinterstorm trettio år senare spolades hon plötsligt upp på land: den ena halva spreds över stenstranden medan den andra hamnade upp- och ner. Fortfarande i dag spretar solblekta och vindpinade ekplankor i vädret. Men var försiktig! Vraket är inte lika stabilt som den dagen hon byggdes och måste behandlas med respekt. Det blir alltså inga klättringsexpeditioner i det som en gång var Swiks. Men vad gör det? Hela Trollskogen är fylld av tallar som stått pall för äventyrliga barns händer och fötter.

 


Yngel, spigg och annat som lever i vattnet upptäcks enklast vid bryggan.

Naturum, mer än bara natur

Den som någon gång satt sig på huk och spanat in en myrstack inser snabbt två saker; de små rackarna kan bitas och det sker ett fasligt arbete i myllret av insekter. Naturum vid Trollskogen är verkligen en port till naturen och ger mängder av möjligheter att se smådjur i sitt habitat. Smyg nära en fjäril eller kika på en fågel som skvätter i fågelbadet. Glöm inte heller att förfasas över utställningen med det skräp som besökare i Trollskogen har lämnat in. Kika även in om fisket är något att ha vid bryggan. När fikatarmen knorrar är det bara att söka upp kaffevagnen eller att grilla något vid eldstaden. När blodsockret därefter har stigit är det bara att fortsätta upptäcka Trollskogen.

God äventyr-tur i Trollskogen!
// Ruth

Samtliga bilder: Naturum, Trollskogen.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post