Vad händer idag ›

Vandringsleder på Öland

jul 06

Det är väl inte någon som missat den senaste tidens uppsving för den hederliga vandringen. Kanske har vi inspirerats av våra grannar norrmännens djupt rotade “gå på tur” eller helt enkelt själva insett hur bra man mår av att röra sig i naturen. Det finns faktiskt vetenskapliga bevis på att man mår mycket bättre av motion i form av vandring utomhus, än liknande dito inomhus. Hur det än ligger till med den saken så finns på Öland ypperliga möjligheter för vandring. Bestäm i vilken natur du vill vistas, knyt kängorna och börja vandra.

Karta över Ölands vandringsleder

Att inte visa upp sin unika natur för hela världen vore för Öland att skjuta sig själv i båda fötterna. För visst finns här världsunik natur som gärna blir bortskämd med beundrande blickar. Vandringen i sig är relativt lätt då Öland är platt som en pannkaka (förutom vid Algutsrum där man svordomarna haglat fritt under cykelturen hem från stranden… i motvind). Med detta sagt finns gott om tid och energi att lägga på allt vackert som passeras längs vägen.

Lämpliga vandringsleder, med tillhörande kartor, är också tämligen lätta att hitta dels genom Internet, på sidor som AlltpåÖland  eller Öland, eller i boken Öland och Blå jungfrun: vandringsturer och utflykter. Boken ger utförliga tips om ett 40-tal vandringsleder och lika många utflyktsmål i olika svårighetsgrader. Denna rekommenderas särskilt till dig med nyinköpt GPS som gärna vill knappa in koordinater.

Vackra och unika vandringsleder på Öland

Som vi tjatat om otaliga gånger tidigare erbjuder Öland nästan allt för i stort sett precis alla. Föredrar du att vara borta en halv dag för att komma hem i tid till att tända grillen? Eller är du en ryggsäcksbärande långdistansare som knappt stannar för att äta en energikaka? Följ med oss på en guidad digital vandring bland Ölands vandringsleder.

Vad passar dig?

Räcker det med några timmar eller kanske en halvdag ute på språng? Vi skulle begå tjänstefel om vi inte tipsar om Trollskogen. I detta naturreservat kan du välja mellan tre färgmarkerade vandringsleder; den blåa, tillgänglighetsanpassade, Knysselnackestigen sträcker sig en kilometer och längs vägen finns periodvis en tipsrunda med blandade frågor. Den lite längre Murgrönestigen är gulmarkerad, barnvagnsvänlig, led på 2,7 km. Som namnet antyder skådas här träd som är helt beklädda med murgröna. Önskar du en längre tur finns den rödmarkerade Trollskogsstigen på 4,5 km som tar dig runt hela udden. Här är det dock lite bökigare att ta sig fram med barnvagn eller rullstol då naturliga rötter och knölar sätter käppar i hjulen.

Trollskogen
Trollskogen på nordöstra Öland gör skäl för sitt namn

För forntidsentusiaster, eller vandrare som föredrar lite längre sträckor, rekommenderas “borg till borg”. Detta är en cirka 16 km lång vandringsled som tar dig mellan Ölands största fornborg Grå borg i Algutsrum till lillasyster Ismantorps borg i Långlöt. Tänk på att planera logistiken eftersom denna sträcka inte loopar sig. Vill du spä på längden ytterligare rekommenderas “Mittlandsleden”, en orangemarkerad vandringsled på 50 km som delvis ligger inom samma område som tidigare nämnd led. Vandringen utspelar sig i den unika Mittlandsskogen som upptar den största delen av inre och mellersta Öland och som anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde söder om fjället.

Vi skulle, igen, grovt missköta våra arbetsuppgifter om vi lät bli att nämna vandringslederna på världsarvet Alvaret . Dess unika natur återfinns inte någonstans i världen i samma storleksklass. Gössundaleden är en rundslinga på sju km som ståtligt visar upp en hel flora av Alvarets unikhet och historiska vingslag. Tingstad flisor är ett annat givet tips, helst med den utökade varianten på 13,8 km som tar dig förbi Millerstenen.

Vandring Alvaret
Del av vandringsled på Alvaret

Ännu längre? Då blir det Mörbylångaleden. Här traskar du 83 km från Ölands turistbyrå i Färjestaden till Ottenby vandrarhem på södra udden. Leden är uppdelad i fem etapper och erbjuder rastställen med vindskydd och eldstäder. Se dock till att ta med mycket vatten då det under perioder kan vara klurigt att hitta källor till den heliga drycken. Leden sammansmälter också i Skulpturleden, en fyra km lång konstupplevelse med kreationer av konstnärer från Öland och Småland.

Vindskydd och sittplatser vid Skärlöv
Vindskydd, sittplats och grill vid Skärlöv

Hoppas vi inspirerat till en hälsosammare och miljövänligare livsstil genom dessa tips. Eller helt enkelt bara en roligare tillvaro. Du bestämmer.

Ut på tur, aldrig sur!

/Matilda och Ruth

 

« Tillbaka till bloggen
Ring oss E-post