Vad händer idag ›

På Öland finns något för alla

Utflyktstips för campare

Öland erbjuder inte bara sol, bad och avkopplat häng vid husvagnen. Ön har även en vid samling besöksmål för alla smaker och intressen. Följ med på en guidad tur till några smultronställen på Sveriges vackraste ö.

För er som uppskattar unik natur

Blå Jungfrun
Den mytomspunna ön Blå Jungfrun – eller Blåkulla –  är ett måste för campare som vill förtrollas av vacker natur, vandringar och myter. En tur i labyrinten på öns södra sida sägs bringa tur. Se till att inte råka ta med någon sten hem; sägnen varnar för att det ger livslång olycka. Turistbyrån i Oskarshamn får årligen kilovis av småsten som otursförföljda besökare vill returnera till ön.

Förboka plats på båten som avgår från Byxelkrok dagligen under sommaren med start i juni. Länk: http://olandsfarjan.se/

Byrums raukar
En pärla på norra Ölands västra kust är naturreservatet Byrums raukar. Här kan besökare duka upp picknickbordet och njuta av en vidunderlig solnedgång över horisonten. Raukarna sträcker sig metervis upp i luften och ger en känsla av utland. Tävla med familjen om vem som först upptäcker fossil i kalkstenshällarna eller den som snabbast kan stava till Ortoceratiter.

Trollskogen
På Ölands nordöstra udde liknar träden troll. Eller är det riktiga troll, fast i trädskepnad? Det är klart bäst att själv avgöra saken i Trollskogen. Spring i kapp till Trolleken, ta vandringsleden till vraket efter skonaren Swiks eller bli lärd i Naturums utställning. Se till att inte snubbla över trollens knotiga tår, eller om det är trädrötter. Vem vet? En utfärd till Trollskogen kombineras med fördel med en tur på Böda Skogsjärnväg, en fyra kilometer lång museijärnväg mellan Fagerrör och Trollskogen.

 

När musik och kultur står högst på listan

Borgholms slottsruin
Vad passar bättre än kombinationen av en 1200-talsborg med imponerande historia och modern musik? I Borgholms slottsruin anordnas varje sommar en hel drös med konserter, utställningar och evenemang. Passa även på att besöka tätorten Borgholm för att testa öländska delikatesser, strosa ut på piren shoppa i någon av de lokala butikerna.

Kackelstugan
Något söder om Borgholm ligger den kringbyggda Ölandsgården Kackelstugan. Här erbjuds bland annat mat, lokalproducerad dryck, hantverk och kulturevenemang. Om kvällarna besöker välkända artister gården och ger spelningar med intim känsla. Se till att boka biljetter i god tid, de går åt som smör i en kroppkaka.

 

Om sprudlande hamnliv lockar

Byxelkroks hamn
I gästhamnen i ”Kroken” på Ölands nordvästra kust är det ständigt aktivitet och det är lätt att slå ihjäl åtskilliga timmar. Här hittar man restauranger, krukmakeri, shopping i söta sjöbodar, barer, caféer och naturligtvis en äkta fiskaffär. Där dignar isfyllda diskar av nyfångade blötdjur från både när och fjärran. Härifrån avgår även båten till Oskarshamn och Blå jungfrun. Om fötterna börjar kännas slitna finns möjligheten att hyra en cykel och trampa runt Ölands norra kust.

 

När de yngre förmågorna får bestämma

Lådbilslandet
Här återfinns landets i särklass yngsta bilförare med eget körkort. Det är inte ovanligt att en treåring kommer körandes i en polisbil eller att familjens sjuåring tar hem första pris i en Formel 1-tävling.  Föräldrarnas viktigaste uppgift är att stå för energipåfyllningen, antingen i form av ett cafébesök eller egen medtagen matsäck.

Mellböda Gård
Den före detta bondgården har lagt om kursen och erbjuder nu förtiden drakflygning, styltgång, jättesåpbubblor plus väldigt mycket mer. Besöket involverar naturligtvis en plats under trädkronorna och gottsaker från något av Café Kex stora utbud. Det är så här man skapar lyckliga barndomsminnen. Åtminstone kommer instagramflödet avslöja det för era nära och kära.

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post