1. Hem
 2. Göra

Cykla på Öland

Hyr cykel & MTB på Böda Sand!

Cyklarna hyrs vid cykeluthyrningen/minigolfen - se priser nedan. Det finns cyklar och leder som passar nybörjare som avancerade.

För den erfarne cyklisten 
För den erfarne finns Ölandsleden, vitmarkerad Ekoparksled, som tar dig från Böda Sand längst med hela reservatet upp till Ölands norra udde och hem igen. Här blandas stigningar i sand med grusvägar. Utgår från Giraffens strandstig och norr ut via Lyckesand.

Familjetur med mountainbike, 1,5-6 km

För familjen eller dig som vill prova på cykel finns kortare turer på bara några kilometer som utgår från Böda Sand. Du kan också enkelt ta dig runt i någon av våra motionsspår som utgår från SportCamp.

Böda- Trollskogen - Byxelkroksrundan, för hela familjen, 31 km
På Ekoparkledens slingrande stigar och raka timmervägar, utmed kustvägen och dess storslagna utsikter och tvärs över ön från kust till kust. Från den steniga och karga västkusten skiftar rundan karaktär till den östra sidan där leden istället går genom mystikens barrskogar. Genom Byxelkroks fiskehamn och förbi klapperstensfältet Neptuni åkrar, förbi lilla havsviken Grankullaviks lugn och genom Ekopark Bödas varierande skogsmiljöer är det lätt att förstå varför norra Öland av många är ett måste på den öländska cykelsemestern. 

Träna mountainbike
För de som vill träna med cykel finns det även fina möjligheter till det, exempelvis under vår välbesökta träningsvecka (vecka 26). 

 Se fler cykelleder på Öland här 

Hyr cykel på Böda Sand
 • Mountainbike 295:-/2h, 595:-/heldag
 • Vanlig cykel 170:-/dygn, 750:-/vecka
Se alla bilder

Våra bästa tips

Cykelturismen har länge varit stark på Öland, både nationellt och internationellt. Den unika naturen, de många soltimmarna och utbudet av aktiviteter under sommaren har gjort Öland till ett cykelresmål som kan förbättra din upplevelse med cykeln under året. 

Norra Öland är perfekt för både kortare dagsturer såväl som en lite längre cykelsemester på några dagar. Planerar ni några dagsturer är Böda Sand den perfekta basen på kvällen och utgångspunkten på morgonen igen. Hela vägen till långt in i september har vi öppet. Välj ett vädersträck, börja cykla, och se vart ni hamnar! Det krävs inte överdrivet mycket planering för att få till en lyckad cykeltur på Öland, Sveriges näst största ö, under sommartid.

Vill man så finns det såklart även mycket trevliga, planerade cykelrutter att utforska. Titta in på denna hemsida för riktigt härlig inspiration.

Vi på Böda gillar spontaniteten i att dra ut på en cykeltur och se var den bär. Men efter erfarenhet och ett antal roliga historier från våra gäster gällande diverse nödlösningar till följd av bristfällig packning på turer som bar iväg längre än planerat, rekommenderar vi ändå lite gedigen packning för att säkra bekvämligheten!

Är ni två får ni plats med ett smidigt litet tält i ena ryggsäcken och ett spritkök och lite mat i den andra. På Öland finns otroligt vacker, men även ibland utmanande natur, så kolla in vår lista nedan som minimerar jobbiga situationer ute i naturen.

Packlista till den längre cykelturen

 • Underkläder!
 • Badkläder och badhandduk.
 • Ombyte.
 • Rejäl matsäck, eller
 • Stormkök, men glöm inte t-röd och tändstickor…
 • Något att tvätta stormköket med.
 • Bestick, tallrik, något att dricka ur.
 • Osthyvel passar bra både som osthyvel och stekspade!
 • Tält, ev. liggunderlag, sovsäck, ficklampa
 • Bok eller tidning
 • Fickkniv
 • Utrustning för att laga punktering.
 • Solskydd, keps och solglasögon.
 • ID, bankkort och lite kontanter.
 • Vatten!

Cykla fyr till fyr

En cykeltur på Öland kan göras på flera olika sätt - ta en tur till en strand ni inte utforskat, cykla längre under en hel förmiddag, eller åk ut i flera dagar och gör Öland runt?

Kommunerna på Öland har satsat stort på att skapa och underhålla många fina cykelleder. Projektet “Cykla fyr till fyr”, en cykeltävling längs ölandsleden varje sommar, är tänkt att snabba på utvecklingen mot Öland som cykeldestination ännu mer.

Fyr till fyr kan ni cykla oavsett om ni deltar i tävlingen med samma namn eller ej! Väldigt svårt är det att färdas längst kusten på Öland utan att åka fyr till fyr… Nedan är våra favoritrutter som utgår från, eller går förbi, Böda Sand:

Bödarundan, 31 km

Denna rutt är ett måste för er som planerar en lite längre cykeltur på Öland. Ekoparkledens charmiga stigar leder er utmed kusten och trollskogen. En favorit som många av våra återkommande gäster cyklar varje år!

Ekoparksleden, 39 km

Denna led, likt Bödarundan, erbjuder varierande terräng och naturmiljöer. Här möts ni av både vackra landskap och intressanta platser kulturellt, med fornlämningar från järnåldern.

Norra ölandsrundan, 67 km

Längst Ölands västkust är landskapet kargt och stenigt på ett vackert vis som är typiskt för Öland. Ni åker bland annat förbi kalkstensbrott, små fiskehamnar och bergbrottet i Gillberga.

Skäftekärrsrundan, 21 km

Denna runda går att nå en kort cykeltur från Böda Sand. Den tar er sedan från kust till kust, förbi raukar och järnåldersbyar.

Cyklar står parkerade både utanför tält, husvagnar och stugor runt om på Böda Sand. Utforska våra boende-alternativ om du vill göra våra gäster sällskap! Passa på att njuta av en upplevelse i världsklass på cykeln innan den ska ställas in för säsongen. 

Visa mer

Böda Sand logotyp

Böda Sand Beach Resort
Bödasandsallén 11
387 73 Löttorp, Öland

Telefon: 0485-22200
E-post: info@bodasand.se
Org.nr: 556486-7793

Det här är en miljövänlig webbsida